Schoonste Dialectwoord van groot Ninove

logo dialectwoordEn het Schoonste Dialectwoord van groot Ninove is ... VAZJELINK!

Erfgoedcel Denderland, waar Ninove lid van is, zet het dialect in de kijker. “Dialect is zeer broos immaterieel erfgoed”, verduidelijkt Michaël Van Houtte van de erfgoedcel. “Enerzijds is het als levende taal constant aan verandering onderhevig. Anderzijds spreken minder en minder mensen dialect in een wereld waar Algemeen Nederlands de standaard is geworden. Wij willen met enkele projecten de waarde van de lokale dialecten in de verf zetten. Op die manier hopen we bij te dragen aan het bewaren en waarderen van dialect als immaterieel erfgoed.” Ook Ninove springt graag op de kar!

Schoonste Dialectwoord van groot Ninove

In 2018 gingen we ‘Op zoek naar het Schoonste Dialectwoord van Groot Ninove’. ‘Groot’-Ninove is voor één keer wel belangrijk. Niet alleen regionaal zijn er grote dialectverschillen – Nienofs es gieën Olsjters. Ook de twaalf deelgemeenten van Ninove spreken niet uit één mond. Uit de vele schone Nienofse dialectwoorden, koos een jury uiteindelijk deze tien finalewoorden:

  • betropelek (verklaring: besmettelijk)
  • koeëpoesjerau (verklaring: deugnieterij, bijvoorbeeld bellekentrek)
  • kollezieremaun (verklaring: vogelschrik)
  • krasjel (verklaring:solferstokje dat ontvlamt op ruw oppervlak; ‘ne krasjel’ is niet te verwarren met ‘e steksken’)
  • loekepee (verklaring: boeman; waarschijnlijk afkomstig van het “Look, I pay!” van Zweedse luciferfabrikanten) 
  • pesjonkelen (verklaring: biddend rond de kerk gaan, aan de buitenkant, om aflaten te verdienen)
  • skofferdauinen (verklaring: schaatsen op ijs)
  • skramoelje (verklaring: sintels, overgebleven kolen die gezeefd worden uit de as)
  • vazjelink (verklaring: vezels als gevolg van uitrafelen)
  • vliegewauter (verklaring: vlinder)

En de winnaar is...

Iedere inwoner van Ninove kon op twee plaatsen (bibliotheek en stadhuis) in een echt stemhokje stemmen voor een van de tien geselecteerde woorden. De dienst cultuur ging ook langs bij WZC Klateringen, onmoetingscentrum De Fontein en de bib om stemmen te ronselen. Bijna 1.200 Ninovieters hebben hun favoriete dialectwoord gekozen. Het is een nek-aan-nekrace tussen twee woorden geworden, en ook de strijd om het derde podiumplekje bleef spannend tot op het eind.

Op Erfgoeddag 2018 werd eindelijk bekend gemaakt welk woord won! Op ludieke wijze verkondigde de belleman met veel trots het verkozen woord: voortaan staat 'vazjelink' bekend als het schoonste woord van (groot) Ninove. Een zilveren medaille was voor 'koeëpoesjerau'. Brons ging naar 'skofferdauinen'.

Dialect op je koelkast!

Om de tien schoonste woorden ook nog na Erfgoeddag te vereeuwigen, liet de dienst cultuur van elk woord magneetjes maken. Deze magneten zijn exclusief te koop in het oud stadhuis aan 1 euro per stuk of 10 euro voor de hele set van tien magneten.

 


Contact informatie