#STrOOM - Erfgoed langs spoor en Dender

Regio Denderland is een kruispunt binnen België, Vlaanderen en de provincie. Grote verkeersassen doorkruisen Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. Zowel het spoor als de rivier de Dender hebben onze geschiedenis mee bepaald en bepalen nog steeds het dagdagelijkse leven van de inwoners. Veel erfgoed bevindt zich dan ook nabij deze verkeersassen of is er aan gelinkt.

Het project #STrOOM focust op een hedendaagse erfgoedbeleving, waarbij de toeristische publieksontsluiting centraal wordt gesteld.

We willen met dit project het brede publiek laten kennismaken met de invloed van spoor en Dender op de ontwikkeling van Denderland in het verleden. Hierbij wordt aandacht geschonken aan het verleden van spoor en Dender zelf, alsook aan de invloed van spoor en Dender op industrialisatie, arbeid, recreatie… Daarnaast biedt de ligging van (historische en hedendaagse) spoorlijnen en de loop van de Dender kansen om het omliggende erfgoed in de kijker te zetten.

Dit doen we door een erfgoedscan langsheen sporen (huidige en historische spoorlijnen) en langs de Dender, het bepalen van interessante locaties, publiekswerking langs spoor en Dender en ingrepen in de publieke ruimte om het erfgoed zichtbaar te maken.

In 'Erfgoed langs spoor en Dender’ presenteert de erfgoedcel Denderland twee fietslussen van 30 km: één van Aalst naar Okegem en één van Okegem via een aantal Ninoofse deelgemeenten naar Ninove. Daarnaast bevat de gids twee wandellussen langs het spoorverleden van Erpe-Mere (7 km) en Lede (3 km). Dankzij de fraai vormgegeven gids, met tientallen foto’s uit de oude doos en belangwekkende erfgoeddocumenten, ontdek je verrassende verhalen over schiptrekkers en pendelaars, kaaien en perrons, fabrieken en schouwen, lucifers en textiel, sluizen en bruggen, verdwenen sporen en stations, machines en arbeiders, stoom en stroom, … Een aanrader!

De fiets- en wandelgids #STROOM

'Erfgoed langs spoor en Dender’ telt 144 blz en kost 5 euro.
Je kan hem online bestellen via www.erfgoeddenderland.be of kopen in de twee Ninoofse verkooppunten (vanaf maandag 22 juni): de dienst cultuur in het oud stadhuis (Oudstrijdersplein) en de dienst toerisme in de Hospitaalkerk (Burchtstraat).
In ruil voor 15 UiTPAS-punten ontvang je van de dienst cultuur zelfs een gratis exemplaar.
 

Gezocht!

Het project zoekt erfgoedverhalen, leuke anekdotes en afbeeldingen. Ken jij een speciale erfgoedlocatie langsheen de Dender of een interessant erfgoedplekje langs de spoorlijnen in Denderland? Laat dan van je horen via erfgoedcel@aalst.be of 053 72 33 65.


Contact informatie