Invasieve exoten

Meer en meer uitheemse soorten planten als dieren verspreiden zich dankzij de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied en worden exoten genoemd. 

De meeste van deze uitheemse soorten veroorzaken geen probleem, bijvoorbeeld omdat ze zich in ons klimaat niet kunnen vestigen. Anderen weten zich wel te vestigen maar groeien niet uit tot een plaag of richten geen schade aan.

Bij een kleine minderheid van soorten wordt evenwel een negatieve impact vastgesteld op de natuur, landbouw, volksgezondheid of infrastructuur. In dat geval spreekt men van invasieve exoten (uitheemse soorten). In België worden er zo’n 60-tal als problematisch bestempeld. Voor deze soorten dringt zich een aparte aanpak op.

Bij de planten zijn de reuzenberenklauw en grote waternavel de meest gekende.

Bij de dieren gaat het onder andere om de Aziatische hoornaar, de Chinese wolhandkrab, de Nijlgans.

Wil je weten welke andere soorten nog als invasieve uitheemse soorten worden beschouwd en wat je eraan kan doen, kijk dan op www.ecopedia.be.

Aziatische hoornaars

De Aziatische hoornaar, niet te verwarren met de Europese hoornaar, is een exotische wespensoort en vormt een bedreiging voor onze inheemse bijen.

De Aziatische hoornaar helemaal wegkrijgen in Oost-Vlaanderen, zal niet meer lukken. Door beheer wordt geprobeerd om lokaal de negatieve gevolgen te verminderen en beperken. Nesten aan gebouwen, laag tegen de grond, dichtbij bewoning,… zullen meer overlast geven en geven we prioriteit in de bestrijding. 

Bestrijding Aziatische hoornaars

De stad werkt samen met RATO vzw van de provincie Oost-Vlaanderen voor een gecoördineerd beheer. De bestrijding is gratis voor inwoners van Ninove.

De nesten hangen vaak op moeilijk bereikbare plekken, waardoor er speciaal materiaal en expertise nodig is. Neem daarom nooit zelf bestrijdingsacties. De bestrijding gebeurt door opgeleide medewerkers vanaf begin juni tot half november 2024.

Hoe je nesten kan melden lees je op de wesbite van provincie Oost-Vlaanderen.

Aziatische hoornaar herkennen

De website Vespa-Watch of de app ObsIdentify helpen je om individuele Aziatische hoornaars te herkennen en onderscheiden van andere wespen.

Waarnemingen van individuele Aziatische hoornaars kan je doorgeven via Vespa-Watch. Zo help je mee om de populatie in kaart te brengen en nesten op te sporen.

 


Contact informatie