OverKop-huis én jeugdhuis kleuren Ninoofse (jongeren)najaar

15
jul
2024

De zomervakantie moet nog starten, maar toch hebben Ninoofse jongeren een reden om uit te kijken naar het nieuwe schooljaar. Dit najaar opent de stad namelijk zowel een OverKop-huis áls een jeugdhuis in het centrum. OverKop zal je kunnen vinden in De Kuip, het jeugdhuis krijgt z’n thuis in de Geraardsbergsestraat, in het voormalige pand van café Gonzo.

OverKop-huizen zijn toegankelijke, laagdrempelige plekken waar jongeren tot 25 jaar welkom zijn om te chillen en om leuke activiteiten te doen. Het is een veilige thuis waar ze ook een luisterend oor vinden en een beroep kunnen doen op professionele therapeutische (eerstelijns)hulp. Het OverKop-huis ligt vlakbij The Kidz van Habbekrats, dat ook in De Kuip gehuisvest is. Waar The Kidz zich vooral richt op het opbouwen van een vertrouwensband met lokale jongeren en voor hen activiteiten en workshops organiseert, focust OverKop op een iets oudere doelgroep.

Goed gesprek

Het OverKop-huis is een plaats om tot rust te komen en een goed gesprek te hebben. Ook thema’s als schoolmoeheid, stress, zelfzorg en sombere gedachten moeten er bespreekbaar zijn. Als de medewerkers merken dat het probleem dieper zit, kunnen ze heel makkelijk doorverwijzen naar een psycholoog voor eerstelijnspsychologische hulp. OverKop wil vooral verbindend en bekrachtigend aan de slag met de jongeren, maar wil ook drempels verlagen, onder meer voor psychologische hulp.

Verbinden

Of je als jongere wil feesten met je vrienden, workshops wil beleven of gewoon eens wil praten: met de combinatie The Kids, een OverKop-huis én een jeugdhuis probeert de stad aan zoveel mogelijk noden en wensen te voldoen. En hoewel de drie 'huizen' heel verschillend zijn van elkaar, hebben ze hetzelfde doel: mensen verbinden.