Molengemeente

Ninove is een unieke molengemeente. Ninove beschikt als enige gemeente in Vlaanderen drie maalvaardige molentypes:

  • Wildermolen in Appelterre-Eichem (houten staakmolen met open voet)
  • Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke (stenen bergmolen)
  • Fonteintjesmolen in Meerbeke (watermolen)

Voor meer info over de Ninoofse molens neem je best contact op met de verantwoordelijke molenaar via fonteintjesmolen@gmail.com. De vzw Fonteintjesmolen won de "Provinciale Onroerenderfgoedprijs 2020". Klik hier voor een filmpje over Vzw Fonteintjesmolen.

Wildermolen Appelterre  Molen ter Zeven Wegen Denderwindeke Fonteintjesmolen Meerbeke

Appelterre

Wildermolen

Denderwindeke

Molen ter Zeven Wegen

Meerbeke

Fonteintjesmolen

Enkele molentypes 

Standaard- of staakmolen

Een houten molen die op één punt steunt en waarvan de molenkast 360° kan worden gedraaid. Deze kan een open of gesloten voet hebben. Het is de oudste molenvorm en werd voor het eerst in Vlaanderen gebouwd in de 12de eeuw. Vanuit Vlaanderen verspreidde dit molentype zich later over heel Europa. De Wildermolen in Appelterre is een standaard- of staakmolen.

Bovenkruier

Een stenen of houten molen waarvan enkel de kap (dak) over 360° kan worden gedraaid. Wanneer de molen op de grond staat, spreken we van een grondzeiler. Staat de molen op een berg, dan noemen we het een beltmolen, en heeft de molen een stelling, dan spreken we van een stellingmolen. De Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke is een bovenkruier.

Watermolen

Een molen die zijn kracht haalt uit de energie van stromend water. Bij een onderslagmolen duwt het water aan de onderkant van het waterrad, waardoor het gaat draaien. Dit type molen komt vooral voor in vlakke gebieden. Bij een bovenslagmolen – die men vooral aantreft in heuvelachtige gebieden – valt het water van bovenaf op het rad, waardoor het door het gewicht van het water in beweging wordt gezet. Bij een middenslagmolen komt het water op het midden van het rad. De Fonteintjesmolen in Meerbeke is een watermolen.

Rosmolen

Een molen die zijn kracht haalt uit de energie van een dier dat rondloopt. Vroeger werden verschillende soorten dieren gebruikt, zoals het paard, de ezel, de os en zelfs de hond. Om duizeligheid te voorkomen, werden de lastdieren soms geblinddoekt, of in extreme gevallen werden hun ogen uitgestoken. Als we verder terug in de tijd gaan, merken we dat in sommige gevallen ook slaven werden ingezet om de molens aan te drijven.


Contact informatie