Winnaars VVV Prijs Toerisme

In 1988 besliste de VVV Ninove vzw jaarlijks een "Prijs Toerisme" uit te reiken met als doel "elk uitzonderlijk initiatief, genomen ter bevordering van het toerisme in Ninove", te belonen met 10.000 BF, nu dus 250 euro. De eerste prijs werd uitgereikt in 1989. Sinds 2012 krijgt de winnaar 500 euro. 

Eregalerij met prijswinnaars

2023

Enkavee winnaar Prijs toerisme 2023De Prijs Toerisme 2023 werd toegekend aan ENKAVEE voor hun ongebreidelde inzet om het grootste Ninoofse volksfeest, genaamd carnaval, nog meer in de kijker te plaatsen door carnavalsradio te maken, door carnaval Ninove onverdroten binnen en buiten onze stad te promoten als bijzonder cultureel erfgoed, door het carnavalsvuur onafgebroken aan te wakkeren en ons geliefd Ninove steeds weer positief in de schijnwerpers te plaatsen.

2021 en 2022

In 2021 en 2022 werd beslist geen Prijs Toerisme uit te reiken als gevolg van de coronapandemie en de lockdown waardoor er weinig organisaties, evenementen en initiatieven mogelijk waren.

2020

Wettels On FireIn dit vreemde coronajaar vond de prijsuitreiking van de VVV-Prijs Toerisme 2020 niet vóór de zomervakantie maar wel begin oktober plaats. Tijdens een kleinschalig en coronaveilig evenement viel de eer te beurt aan ”Wettels On Fire”, het ambitieuze en gedreven Ninoofse barbecueteam dat niet meer weg te denken is op nationale, Europese en wereldwijde competities en met de regelmaat van een klok in de prijzen valt.

Voor de overwinningen, de ereplaatsen, de creatie van hun barbecuebier, de deelname aan en organisatie van barbecuewedstrijden, kortom voor zoveel onverdroten en smakelijke jarenlange inzet besliste de VVV-Ninove vzw de Prijs Toerisme 2020 toe te kennen aan Wettels On Fire!

2019

Kris De Wit - winnaar Prijs Toerismr 2019De Ninoofse Zwerfvuiljagers ontvangen de prijs als steun voor hun niet aflatende strijd tegen het jammer genoeg alom aanwezige zwerfvuil langs Ninoofse straten, bermen, graskanten of waar dan ook. Door hun engagement wordt (groot) Ninove netter wat ook de vele wandelaars, fietsers, toeristen en bezoekers ten goede komt. Een propere stad en deelgemeenten maakt de oudste, de stoutste en de wijste der steden aantrekkelijker en daarvan wordt iedereen beter, zeker ook het toerisme in Ninove. En, wie weet zijn zwerfvuiljagers op een dag niet meer nodig… Dat zou pas mooi zijn.

2018

Molenaar Jo Bracke

Als molenaar in hart en nieren restaureerde Jo Bracke jarenlang met liefde en geduld “zijn” Fonteintjesmolen. Tevens is Jo de gepassioneerde bezieler én aanspreekpunt van en voor de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de Wildermolen in Appelterre. Met zijn aandacht en inzet voor de drie werkende Ninoofse molens die onlosmakelijk deel uitmaken van ons onroerend erfgoed en patrimonium draagt hij in belangrijke mate bij aan... de uitstraling van het (molen)toerisme in de Ninoofse deelgemeenten. Jo Bracke zet Ninove mee op de toeristische landkaart en is het gezicht van én drijvende kracht achter het unieke molenpatrimonium waarop elke Ninovieter trots kan zijn!

2017

Gino Standaert - Winnaar 2017

Laureaat is Ninovieter Gino Standaert. De motivatie van de jury luidt als volgt: Gino Standaert verdient de Prijs Toerisme voor zijn niet aflatende gepassioneerde zoektocht naar en verzameldrang van alles wat met Ninove te maken heeft, het ter beschikking stellen van zijn onuitputtelijk archief wat het toerisme in Ninove ten goede komt en zijn gedrevenheid en inzet voor de Oudste, de Stoutste en Wijste der steden.

