Speelgoed op maat van ieder kind
De speelotheek in het Sociaal Huis ken je wellicht al. Sinds vorige maand is daar nu een zorgspeelotheek aan toegevoegd. Benieuwd waarvoor je daar terechtkan? Saskia Melis, opvoedingsondersteuner bij Huis van het Kind, vertelt je er alles over.
Voor mensen die het concept niet kennen, wat is een zorgspeelotheek?
“De gewone speelotheek kan je het best vergelijken met een bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Je kan dus bij ons langskomen en poppen, puzzels, gezelschapsspelletjes …
uitlenen. Daar is nu ook zorgspeelgoed aan toegevoegd voor kinderen met zorgnoden. Hun mogelijkheden zijn anders en dat vraagt extra aandacht én dus aangepast speelgoed. Beide speelotheken vind je in dezelfde ruimte en overlappen met elkaar. We gaan niemand in hokjes verdelen. Elk kind mag en kan spelen met al het speelgoed.”
Wat moeten we ons voorstellen bij aangepast speelgoed?
“We bieden snoezelkoffers aan voor kinderen met een zwaardere beperking, gericht op het prikkelen van zintuigen. Denk bijvoorbeeld aan vormen uit verschillende materialen om te voelen. Andere spelletjes gaan dan weer over emotie, want het is niet voor ieder kind even evident om zijn gevoelens uit te drukken. Bij zo’n spel moet een kind in een spiegel kijken en de afgebeelde emotie uitdrukken. Er bestaat echt meer dan je denkt, zo is het klassieke memospel er ook in een voelversie, voor kinderen die blind zijn.”
De speelotheek bestaat intussen al enkele jaren. Wie zijn jullie bezoekers?
“We richten ons op alle gezinnen, maar uiteraard met extra aandacht voor kwetsbare inwoners die het financieel moeilijk hebben. Al is iedereen natuurlijk welkom. Sommige mensen komen ook gewoon naar de speelotheek uit ecologische overwegingen, omdat ze liever geen níeuw speelgoed kopen. Maar ook leerkrachten, jeugdbewegingen en sportclubs lenen soms speelgoed, en zelfs seniorenverenigingen en revalidatiecentra! De speelotheek is er dus eigenlijk voor iedereen van 0 tot 99 jaar (lacht).”
Kan je wat meer vertellen over de mogelijkheden voor leerkrachten en organisaties?
“Er is een aparte materialenbank voor leerkrachten. Die kan je raadplegen als je je lerarenkaart laat zien. Dit materiaal vind je, door de ruimere openingsuren, in de bibliotheek. De speelotheek heeft trouwens ook gratis buurtwerkspelmateriaal ter beschikking, zoals een grote versie van vier-op-een-rij, bijvoorbeeld. Organisaties die kunnen aantonen dat ze iets doen voor kwetsbare gezinnen, kunnen daar gratis gebruik van maken.”
Moet je speelgoed op voorhand reserveren of hoe werkt dat?
“Nee, je komt gewoon vrij binnen en mag speelgoed kiezen en uitlenen. Dat kan op woensdag en donderdag. Op woensdag tussen 10 uur en 16 uur en op donderdag van 16 uur tot 19 uur. Als je al een account hebt bij de bib, kan je dat gebruiken voor de speelotheek en andersom. Al het speelgoed staat trouwens ook op de website van de bibliotheek, neem dus zeker eens een kijkje als je benieuwd bent naar het aanbod.”
Vinden mensen hun weg naar de speelotheek?
“Dat komt wel stilaan. We zitten in één ruimte met het ruilhuis dat ook veel volk trekt en zo leren mensen ook de speelotheek kennen. In het ruilhuis ontvangen we naast kleding ook veel donaties van speelgoed. De Ninovieter is gul, dat kunnen we wel vaststellen (lacht). Door al die giften is de speelotheek al een stuk groter dan hij vroeger was. Een ruimer aanbod vraagt natuurlijk ook meer ondersteuning en onderhoud van het speelgoed, maar daarvoor kunnen we rekenen op een fantastisch team aan vrijwilligers, zoals Martine, Nadine en Patricia (foto, red.). We zoeken trouwens altijd enthousiaste vrijwilligers om dit team te versterken.”
Wat brengt de toekomst, hebben jullie nog plannen?
“We breiden de speelotheken steeds verder uit. Ook plannen we in de toekomst enkele leuke workshops, voor kinderen met én zonder zorgnoden. We zoeken voor iedereen gepaste, maar vooral leuke en leerrijke activiteiten. Het loont dus zeker de moeite om langs te komen.”
Contact informatie
Huis van het Kind
Huis van het Kind Ninove
Burchtstraat 46
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 16:00 (na afspraak)
- Morgen open van 08:30 tot 19:45 (na afspraak)