Kuieren tussen vlinders en kikkers


 

Woonzorgcentrum (wzc) Klateringen ruilt z’n groene grasveld achteraan in voor een belevingstuin, op maat van de bewoners met dementie.Welkom in een wereld vol kikkers, geraniums en een glijbaan.

“Een groot deel van onze mensen komt ’s zomers amper buiten. Onze tuin nodigt dan ook niet uit om er een wandelingetje in te maken”, zegt Katrien Van den bossche, kwaliteitscoördinator bij het wzc. “Met de aanleg van een dementievriendelijke tuin willen we daar verandering in brengen. Door een makkelijk bewandelbaar wegje aan te leggen, zullen bewoners met dementie zelfs alleen een luchtje kunnen scheppen.”

Kleinkindjes

Een dementievriendelijke tuin, wat mogen we ons daarbij voorstellen? “De basis is dus een goed en veilig pad. Rond dit wegje zetten we natuurlijke barrières, zoals riet, die ervoor zorgen dat de mensen op het pad blijven en niet verdwalen in de tuin. Verder gaan we verschillende belevingselementen plaatsen, zoals een vlinderboom, plukfruit, een bak om te tuinieren en een poel met kikkers. Én we voorzien ook bankjes en een paviljoen, om wat rustpunten en schaduw te creëren. Ook heel tof wordt de speelheuvel met glijbaan, voor als de klein- of achterkleinkindjes op bezoek komen.”

Seringen

De tuin zal er wel nog niet meteen zijn. De tweede versie van het plan ligt momenteel op tafel. Zodra alle knopen zijn doorgehakt, volgt de vergunning en wijzen we een aannemer toe. “Maar we willen niets overhaasten.
We vinden het belangrijk dat het een tuin wordt waar iedereen zich goed in voelt, en daarom bevragen we vooraf zoveel mogelijk mensen. Zo is er binnen het wzc een werkgroepje opgericht waarin onder meer verplegers, kinesisten en animatoren zitten. Onze animatoren hebben bijvoorbeeld activiteiten gedaan met de bewoners om na te gaan welke planten ze het best herkennen, en die zullen we dan ook in de tuin aanplanten.
Je zal dus zeker geraniums en seringen tegenkomen”, vertelt Katrien.
“Maar we hebben ook de familieleden van de bewoners bevraagd. Al die stapjes kosten wat extra tijd, maar we hebben het er graag voor over. En als alles volgens plan verloopt, hopen we in 2022 de tuin te kunnen openen.”