#ST(R)OOM. Fietsen langs het erfgoed in Denderland.

Erfgoedcel Denderland lanceert een project rond het erfgoed van de spoorwegen en de Dender. Het project start met een geleide fietstocht op 29 juni.

De Denderstreek is een kruispunt van verkeerswegen in ons land. Grote verkeersassen doorkruisen het grondgebied van de gemeenten die bij Erfgoedcel Denderland zijn aangesloten: Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove. Zowel het spoor als de Dender hebben onze geschiedenis mee bepaald en bepalen nog steeds het dagelijkse leven van de inwoners. Veel erfgoed bevindt zich dan ook nabij deze verkeersassen of is er aan gelinkt. Het project #ST(R)OOM wil dit erfgoed in de kijker zetten en ontsluiten voor hedendaagse erfgoedbeleving.

Het project zoekt erfgoedverhalen, leuke anekdotes en afbeeldingen. Ken jij een speciale erfgoedlocatie langsheen de Dender of een interessant erfgoedplekje langs de spoorlijnen in Denderland? Laat dan van je horen via erfgoedcel@aalst.be of 053 72 33 65.

Fietstocht

Op zaterdag 29 juni kan je deelnemen aan een geleide fietstocht. Onze gidsen vertellen je over het erfgoed langs de Dender en het spoor. Al fietsend ontdek je het verhaal van de schiptrekkers uit Denderleeuw, de textielindustrie langs de Dender, de Zweedse lucifers in Ninove en de historische rol van het spoor in onze regio. Je bezoekt onontgonnen erfgoedlocaties en komt meer te weten over het project #ST(R)OOM. De fietstocht start en eindigt in Denderleeuw. Je kan kiezen uit een lus richting Ninove of een lus richting Aalst. De fietstocht is ongeveer 20 km lang en duurt maximaal 2.30 uur.

Praktisch

  • Zaterdag 29 juni. Afspraak om 13.30 uur in de Pastorietuin aan de Schiptrekkersbrug in Denderleeuw (Dorp 14, makkelijk bereikbaar via het jaagpad langs de Dender).

  • De fietstocht eindigt terug in de Pastorietuin, waar je de erfgoedverhalen van #ST(R)OOM leert kennen met een drankje en een streepje muziek.

  • Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht via http://erfgoedceldenderland.be/huidigeprojecten/stroom

  • Info: dienst cultuur via cultuur@ninove.be of 054 31 32 86


Contact informatie