Premie aanleg groendak

Interesse om je dak te bedekken met planten en zo een extensief groendak te realiseren? De stad Ninove geeft je alvast een premie van 31 euro/m² waarmee een groot deel van de investering gerecupereerd kan worden.

Voordelen?

Het plaatsen van een groendak heeft enkele belangrijke voordelen. Zo krijg je:

  • een vertraagde regenwaterafvoer waardoor er minder belasting op de riolering is
  • een betere thermische isolatie met meer warmtebehoud in de winter en meer koelte in de zomer
  • een betere demping van de omgevingsgeluiden
  • bescherming van de dakbedekking tegen schadelijke UV-straling
  • het neemt de stofdeeltjes uit de atmosfeer op en vormt een buffer tegen luchtvervuiling...

Bovendien is het ook nog eens prachtig om naar te kijken en zorgt het voor meer groen in de stad.

Wat is een extensief groendak?

Dit is een dak dat bedekt is met een substraatlaag (bv. lavasteen) waar mossen, vetplanten en kruiden in groeien. Het onderhoud is minimaal want de hitte in de zomer zorgt ervoor dat enkel droogte- en hittebestendige planten kunnen overleven. Netels of andere woekerende onkruiden krijgen dus geen kans. Door de beperkte dikte (10 - 20 cm) kunnen de meeste dakconstructies het extra gewicht ook aan. Raadpleeg hiervoor toch best eens een architect of ingenieur.

Wat zijn de voorwaarden voor een premie?

Enkel extensieve groendaken worden gesubsidieerd. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet het groendak aangelegd zijn door een particulier op een gebouw waarvan de benutte oppervlakte hoofdzakelijk dient voor privégebruik. De btw mag niet worden ingebracht voor de aftrek (voor btw-plichtigen). Het groendak moet minstens 3 lagen hebben: een wortelkerende laag, een substraatlaag en een vegetatielaag. De premieaanvraag moet gebeuren vóór de uitvoering van de werken. Binnen de 6 maand na de geslaagde realisatie worden alle nuttige bewijsstukken (facturen, betalingsbewijzen, foto's ...) voorgelegd. De aanvrager engageert zich ook om het groendak ten minste 10 jaar in goede staat te behouden.

Premiebedrag?

De premie bedraagt 31 euro/m² groendak maar het premiebedrag kan nooit meer bedragen dan 100 % van het totaalbedrag van de aanleg.


Contact informatie