Stadsfotografen

Stadsfotografen Els Huart, Sara Lamens, Niels Hemmerijckx en Liesbeth Renneboog proberen het reilen en zeilen van hun stad te vatten in originele beelden.

De vier fotografen hebben in overleg met het stadsbestuur enkele thema's geselecteerd die ze de komende jaren zullen coveren. Het stadsbestuur zal de foto's gebruiken in haar reguliere communicatie, zoals Ninove Info, de stadswebsite www.ninove.be en sociale media. Daarnaast kunnen de foto's ook opduiken in andere communicatiemiddelen van de stad en willen we het werk van de stadsfotografen tonen via kleine tentoonstellingen of interventies in het straatbeeld.

Els Huart hoopt, als beroepsfotografe, dankzij het project uit haar 'comfortzone' te gaan; ze wil niet enkel "de voor de hand liggende activiteiten verbeelden, maar de creativiteit aan boord leggen om originele onderwerpen te tonen". Voor Niels Hemmeryckx is een stadsfotograaf "iemand die de positieve punten en vibraties van zijn stad wil laten zien, voelen en overbrengen". Sara Lamens ziet de rol van een stadsfotograaf "niet zozeer om weer te geven wat er aan de oppervlakte gebeurt, maar wil iets dieper graven". Liesbeth Renneboog kijk er naar uit om reportages te maken "van wat er leeft in Ninove en dit voor te stellen aan al haar inwoners". 

  • Check de eerste foto's van de stadsfotografen op de Instagramaccount van de stad (stadninove). De komende maanden en jaren zal je hier nog meer werk van de stadsfotografen zien verschijnen
  • Post je zelf wel eens op instagram, plaats dan zeker #ninove bij je foto's van onze stad!

Els Huart

Reeks 1: LinkedinNinove

Els: "Ik heb in deze fotoreeks mijn link met Ninove letterlijk verbeeld door een presentatie te maken van de gebouwen waarin ik veel tijd doorbracht. Vaak mooie en bewogen momenten tijdens mijn opgroeien in Ninove tussen familie, studies en hobby's…"
Bekijk hier de volledige reeks 'LinkedinNinove'

 Reeks 2: Goe bezig in Ninove

Els: "Adem, lucht, sfeer, ontspanning, muze... Omdat muziek volgens de oude Grieken 'de kracht is die het universum bijeen houdt'. Deze Ninovieters nemen je mee in hun hemelse klanken: Hazard Pay en de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia."

 

Bekijk hier de volledige reeks 'Goe bezig in Ninove'

 

Reeks 3: In de Wijken

In mei 2016 zijn de stadsfotografen gestart met het project 'De wijken'. Elk van de vier stadsfotografen duikt een tijdje onder in een bepaalde wijk of deelgemeente van Ninove. Het resultaat wordt telkens gepresenteerd in de betrokken wijk of deelgemeente, steeds met een ontmoetingsmoment met de bewoners. Elke keer is er ook een teaser in het centrum van de stad.

Els Huart verdiepte zich in de wijk De Blokken, de 'sociale woonwijk' tussen de Leopoldlaan en het stadspark. Ze keerde terug met een reeks foto's over de wijk en zijn bewoners.

 

Bekijk hier de volledige reeks 'In de Wijken'

Reeks 4: Movements

Els Huart: “We hebben het voorrecht te kunnen vertoeven in een gevarieerde winkelstad: we kunnen gezellig pintelieren in één van de oude stamcafé’s, maar net zo goed kunnen we genieten in een trendy bar of resto, shoppen bij straffe lokale handelaars die vol overtuiging voor hun klanten zoeken naar originele producten en service, wandelen langs fonteinen of in een mooi park,… terwijl dochterlief met haar vriendinnen de Ninia afschuimt :-)

De handelswijk met een positieve blik in beeld brengen, was dan ook mijn evidente uitgangspunt. Momenten zoeken, compositie en licht hun werk laten doen. Met deze reeks als resultaat. Geniet van Ninove zoals ik dat doe!”


