Overlast van katten en duiven

Katten

De stad heeft sedert jaren een zwerfkattenproject. Om een gezonde en beperkte kattenpopulatie in de stad te krijgen worden zwerfkatten gevangen en door een dierenarts onvruchtbaar gemaakt en opnieuw vrijgelaten op de vangplaats.

De stad werkt samen met Dierenbescherming Ninove vzw. Zieke dieren worden verzorgd en indien echt nodig pijnloos uit hun lijden verlost. Dit is absoluut noodzakelijk want zwerfkatten hebben een ellendig leven, vol gevaar, honger, dorst en ze lijden ook aan diverse ziektes.

Op regelmatige tijdstippen worden vangkooien geplaatst. De kooien blijven 's nachts staan en elke ochtend worden de gevangen katten overgebracht naar de veearts voor behandeling. Na behandeling worden de katten terug gezet op de plaats waar ze werden gevangen. Nieuw hierbij is dat tamme katten of zwerfkatten die nog te domesticeren zijn naar het dierenasiel zullen gebracht worden in afwachting van een nieuw thuis.

Aan eigenaars van huiskatten wordt daarom gevraagd om de huiskat te voorzien van een halsbandje zodat de mensen van de dierenbescherming duidelijk zien wat een zwerfkat is. 

Voederen van zwerfkatten en verwilderde dieren

Voederen van zwerfkatten doe je beter niet! Voederen verstoort het instinct van de dieren en brengt de zwerfkattenpopulatie uit evenwicht. Katten zoeken de gemakkelijkste weg naar voedsel en gaan hun voedsel niet langer zelf vangen. Ze zoeken mensen op tijdens hun bedeltocht naar voedsel, en kunnen hierbij wel eens agressief worden. Het voederen zorgt er ook voor dat zieke en zwakke dieren, die anders door natuurlijke selectie zouden overlijden, blijven leven en zich voortplanten. Op die manier kunnen besmettelijke ziektes zich snel verspreiden onder de kattenpopulatie. Daarnaast trekt achtergelaten voedsel voor zwerfkatten ook ratten en ander ongedierte aan. En deze zorgen op hun beurt voor extra overlast voor u en uw omgeving.

Bakjes en schaaltjes met eten en drinken op het openbaar domein geven een onverzorgde indruk en zijn onhygiënisch. Het opruimen achteraf van de bakjes en schaaltjes kost de gemeentediensten ook veel tijd en geld. Dit is bovendien een inbreuk op het reglement van de gemeentelijke administratieve sancties en kan dus beboet worden.

Oproep

  • Meld de zwerkattenlocaties aan de technische dienst via het SIS-systeem van de stad.

Voor meer informatie over de motieven van de actie, kan je steeds terecht bij de technische dienst van de stad, 054 31 77 10, morgane.deschrijver@ninove.be. Meldingen kunnen rechtstreeks via het SIS-systeem.

Duiven

Verwilderde duiven zijn vaak hinderlijk voor de buurt en kunnen via uitwerpselen ziektekiemen overdragen. Daarom sloot de stad een overeenkomst af met Rato vzw voor de bestrijding van verwilderde duiven op het grondgebied. De duiven worden gevangen door middel van kooien. Geringde duiven worden bezrgd aan een contactpersoon van de Duivenbond. Deze probeert dan de eigenaar te contacteren. Niet geringde duiven worden door de diensten van RATO vzw geëuthanaseerd.

Meld overlast van duiven aan de technische dienst via het SIS-systeem van de stad.

Oproep

Voederen van duiven is leuk maar... Wist je dat er ook nadelen verbonden zijn aan het voederen van vogels?

  • de vogels moeten geen moeite meer doen om aan voedsel te geraken en worden dik, lui en ziek
  • er komen meer uitwerpselen terecht in de omgeving
  • voederen houdt zwakkere dieren in leven, zo zorgen ze voor de verspreiding van ziektes
  • resten van voeder trekt ratten en ander ongedierte aan
  • het door mensen meegebrachte voer is onnatuurlijk, eenzijdig en dus ongezond voor de dieren
  • het achterlaten van voeder op het openbaar domein kan bestraft worden met een GAS-boete

Tips

  • koop niet wat je niet op eet, zo hoef je ook niets weg te gooien
  • breng je oud brood of andere etensresten naar iemand die kippen of konijnen houdt

Contact informatie