2016 

Ninofmedia - Winnaar 2016De Facebookpagina Ninofmedia is winnaar voor "de vele aankondigingen en reportages, kortom voor de voortdurende aandacht voor al wat leeft in onze oudste, stoutste en wijste stad". Via Facebook brengen Andy Dupont en zijn medewerkers verslag uit over allerhande nieuws uit Ninove over toerisme, cultuur en actualiteit en plaatsen daarmee onze stad voortdurend in de kijker.

2015

Karnaval Ninof - winnaar 2015Karnaval Ninof bestaat 55 jaar. De VVV-Ninove vzw kent de prijs toerisme 2015 toe aan het evenement "Karnaval Ninof", het carnavalsfeest zelf dus, en wil daarmee alle carnavalsinstanties en organisatoren maar ook alle carnavalsgroepen en carnavalisten in de bloemetjes zetten. De prijs werd overhandigd aan Eric Herremans, voorzitter van het overkoepelende carnavalscomité waarin alle carnavalsinstanties vertegenwoordigd zijn.

2014

Gemeente Deszk in Hongarije - winnaar 2014De gemeente Deszk in Hongarije waarmee Ninove sinds 2003 vrienschappelijke banden heeft. In de loop van 10 jaar hadden er tal van culturele en toeristische uitwisselingen plaats: optredens, jeugdkampen, bezoeken van gastgezinnen, deelname aan officiële evenementen en festiviteiten in Deszk en Ninove... Het toekennen van de prijs toerisme wil ook een stimulans zijn om de wederzijdse samenwerking in de toekomst verder te bevorderen.

2013

VZW Maspoe -  winnaar 2013VZW Maspoe voor de vele organisaties die leven brengen in Ninove. Een greep uit hun activiteiten: de jaarlijkse succesvolle parkconcerten, de ijspiste tijdens de eindejaarsperiode op het plein aan de Twijnster, de omkadering van de Andrea Tafi Classic... Het aantal mensen dat kwam meegenieten van al deze evenementen en organisaties is al lang niet meer te tellen. VZW Maspoe werkt mee aan een bruisend Ninove wat bijdraagt aan de toeristische uitstraling van onze stad.

2012

VZW De Kalmoes - winnaar 2012VZW De Kalmoes uit Meerbeke. Via "hippotherapie" worden mooie resultaten bereikt door mensen en paarden met elkaar in contact te brengen. De activiteiten zijn in de eerste plaats gericht op personen met een beperking al is iedereen hier welkom. Respect voor mens én dier staat hier centraal. De Kalmoes organiseert ook tal van sportieve en andere activiteiten zoals wandelingen, paardentochten, o.a. met een speciale "rolstoelkoets" en wil mensen kennis laten maken met het mooie dat Ninove en deelgemeenten te bieden hebben.

2011

VZW Krasjelrock - Winnaar 2011VZW Krasjelrock voor de jaarlijkse succesvolle organisatie van het muziekfestival Krasjelrock, in 2011 reeds aan de tiende editie toe. Dit muziekfestival groeide door de jaren uit tot een belangrijk evenement dat elk jaar duizenden mensen op de been brengt. De leden van de VVV-Ninove vzw hebben grote waardering voor het feit dat een groot deel van de opbrengst van Krasjelrock naar allerhande goede doelen gaat.

2010

Parochie OLV Hemelvaart - winnaar 2010De parochie Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart voor de website van de dekenij waarbij aandacht wordt besteed aan de restauratie van de abdijkerk met foto's en tekst, voor de tentoonstelling in de kerk over de restauratie en voor de promotie van de kerk in het kader van toerisme.

2009

Volkskunstgroep De Wouwe - winnaar 2009

Volkskunstgroep De Wouwe (rechts)die vele jaren volksdansoptredens, inclusief vendelzwaaien, geeft in binnen- en buitenland en dus als ambassadeurs van Ninove de stad een stukje (naam)bekendheid meegeven.

