#STrOOM - Erfgoed langs spoor en Dender

Regio Denderland is een kruispunt binnen België, Vlaanderen en de provincie. Grote verkeersassen doorkruisen Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. Zowel het spoor als de rivier de Dender hebben onze geschiedenis mee bepaald en bepalen nog steeds het dagdagelijkse leven van de inwoners. Veel erfgoed bevindt zich dan ook nabij deze verkeersassen of is er aan gelinkt.

Het project #STrOOM focust op een hedendaagse erfgoedbeleving, waarbij de toeristische publieksontsluiting centraal wordt gesteld.

We willen met dit project het brede publiek laten kennismaken met de invloed van spoor en Dender op de ontwikkeling van Denderland in het verleden. Hierbij wordt aandacht geschonken aan het verleden van spoor en Dender zelf, alsook aan de invloed van spoor en Dender op industrialisatie, arbeid, recreatie… Daarnaast biedt de ligging van (historische en hedendaagse) spoorlijnen en de loop van de Dender kansen om het omliggende erfgoed in de kijker te zetten.

Dit doen we door een erfgoedscan langsheen sporen (huidige en historische spoorlijnen) en langs de Dender, het bepalen van interessante locaties, publiekswerking langs spoor en Dender en ingrepen in de publieke ruimte om het erfgoed zichtbaar te maken.

Programma

  • 29-03-2020: Ninove onder #STrOOM

- Projectvoorstelling in maalderij Prové

- Verhalen uit het industriële verleden

- Scansessie archiefmateriaal en afbeeldingen

- Rondleiding: lucifers, textiel, Dender

  • 07-06-2020: Denderleeuw: Fietsen langs het industriële verleden van Aalst en Ninove

- Lancering fietsbrochure + erfgoedapp

- Fietshappening: met begeleiding of met de brochure

- Start aan Schiptrekkersbrug Denderleeuw, lus richting Ninove, lus richting Aalst

- Erfgoedbord aan brug in Denderleeuw: verhaal van schiptrekkers

Gezocht!

Het project zoekt erfgoedverhalen, leuke anekdotes en afbeeldingen. Ken jij een speciale erfgoedlocatie langsheen de Dender of een interessant erfgoedplekje langs de spoorlijnen in Denderland? Laat dan van je horen via erfgoedcel@aalst.be of 053 72 33 65.


Contact informatie