Oud stadhuis

Vertrouwd gebouw

oud stadhuisHet Ninoofse oud stadhuis was voor de Ninovieters tientallen jaren dé plek waar ze terechtkonden voor allerhande paperassen en administratieve beslommeringen. Dit gebouw, sinds 13 mei 1976 beschermd als monument, was vele jaren niet meer in gebruik door ingrijpende restauratiewerken maar werd in zijn oude en oorspronkelijke glorie hersteld.

Vroeger... en nu

De geschiedenis van het oud stadhuis heeft een eerste aanknopingspunt in de oudst gekende stadsrekening van Ninove uit 1389. Toen reeds werd het schepenhuis vermeld. Het betrof een vrijstaand gebouw met een oppervlakte van ca. 120 m², met muren van bak- en zandsteen. De grote stadsbrand van 1603 was er de oorzaak van dat het volledig in vlammen opging. Er werd een nieuw schepenhuis gebouwd waarvan in een laat 18de-eeuws schilderij is bewaard.

Het gelijkvloers en de eerste verdieping waren voorzien van een voortuitspringende open galerij, bekroond met een trapgevel, getopt met een halfcirkelvormig fronton. Een vierkante toren met uurwerk, uitlopend in een versmalde klokkenkamer met ruime galmgaten en afgedekt met een achthoekige spits, bekroonde deze schepenhal.

Niemand weet wat er in de loop der geschiedenis met de plannen van architect Van De Capelle is gebeurd. Werden ze slechts gedeeltelijk of helemaal niet uitgevoerd? In alle geval is er tien jaar later opnieuw sprake van "het veranderen en opbouwen van het stadhuis"...

Architect Louis Roelandt

Louis Roelandt, die in onze stad ook het ontwerp van de (scheve) toren van de gewezen abdijkerk op zijn palmares heeft, was zeer bedrijvig in het ontwerpen van openbare gebouwen. Hij zag zijn plannen in 1834 gerealiseerd waardoor het oud stadhuis zijn huidige uitzicht kreeg: een neoclassicistisch gebouw. In de loop der tijden onderging het interieur verschillende wijzigingen en aanpassingen. Toch bleef onder meer de trappenhal vrij gaaf behouden.

In het torentje bevindt zich een beiaard met 25 klokjes die in 1993 werd hersteld en sindsdien wordt aangedreven door een computer. Daarin zitten een aantal Ninoofse melodieën opgeslagen die om het kwartier over de daken weerklinken.

Oud en nieuw stadhuis

Door de fusie met elf deelgemeenten op 1 januari 1977 barstte dit administratief gebouw uit zijn voegen en werden er plannen gemaakt voor een nieuwbouw op de Centrumlaan. Die werd in 1984 in gebruik genomen en het oud stadhuis kreeg een andere functie: een aantal diensten waaronder toerisme, cultuur en sociale zaken kregen er een tijdlang onderdak.

Eind jaren '90 werd duidelijk dat het gebouw een dringende restauratiebeurt meer dan nodig had. Anno 2001 was de eerste fase -de buitenrestauratie - achter de rug. Sinds de zomer van 2010 is ook de restauratie van het interieur een feit. Nu vind je in het oud stadhuis de diensten cultuur, evenementen en informatie. Daarnaast is er vergader- en tentoonstellingruimte en worden, in een historisch kader, de huwelijken voltrokken.


Contact informatie