Jan over de opleiding van Yoppi

Het is een zonnige nazomerdag wanneer we aanbellen bij Jan Vermassen. Sinds enkele maanden mag hij zichzelf het baasje van Yoppi noemen. Even dan toch, want na een jaar vertrekt zijn trouwe viervoeter terug om een intensieve opleiding tot geleidehond te gaan volgen bij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in Tongeren. Wij spraken met Jan over zijn drijfveren en ervaringen met Yoppi.

Jan, hoe komt een mens er bij om het baasje van een geleidehond te worden?

Ik speelde al even met het idee maar keek de kat nog even uit de boom tot ik met pensioen was. Ook corona zorgde nog voor wat vertraging, maar sinds een zevental maanden ben ik het fiere baasje van Yoppi. Ik heb altijd graag honden gezien, dus op dat punt is het voor mij zeker geen opgave. Daarenboven kan je zo’n wezenlijk verschil in iemands leven betekenen dat het je ook veel voldoening geeft.

Van Tongeren naar Ninove. Dat is ook een heel eind?

Dat komt natuurlijk omdat het centrum nationaal werkt. Dat is vooral te verklaren door het feit dat het niet altijd evident is om kandidaat-baasjes te vinden. Je vraagt immers heel wat van een gastgezin. Gedurende een jaar wordt een hondje een deel van je gezin, waar je lief en leed mee deelt. Na een jaar moet je hem dan afstaan en gedurende de verdere opleiding – die een jaar duurt – mag er geen contact zijn met het gastgezin. Daarna is er eventueel terug contact mogelijk, in overleg met het uiteindelijke baasje. Je vraagt emotioneel dan ook heel wat van kandidaat-baasjes. Ik denk dat ik op dit moment de beste vriend van Yoppi ben. Ik weet ook dat hij maar tijdelijk bij ons is, maar dat zal het afscheid er denk ik niet makkelijker op maken.

Wat wordt er van jullie precies verwacht wat betreft de opleiding van Yoppi?

Dat is in de eerste plaats Yoppi opvoeden tot een uiterst sociaal dier. Je moet weten dat Yoppi later van heel groot belang zal zijn in iemands leven. De toegangspoort tot de wijde wereld zeg maar. Yoppi moet dus in de eerste plaats een hond worden die gewoon is aan mensen. Sociaal contact en grote massa’s mogen hem niet afschrikken. We worden gevraagd om met Yoppi zoveel mogelijk dingen te doen om hem aan elke situatie gewoon te maken. Denk dan maar aan het openbaar vervoer, de auto, winkelcentra en liften. Yoppi moet ook deel uitmaken van de huiselijke sfeer en deze leren accepteren. Een geleidehond mag bijvoorbeeld niet reageren op de stofzuiger of een boormachine. Wanneer hij gewoon is aan al deze dagdagelijkse dingen, die voor ons zo normaal lijken, zal hij hopelijk ook tijdens zijn taak als geleidehond niet onverwacht reageren in zulke situaties.

Wanneer je daarnet Yoppis geleidehondenjasje aandeed merkten we meteen een groot verschil in gedrag op. Het speelse verdween meteen?

Dat is inderdaad iets wat Yoppi al goed kent. Wanneer hij zijn jasje aan heeft weet hij dat het werken geblazen is. Het jasje zorgt voor een gedragsverandering. Het is denk ik ook iets dat we aan een breder publiek moeten duidelijk maken. Een geleidehond is echt aan het werk en het is dus geen goed idee om zo’n hondje ongevraagd te beginnen strelen of koekjes te geven. Het baasje legt zijn leven in de handen (of pootjes) van zijn hond. Elke vorm van afleiding moet dus vermeden worden. 

Ook voor Yoppi is het een grote aanpassing.

Absoluut. Tijdens zo’n opleiding moet een hond heel veel zaken afleren die voor hem of haar heel natuurlijk zijn. Wij proberen hem natuurlijk vooral te socialiseren, maar later in zijn opleiding zullen er ook meer fysieke uitdagingen zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan het nemen van trappen. Als mensen nemen wij treden stap voor stap. Voor een hond is dat echter heel onnatuurlijk. Een hond rent immers aan hoge snelheid de trap op. Dat kan natuurlijk niet wanneer hij bijvoorbeeld een slechtziende begeleidt. Ook voor Yoppi zal het dus zeker aanpassen zijn.

De opleiding tot geleidehond is erg zwaar. Is succes gegarandeerd? 

Neen. Er is altijd een zeker percentage dat niet geschikt blijkt om als geleidehond aan het werk te gaan, ondanks het feit dat ze hier als pup al op gescreend worden. De meesten van deze honden worden omgeschoold om als snuffelhond aan de slag te gaan en een heel klein percentage zal gewoon terug als familiehond geplaatst worden. Ze komen dus altijd wel goed terecht.

Welke wens heb je voor Yoppi?

Dat hij slaagt in zijn opleiding en dat hij goed terecht komt, natuurlijk. Bij iemand die hem even graag ziet als wij. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Yoppi laat alle harten sneller slaan!