Bekijk hier de volledige reeks 'Movements'

Niels Hemmeryckx

Reeks 1: LinkedinNinove

Niels: "Ik houd mijn reeks behoorlijk specifiek. Mijn ouders en grootouders leven op ongeveer een kilometer van elkaar in het dorp waar ik ben opgegroeid. De weg tussen mijn ouders en mijn grootouders heb ik zeer veel als kind gedaan, al wandelend, al fietsend, met de auto. Daarom maakte ik een reeks op en over deze route van ongeveer één kilometer lang."

 

Bekijk hier de volledige reeks 'LinkedinNinove'

Reeks 2: Goe bezig in Ninove

Niels: "Ik maakte een reeks over vrije-tijd activiteiten die je thuis kan beoefenen. Ik fotografeerde telkens drie keer dezelfde persoon en voegde die samen tot één beeld waarop te zien is hoe drie keer dezelfde persoon bijdraagt aan het samen beoefenen van een activiteit. Zo is te zien hoe ze koken, scrabble spelen, fietsen op de rollen, sjoelbak spelen en multimedia gebruiken in hun vrije tijd."

Bekijk hier de volledige reeks 'Goe bezig in Ninove'

Reeks 3: In de wijken

Foto Niels Bekijk hier de volledige reeks 'In de wijken'

Reeks 4: In de Wijken bis

De Ninoofse stadsfotograaf Niels Hemmeryckx presenteert vanaf 1 augustus een nieuwe fotoreeks in het project ‘De wijken’. In dit project richten de vier stadsfotografen Niels Hemmerijckx, Liesbeth Renneboog, Sara Lamens en Els Huart om de beurt hun lens op een wijk van Ninove. In een eerste reeks portretteerde Niels Hemmerijckx de wijk van zijn jeugd in Meerbeke. Ditmaal trekt hij naar de ‘Wegom’ van Denderwindeke, het prachtige wandelgebied tussen het dorpsplein en de windmolen ter Zeven Wegen aan de Heirbaan. “Om deze reeks te maken, heb ik behoorlijk wat kilometers gestapt en ben ik de ‘Wegom’ meermaals afgewandeld. Ik vind het een intrigerende en rustgevende plek. De mooie natuur wisselt er af met een sliert kapellen die een bepaalde mystiek toevoegen aan het karakter van het landschap. Ik fotografeerde in zwart-wit. Ik vond zwart-wit beter bijdragen aan de mystiek die ik hier gewaar werd.” Het was zeker niet de laatste keer dat Niels Hemmeryckx de ‘Wegom’ afwandelde. “Ik blijf tijdens de zomer de wijk verder opvolgen om te zorgen voor een vervolgreeks.”

Bekijk hier de volledige reeks 'In de wijken bis'

Sara Lamens

Reeks 1: LinkedinNinove

Sara: "Opgegroeid in Meerbeke met de geur van chocolade en brood. Kinderprinses in de fluo jaren tachtig. Na een stuk leven ver tot heel ver weg van Ninove, bracht het lot me naar mijn ouderlijke huis terug. Een huis vol afscheid krijgt een nieuw leven, vol peuterpubertijd en een tuin om in te ravotten tussen stoefende planten."

 

Bekijk hier de volledige reeks 'LinkedinNinove'

Reeks 2: Goe bezig in Ninove

Sara: "In deze reeks zocht ik de vrije tijd van de Stad Ninove en zijn Ninovieters op tijdens de schemer en donkere avonden. Om zo als stadsfotograaf delen en momenten van de Stad Ninove uit te lichten waar we vaak minder bij stilstaan."

Bekijk hier de volledige reeks 'Goe bezig in Ninove'

Reeks 3: In de wijken

Stadsfotografe Sara Lamens verzamelde in de lente van 2017 verhalen van de wijk ‘Pamelstraat - Nederwijk’ in Ninove. Ze verstilde oude videofilms van de dynamische wijk ‘Pamelstraat - Nederwijk’ in Ninove. 

Foto sara lamens

 

Bekijk een interview met Sara...