 

 

2008

 

Frederic Peeters (links) voor de jarenlange succesvolle organisatie van het "Kevertreffen"

waarbij het in de stad krioelt van Volkswagenkevers uit binnen- en buitenland.

 

 

 2007

Brouwerij Slaghmuylder - winnaar 2007

 

Brouwerij Slaghmuylder (links)als blijk van waardering voor de medewerking aan de toeristische uitstraling van Ninove en het behalen van de titel van erkend streekproduct voor hun Paas- en Kerstbier.

 

2006

Kunstschaatser Kevin Van der Perren (rechts) voor zijn uitstekende sportieve prestaties en zijn medewerking aan de bekendmaking van de naam Ninove.

 

2005

Het Kerstmarktcomité van Pollare voor de jaarlijkse organisatie van de drukbezochte kerstmarkt die Pollare telkens omtovert tot een feeëriek en sfeervol kerstdorp.

2004

Broederschap Sint-Kristoffel uit Pollare voor de jaarlijkse organisatie van de autowijding, sinds 1937.

2003

Wielerclub Denderclub Ninove die o.a. jaarlijks een beroepsrennerwedstrijd inricht die op ruime publieke en sportieve belangstelling van Ninove en ver daarbuiten kan rekenen.

2002

Familie Van Valckenborg uit Meerbeke, die op de Roesbeekhoeve effectief aan hoevetoerisme doet en pionier was in Ninove op het vlak van bed en breakfastaccommodatie.

2001

De Ninoofse belleman, Hans Van Laethem, omdat hij op de meest verdienstelijke wijze Ninove verdedigde op de wereldkampioenschappen voor bellemannen in Gent. Hij werd er vice-wereldkampioen.

2000

In dit bijzondere jaar werd een dubbele prijs toegekend:

Peter de Clercq, die op vrijwillige basis een website over Ninove op internet plaatste.

Vzw De Zwarte Flesch uit Pollare, een vereniging die nauw verbonden is met Schoonderhage, een (t)huis voor mentaal gehandicapten, die er het gelijknamige café uitbaat en kano's verhuurt, kortom het voor toeristen op alle vlakken aantrekkelijk probeert te maken in Pollare.

1999

De Wielerclub "Sport en Steun" voor de jaarlijkse organisatie van de aankomst van de Ronde van Vlaanderen in Meerbeke, waardoor deze Ninoofse deelgemeente zo goed als "wereldberoemd" werd.

1998

Peter Van den Hove, die, nadat hij enkele jaren als vrijwilliger op de Ninoofse archeologische site had gewerkt, archeologie studeerde en een licentiaatsverhandeling maakte m.b.t. de gevonden potten en scherven.

1997

Eric De Troyer wegens zijn verdienste bij de organisatie van de jaarlijkse jazzkroegentocht, waarbij telkens een pak jazzliefhebbers uit binnen- en buitenland naar Ninove afzakt.

1996

Jaak Peersman, voor zijn inzet bij het onderzoek naar de historische achtergronden van de gewezen Norbertijnerabdij, in aansluiting met de archeologische opgravingen.

1995

De V.V.K.S-Ninove (scouts) voor de organisatie van de internationale Jamboree in 1994.

1994

Stefaan Danhieux, voor de organisatie van de Proloog van de Open Monumentendag 1993.

1993

Volkssterrenwacht Nysa, voor hun veelvuldige activiteiten rond astronomie voor een breed publiek.

1992

Maurice Asselman, voor de toeristische contacten die hij legde met het Franse Pontivy.

1991

W.S.W. De Sportvrienden Welle, voor de jaarlijkse organisatie van de "Wandeltocht der Denderstreek", met vertrekpunt te Ninove.

1990

De Werkgroep Abdij Ninove, voor de organisatie van twee verdienstelijke tentoonstellingen rond de gewezen Norbertijnerabdij.

1989

Rufijn De Decker, voor het maken van de reus "Bockstael".


Contact informatie