Premie gevelbank

Waar is de tijd dat mensen ’s avonds massaal buiten zaten om een babbel te doen, een probleem in de straat te bespreken? 

Om net dat contact tussen buren te bevorderen heeft de stad Ninove een subsidie uitgewerkt voor het plaatsen van een gevelbank aan uw woning.

Gevelbanken bieden een onverwachte plek voor je deur voor een gezellige babbel met de buren. Deze kunnen de sociale cohesie versterken en bijdragen tot een actiever buurt- en straatleven. 

Een gevelbank kan bevestigd worden aan een gevel over het openbaar domein of geplaatst worden op het openbaar domein maar je moet er wel voor zorgen dat die te allen tijde wegneembaar is. 

Voor de gevelbanken moet een veilige voetgangerszone kunnen gewaarborgd zijn van 1,5 meter. Alle andere voorwaarden kan je nalezen in het subsidiereglement voor het aanbrengen van groenverfraaiing en/of gevelbanken op stadseigendom. 

Alle voorwaarden staan in de tekst van het reglement. Voor de aanvraag zijn invulformulieren beschikbaar.

Op het gevelbankje bij Eline

“Toen corona ons in 2021 bleef boycotten, wilden mijn vriend Giel en ik een plek creëren waar we op een veilige en leuke manier contact konden houden met de buren. Ons oog viel op onze gevel (lacht). Door te kiezen voor een gevelbankje verfraai je je gevel, creëer je verbinding én dankzij de subsidie van de stad is er maar een kleine investering nodig. Zalig toch! Dat je sowieso meer contact maakt met je buurt als je regelmatig eens op je gevelbankje zit, is een heel fijn pluspunt.

Daarnaast hebben we door de komst van het gevelbankje ook onze tuin ‘verlengd’. We hebben in de tuin namelijk alleen zon in de namiddag, maar nu we ook aan onze voorgevel een plekje hebben om te zitten, kunnen we de hele dag door van de zonnestralen genieten. En wie bang is dat een gevelbankje of geveltuin zal leiden tot meer afval kan ik meteen geruststellen, want dat is bij ons totaal niet het geval. Dus voor iedereen die twijfelt: gewoon doen!”


Contact informatie