Padden

foto verkeersbord paddenoverzetDe meeste amfibieën (padden, kikkers en salamanders) verblijven gedurende het jaar in verscheidene leefgebieden. De winter brengen ze al slapend door, beschermd tegen de vorst onder de grond of in het water. Wanneer in het voorjaar de temperatuur stijgt, ontwaken de dieren en trekken ze massaal naar hun voortplantingsplaats (vaak vijvers en poelen). Meestal is dit in februari maar de weersomstandigheden bepalen in grote mate de trekactiviteit, waardoor de trekperiode jaarlijks sterk kan verschillen van enkele weken tot 2 maanden. Bij zacht, vochtig weer of tijdens een regenbui kan er massale trek op gang komen. Vaak worden straten overgestoken en warmen de dieren zich op aan de iets warmere straatbedekking. Dit heeft tot gevolg dat er jaarlijks heel wat amfibieën worden doodgereden.

Dankzij de ondersteuning van het stadsbestuur kon Natuurpunt een paar jaar geleden van start gaan met het organiseren van paddenoverzetacties in verschillende deelgemeenten. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, maar de meest toegepaste methode om trekkende amfibieën te redden, is het plaatsen van schermen in de periode februari-maart. Ze volgen het scherm en vallen in de ingegraven emmers waarna ze door een team van vrijwilligers aan de andere kant van de weg weer vrijgelaten worden. 

Ken je een plaats waar er veel padden overtrekken en wil je een handje helpen om de dieren op een veilige manier over te zetten? Contacteer dan Natuurpunt Ninove via natuurpuntninove@hotmail.com

Natuurpunt geeft dan elk jaar aan de stad een seintje waar de speciale paddenborden moeten geplaatst worden zodat de autobestuurders op de hoogte zijn van de paddentrek.

Meer info via de website van Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt.


Contact informatie