Inburgeren met brugfiguren

Als nieuwkomer is het niet altijd even makkelijk om je weg te vinden. Om hen te ondersteunen, staan in Ninove de brugfiguren klaar. Zij zetten zich in om nieuwkomers en kwetsbare groepen te begeleiden in het vinden van hun weg in het administratieve kluwen en zo ook vlotter in te burgeren.

Wij spraken met Agnessa Solovieva (projectmedewerker welzijn bij Stad Ninove) en Anne Ericx die als brugfiguur werkzaam is. Onderweg liepen we ook nog Harouna tegen het lijf, die net terugkwam van een gesprek met een van zijn cliënten.

Agnessa, wat moeten we ons precies voorstellen bij de brugfiguren?

Agnessa: “De brugfiguren slaan een brug tussen de burger, in dit geval kwetsbare groepen, veelal nieuwkomers, die hun weg moeten zoeken in onze maatschappij. De brugfiguren gaan actief naar deze mensen toe en leiden hen naar allerhande sociale voorzieningen die ze doorgaans niet kennen. Kwetsbare groepen zijn vaak minder mondig of mobiel en durven niet altijd hulp te vragen. Door hen actief te benaderen, proberen we hen sneller naar de juiste instanties te leiden om zo hun inburgering te bevorderen.”

Het brugfigurenproject werkt momenteel op twee sporen?

Agnessa: “Dat klopt. Enerzijds is er het onthaalbeleid. Daarbij organiseren we een welkomstgesprek met nieuwe inwoners van vreemde herkomst. De brugfiguur kan op die manier de gezinssituatie leren kennen en nagaan welke noden er zijn binnen het gezin. Zo kunnen we hen leiden naar de juiste instanties om te helpen met het vinden van een geschikte woning, de zoektocht naar werk, taallessen, maar bijvoorbeeld ook vrijetijdsbesteding. Anderzijds is er ook het onderwijsbeleid, waarbij voornamelijk op het lager onderwijs gewerkt wordt. We proberen deze ouders meer te betrekken bij het schoolse leven, wat in het belang is van hun kinderen, maar ook om de eigen inburgering vooruit te helpen.”

Anne, jij begeleidt als brugfiguur zelf gezinnen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Anne: “Wij krijgen lijsten toegestuurd van de dienst burgerzaken met mensen die we mogen contacteren. We nodigen hen dan uit voor een gesprek en bekijken samen waar de noden precies liggen. Vaak zitten ze met vragen en daar proberen we hen zoveel mogelijk mee te helpen. Een belangrijk element om je vlot in te burgeren, is natuurlijk de taal. We leiden de mensen ook vaak naar taalcursussen om hun Nederlands te verbeteren. Daar leren ze dan weer nieuwe mensen kennen, zo vergroten ze hun netwerk en dus ook hun sociaal vangnet. Heel vaak vergezellen we hen ook naar bepaalde diensten, om hen bij te staan. We gaan als brugfiguren ook regelmatig naar de schoolpoort om er met ouders te spreken. Soms worden we ook door de school gecontacteerd om bepaalde ouders te benaderen. We hebben dan flyers bij om de mensen te bereiken, wat niet altijd even makkelijk is.”

Niet makkelijk zeg je? Hoe uit zich dat?

Anne: “Nieuwkomers zijn vaak wat teruggetrokken. Het komt er op aan om hun vertrouwen te winnen en ze uit hun schulp te lokken. Daar kruipt soms wel wat tijd in. Maar eens je door hun schild gebroken bent, bloeien ze open. Daar kan ik erg van genieten en dat geeft me ook veel voldoening. Het is belangrijk om mensen in een zo vroeg mogelijk stadium te bereiken. Het zorgt ervoor dat kleine zaken zich in de toekomst niet opstapelen tot een onontwarbaar kluwen.”

Agnessa, hoe evalueren jullie het brugfigurenproject in Ninove?

Agnessa: "Voor ons is dit een zeer geslaagd project! Momenteel hebben we in Ninove vier brugfiguren. Het zijn stuk voor stuk ontwapenende mensen die hun werk met veel passie en overtuiging doen. Ze zijn ook allemaal ervaringsdeskundigen die weten waarover ze spreken. De stad gelooft in hen en heeft daarom in hen geïnvesteerd. En die investering rendeert. Wij hopen het project binnenkort uit te breiden en onze brugfigurenwerking zo verder uit te bouwen.”