De Sokkel

"De Sokkel" is een mobiel kunstproject van de stad Ninove. Bij elke verhuis naar een nieuwe plek plaatst een andere kunstenaar een vers beeld op de sokkel. "De Sokkel" zorgt voor een wisselwerking tussen de rust van dhet onbeweeglijke en de flexibiliteit van het mobiele.

De Wachter

De eerste plek waar de sokkel werd neergepoot, is het stadhuis van Ninove. De initiatiefnemer Claude Dendauw kreeg van et stadsbestuur de eer om het project te openen en plaatste het beeld 'De Wachter' op de sokkel. Het is een beeld van ruim anderhalve meter hoog in duurzaam porseleingips. Het recente werk van Dendauw, onder andere de bezieler van het Musée Tapo in Aspelare', wordt gekenmerkt door thema's als herinnering, verlangen en verbinding. Of dat ook geldt voor 'De Wachter'? Kom het ontdekken op de sokkel naast de oprijlaan naar het stadhuis van Ninove. De sokkel blijft er staan tot in de late lente. Dan verhuist hij naar een andere plek in Ninove en zet een andere kunstenaar een nieuw werk op de sokkel.

Scriptorium

Op de eerste dag van de zomer van 2016 zette Ninove een nieuw beeld op ‘De Sokkel’. ‘Scriptorium’ van Mark Cloet nodigt uit tot reflectie op de site van de voormalige abdij van Ninove. Mark Cloet (°1964, Oostende) maakte het beeld in 2003, in een broze wassen versie, voor een project in zijn geboortestad. Later dat jaar was het werk, intussen in brons gegoten, ook te zien op een solotentoonstelling van de kunstenaar op de Biënnale van Venetië. "Een scriptorium is een plaats waar mensen schrijven en zich bezinnen", vertelt Marc Cloet. "Er gaat een reflectieve houding mee gepaard. Daarom kozen we deze plek, die tot reflectie uitnodigt, als pleisterplaats voor dit beeld.” Het werk van Mark Cloet straalt een discrete monumentaliteit uit, gebaseerd op weerstand én aanvaarding. De kunstenaar zoekt met zijn werk naar een andere verhouding tot de werkelijkheid. Zijn beelden koloniseren hun omgeving niet, maar zijn stille objecten: voorwerpen van aanschouwing, beschouwing, van gesprek, misschien zelfs van verering. 

Birdspace

Op vrijdag 9 december 2016 spoelde de sokkel op het dorpsplein van Okegem aan. Op de sokkel prijkt het sculptuur van Tinka Pittoors. Wie aan Tinka Pittoors (°1977, Brasschaat) denkt, denkt aan fantasierijke, kleurrijke en knotsgekke objecten en sculpturen. Herkenbare materialen en frivole alledaagse gebruiksvoorwerpen koppelt ze aan elementen van eigen makelijk. Op die manier ontstaat een poëtisch, incongruent landschap en creëert de kunstenares een boeiende relatie tussen kunst en leven. Je vraagt je af waar het ene begint en het andere eindigt, en of het onderscheid er wel toe doet.

Het kunstwerk van Tinka Pittoors in Okegem plaatst, heet "Birdspace". Ze noept het zelf een participatief kunstwerk: de leerlingen van de vierde klas van de Vrije Basisschool Okegem hebben beloofd om er samen goed zorg voor te dragen. We hopen dat ook de inwoners van Okegem hun tijdelijke medebewoner zullen koesteren. "Birdspace" blijft tot begin mei 2017 in Okegem staan.


Contact informatie