Les Terroirs

De Ninoofse start-up aan het Oudstrijdersplein heeft een nieuwe invulling. Waar tot voor kort À la bonheur het mooie weer maakte, vind je nu Les Terroirs.

Wijnhuis Les Terroirs bestaat ook vandaag al, maar dan enkel online. Het depot en atelier van Maxim Adriaens vinden we in Voorde, waar we de zaakvoerder ontmoeten.

Zal ik me maar meteen verontschuldigen? Ik kende de online wijnshop Les Terroirs nog niet.
Maxim: “Geen probleem. (lacht) Ik schrik er ook niet echt van, want we zijn nog niet zo lang online. We startten pas in de zomer en het concrete plan om met een wijnwinkel te starten, kwam er ook maar in maart, met de eerste lockdown. Ik werk als freelance inspecteur in de petrochemische sector, en toen de pandemie in België losbrak, zat ik twee maanden zonder werk. Hét moment om eens stil te staan bij het leven en m’n professionele alternatieven op een rijtje te zetten. Al snel kwam ik bij m’n passie uit: wijnen. Ik heb dan meteen een marktonderzoek gedaan, en zag dat er wel ruimte is voor de zaak die ik voor ogen heb.”

Wat mogen we dan verwachten van Les Terroirs?
Maxim: “We zijn een wijnhuis, maar ook meer dan dat. We bieden eigenlijk alles aan wat met wijn te maken heeft. Denk maar aan boeken, glazen of handgemaakte wijnrekken op maat. Ik ben namelijk fotolasser van opleiding, en maak ze zelf in m’n atelier.”

Vanuit het hart

Een online winkel, een fysieke winkel, wijn rekken op maat … dat lijkt me meer dan een voltijdse taak. En dan heb je je huidige job nog.
Maxim: “M’n partner helpt me in de zaak. Maar als het enigszins kan, wil ik van Les Terroirs natuurlijk mijn hoofdberoep maken. Het is dus zeker de bedoeling om na de start-up verder te gaan en in Ninove een vaste stek te vinden, liefst in het centrum. De ouders van m’n partner hebben hier trouwens een café, Den Trappist. En ook ik ben opgegroeid in groot Ninove. Het minste wat je kan zeggen, is dat we een band hebben met de stad.” (lacht)

Ninove telt wel al enkele wijnwinkels. Is er nog plaats voor eentje?
Maxim: “Iedereen vindt van zichzelf natuurlijk dat hij de beste wijnen verkoopt. (lacht) Maar zoals ik al aangaf: wij gaan voor het totaalpakket, inclusief een betaalbaar kristallen kwaliteitsglas, kurkentrekker en ga zo maar door. Én ik hoop dat ik mijn passie kan overbrengen op de klanten. Ik ben niet de grote theoreticus, maar benader de wijnen vanuit mijn hart. M’n partner en ik willen meer doen dan gewoon verkopen. We luisteren naar de klant en gaan op zoek naar de beste wijn voor hem of haar. Dat kan een kwalitatieve, alledaagse wijn zijn, maar evengoed een zeldzame. Maar je hoeft zeker geen wijnkenner te zijn om bij ons binnen te stappen.”

In de supermarkt vind je toch al goeie wijnen voor een schappelijke prijs?
Maxim: “Zonder twijfel. Maar weet je dat 60 à 70 procent van de supermarktwijnen in grote vaten naar België wordt gebracht, om hier op flessen te trekken? Dat staat in schril contrast met onze wijnen, waar van de wijnboeren alles van a tot z controleren. Je drinkt dus de wijn zoals de boer het wil. Het is geen massaproduct. En het prijsverschil is amper te merken. Zo hebben we uitstekende wijnen onder de 10 euro.”

Jullie richten zich dus vooral op de betaalbare wijnen?
Maxim: “We gaan heel breed en hebben meer dan 400 soorten in huis uit verschillende regio’s. Zuid-Afrika, Italië, Chili, Spanje, Argentinië, Frankrijk … het zit allemaal in ons aanbod. En we verkopen aan faire prijzen. Voor de ene wijn is dat 5 euro, voor de andere 200 euro. Maar je moet vooral weten wat je koopt, vind ik. In de supermarkt kost een Bordeaux uit 2015 soms evenveel als een uit 2012, terwijl die laatste op de markt tot wel 30% goedkoper is.”

 

Maxim Adriaens van Les Terroirs

Maxim: “Ik hoop dat ik mijn passie kan overbrengen op de klanten”

Proevertjes

Jullie openen midden maart. De coronamaatregelen gaan zich hoe dan ook nog laten voelen de komende maanden. Vormt dat geen probleem?

Maxim: “Wijn moet je kunnen proeven, en dat zal niet makkelijk worden. We bekijken nu hoe we toch ‘proevertjes’ kunnen aanbieden op de een of andere manier. Maar grotere proeverijen zullen nog niet voor meteen zijn. Want dat willen we wel: op een toffe locatie enkele wijnboeren uitnodigen om over hun vak te praten. Dan heb ik het weer over die passie. (lacht) En misschien kunnen we dat wel samen met andere wijnhandelaars uit de buurt. Eén groot wijnfestival op een zomerse locatie, dat lijkt me wel wat. Aan knappe locaties hebben we alvast geen gebrek, hier in Ninove.”

Les Terroirs opent midden maart in de start-up aan het Oudstrijdersplein. Je kan het aan bod nu al digitaal bekijken en bestellen op www.wijnhuis-lesterroirs.be.

Open jij volgend jaar een zaak in de start-up?

Ontdek het pand op www.ninove.be/start-upwinkel.


Contact