Marathonlopers

Marathonlopers

Dit figuratieve, expressieve beeld van drie marathonlopers die zich over de finishlijn gooien is van de hand van Jan De Groef. Het beeld kwam er in 2006 naar aanleiding van een ontwerpwedstrijd voor een kunstwerk in de stad en staat op het plein voor het Ninia winkelcentrum.

Over de kunstenaar:

Het sculpturale oeuvre van Jan De Groef (°1957, Weelde) focust op de menselijke figuur waarvan de anatomie het best tot zijn recht komt in zijn levensgrote beelden. Vanuit de diverse materialen ontstaan atleten, grote en krachtige sporters, die in het heetst van de strijd tijdens de eindsprint alles geven. Gespierde lichamen, gefocuste blikken betrekken de kijker mee in de competitie. De modellering van de musculatuur getuigt van nauwgezette observatie van levende modellen, actiefoto’s en anatomieboeken. De figuren worden realistisch weergegeven, toch ook geïdealiseerd volgens de persoonlijke smaak van Jan De Groef waarvan de voorliefde voor de heroïsche figuren van Michelangelo, Bernini en Rodin uit zijn werk spreekt.

Kunstenaar Jan De GroefZijn beelden onderscheiden zich van de klassieke voorgangers in hun dynamiek, expressieve spierkracht, individuele portretten en hedendaagse opstelling zoals bij de Marathonlopers. In de 21ste eeuw waarin multimediale- en abstracte sculpturen het kunstlandschap domineren en het vakmanschap lijken te overtreffen, is dit een gewaagde toch zeer bewuste keuze. Jan De Groef plaatst figuratieve beeldhouwkunst opnieuw in de kijker met overtuigende en ontroerende beelden.


Contact informatie