Bekijk hier de volledige reeks 'In de wijken'

 

 

Reeks 4: Rust in Nonnenborre

Sara: "Nonnenborre in Appelterre-Eichem: vanaf het station van Appelterre laat de wijk zich nog makkelijk vinden. Maar vanaf de andere kant, vanuit de Rietstraat in Eichem, geraak je er enkel langs een verlaten weg vol putten. “Nonnenborre is een ruw stuk natuur”, vertelt Sara. “De stilte wordt er enkel soms doorbroken door een bulderende trein. Aan de ene kant de spoorweg, aan de andere kant een brok wild groen in de diepte. Daarachter verschuilt zich de Dender. Hoge bomen, aan elkaar verbonden met struiken. Wisselende kleuren door bloemen en gras. Wie lang genoeg blijft kijken, ziet de dieren.” De natuur heeft hier een duister verleden, weet de stadsfotografe. “Ooit was het een vuilnisbelt. En zelfs nu, getooid met bomen, bloemen en mos, ligt het bezaaid met zwerfvuil. Ik breng met mijn fotoreeks een kleine ode aan al die verscholen en versnipperde stukken natuur die tussen al het wonen zit.” Sara Lamens besluit met een oproep: “Maak Nonnenborre mee mooi. Hou de wijk proper. Ga er wandelen, lopen of fietsen. Ga er kussen met je lief. Of kijk eens uit het raam als je op de trein zit, onderweg tussen Ninove en Geraardsbergen.”

Bekijk hier de volledige reeks 'Rust in Nonnenborre'

 

Liesbeth Renneboog

Reeks 1: LinkedinNinove

Liesbeth: "Geboren te Ninove en opgegroeid in Aspelare woon ik vandaag samen met mijn gezin nog steeds in dit mooie dorp. Ik hou van de rustige en groene omgeving, van de talloze trage wegen die uitnodigen tot lange wandelingen in de natuur. Als ik terugdenk aan het Ninove uit mijn jeugdjaren, dan denk ik ook aan de Academie voor Beeldende Kunst, waar ik me 10 jaar lang creatief heb kunnen uitleven. Maar ook in mijn dagdagelijkse leven nu speelt Ninove een belangrijke rol…"

 

Bekijk hier de volledige reeks 'LinkedinNinove'

Reeks 2: Goe bezig in Ninove

Liesbeth: "Een leuke manier om je vrije tijd in Ninove door te brengen, is een boottochtje op de Dender. Vele Ninovieters weten echter niet dat er tijdens de zomer boottochten op de Dender georganiseerd worden. Een mooie kans om dit via mijn fotoreeks in de kijker te zetten."

 

 

Bekijk hier de volledige reeks 'Goe bezig in Ninove'

Reeks 3: In de wijken

Foto liesbethBekijk hier de volledige reeks 'In de wijken'

 Reeks 3: In de wijken bis

 

Voor de laatste reeks van het project ‘De wijken’ ging stadsfotografe Liesbeth Renneboog een aantal dagen op wandel in het verkavelingsgebied langsheen de Denderhoutembaan. “Ik vertrok in de ‘nieuwe wijk’, met onder andere de Witherenstraat. Langsheen een voetwegje kwam ik vandaar terecht in de al wat oudere Kruisvijver- en Kloostermolenstraat. Nog meer noordwaarts is er een nieuw woonuitbreidingsgebied dat de buurtbewoners de ‘Matexiwijk’ noemen.”

 

Liesbeth Renneboog benadrukt vooral het onderlinge contrast tussen deze drie naast mekaar leunende wijken. “In de wijk met de Witherenstraat vind je nieuwbouwwoningen en -appartementen in verschillende stijlen door mekaar: van strak tot pastoriestijl. Allerlei kleuren ook, en tuintjes die nog volop in aanleg zijn. In de Kruisvijver- en Kloostermolenstraat geven de woningen duidelijk een ander gevoel. Dat de statige huizen er al geruime tijd staan, bewijzen de aangelegde en verzorgde tuinen en bomen in de straten. De ‘Matexiwijk’ tot slot is nog in volle ontwikkeling. Overdag zijn de bouwvakkers en de kranen er koning. Het rustige, grote gebied met veel groen groeit letterlijk elke dag tot een nieuwe wijk.”

Bekijk hier de volledige reeks 'In de wijken bis'

 

 


Contact informatie