Ninove: oudste, stoutste, wijste...

Het gezellige Denderstadje Ninove vind je in het zuidoosten van de provincie Oost-Vlaanderen. Ninove is als het ware het "hart van drie toeristische regio's": het is de meest zuidelijke gemeente van "Scheldeland", leunt enerzijds aan tegen de "Vlaamse Ardennen" en anderzijds tegen de Vlaams Brabantse "Groene Gordel" met het Pajottenland. 

Kom zelf de charmes van Ninove ontdekken en beleven:

Ninove, een eeuwenoude geschiedenis

AbdijkerkDe historische stadskern verraadt nog tal van sporen van een roemrijk abdijverleden. Dé parel is de imposante abdijkerk of "Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaartkerk" die door kenners wordt beschouwd als één van de prachtigste barokkerken van de lage landen. De archeologische site geeft een beeld van het grotendeels teloorgegane abdijpatrimonium.

Een wandeling door het oude Ninove brengt je langs het cultuurhistorisch patrimonium zoals het oud stadhuis, de dekenij, de Hospitaalkerk... De Koepoort is de enige van de vier stadspoorten die de tijd trotseerde. Op de plaats van de Kloosterpoort, de Brabantse poort en de Geraardsbergsepoort vind je evocaties. Verschillende standbeelden, kunstwerken en gedichten verfraaien de binnenstad.

 

Ninove natuur

NeigembosNergens is de omgeving van de grillige kronkelende Dender zo groen en indrukwekkend. Het economisch nut van de rivier mag dan van vroeger tijden zijn, voor vaarplezier is de Dender een topper! Het Neigembos is een natuurreservaat van zo'n 70 ha groot met een verbluffende fauna en flora. Rust vind je in de nabijgelegen kapel van Bevingen. 

De meeste deelgemeenten bleven landelijk en groen, de vaak indrukwekkende landschappen liggen bezaaid met boerenhoven en kapelletjes. De windmolens van Appelterre en Denderwindeke werden volledig gerestaureerd.

Ninove sportief

Finse looppiste

 

Ninove is een sportieve stad: van 1973 tot en met 2011 lag de aankomststreep van de wereldbekende en beruchte Ronde van Vlaanderen in de deelgemeente Meerbeke. Ninove en omgeving is een paradijs voor fietsers en mountainbikers maar ook voor wandelaars en ruiters. De uitgebreide sportaccommodatie omvat o.a. zwembad "De Kleine Dender", de sporthal, de atletiekpiste, het kaatsplein, de Finse looppiste,...

 

Ninove gastronomie

Terrasje

 

Klinken doe je in Ninove met een Witkap van de familiale brouwerij Slaghmuylder. Je dorst lessen kan 's zomers op een terrasje of in een van de gezellige kroegen en tavernes. Om culinair te genieten kan je terecht in een uitgebreid aanbod aan eethuizen en restaurants.

  

  Ninove is ook gezellig winkelen en cultuur beleven

Dinsdagmarkt

 

Een uitgebreid aanbod van winkels allerhande staat borg voor urenlang shoppingplezier. Zak zeker ook eens af naar de gekende dinsdagmarkt.

Cultuurcentrum De Plomblom biedt een uitgebreid eigen seizoensprogramma en tal van verenigingen zetten hun beste beentje voor.


Contact informatie