Nooit meer 'wegwerpdrinken'

Vanaf 1 januari 2020 gelden in heel Vlaanderen nieuwe regels voor het gebruik van cateringmateriaal en eenmalige drankverpakkingen op evenementen. Organiseer je een fuif? Dan mag je dus geen wegwerpbekers meer gebruiken. Een probleem? Zeker niet! Dat zegt ook Cedric Covens van de Ninoofse Jeugdraad.

Herbruikbare bekers in de praktijk

Het is de Vlaamse overheid menens met haar strijd tegen plastic- en andere afvalbergen. Op 1 januari 2020 steekt ze nog een tandje bij: het is voortaan op alle evenementen verboden om dranken te serveren in wegwerpbekertjes of eenmalige drankverpakkingen, zoals blikjes, drankkartons, petflesjes of niet-herbruikbare glazen flessen.

Een evenement wordt ruim gedefinieerd als “een periodieke of eenmalige gebeurtenis op gebied van kunst, cultuur, sport, feesten, kermis … publiek aangekondigd, op een welbepaald tijdstip, tijdelijk, waar iedereen welkom is, al of niet tegen betaling, op publiek of privaat domein, in open of afgesloten ruimte”. Het gaat dus over heel veel activiteiten: kermissen, markten, braderijen, (muziek)festivals, dorps- of wijkfeesten, sportmanifestaties, fuiven van jeugdbewegingen … Caféterrassen of cafetaria’s van openbare gebouwen, zoals een sporthal of een zwembad, vallen niet onder de maatregel. Behalve dan weer wanneer er ‘specifieke tijdelijke manifestaties’ zoals een wedstrijd of een concert plaatsvinden.

Wat betekent dit nu voor de organisatoren van een evenement?

  • Je mag frisdrank of bier enkel nog in flesjes aanbieden. Als je achter de toog grote (liter)flessen gebruikt, moet je de drank uitschenken in een glas of een herbruikbare beker. Achter de toog mag je wel nog grote wegwerpverpakkingen gebruiken (een tetrabrik fruitsap of een drieliterkarton wijn bijvoorbeeld), maar dan moet je die verpakkingen wel volledig apart verzamelen met het oog op optimale recyclage.
  • Er is één achterpoortje om van de regel af te wijken en toch wegwerpbekers te gebruiken: wanneer je kunt garanderen dat je 90 procent van die bekers (vanaf 2022 zelfs 95 procent) weer verzamelt om te recycleren.
  • Op www.groenevent.be vind je tal van praktische tips, zoals: welke soorten herbruikbare bekers bestaan er, in welke materialen, waar kan ik die kopen of huren, wie zorgt voor de afwas, aandachtspunten als je werkt met een waarborgsysteem …

De stad helpt

De stad laat de Ninoofse evenementorganisatoren niet aan hun lot over: momenteel
sluit ze een raamovereenkomst af met een firma die gespecialiseerd is in het verhuren van herbruikbare bekers. Op basis van die overeenkomst zullen alle stadsdiensten en erkende verenigingen op een voordelige en klantvriendelijke
manier duurzaam cateringmateriaal kunnen huren voor de organisatie van hun evenement. In de loop van de komende weken komt er een informatiemoment, waar de nieuwe regelgeving van A tot Z toegelicht zal worden en waar de gekozen firma haar gamma en werkwijze presenteert.

Niet enkel voor evenementen

De Vlaamse overheid verwacht van lokale (en andere) besturen dat ze het goede voorbeeld geven. Uiteraard door op hun eigen evenementen voluit voor duurzaamheid te gaan. Maar ook door in hun eigen werking de lat hoger te leggen. Vanaf 1 januari 2020 is er in elk stadsgebouw of stadsdienst een nultolerantie voor eenmalige drankverpakkingen. “We serveren enkel nog drank uit glazen flessen,
we schenken enkel nog drank in glazen en kopjes”, verduidelijkt Frederik De Coster van de dienst leefmilieu. “Bij de drankautomaten in de stadsgebouwen voorzien we de juiste vuilnisbakken voor selectieve inzameling, met het oog op recyclage. We gaan zelfs nog verder dan we van de Vlaamse overheid moeten: vanaf nieuwjaar 2020 gebruiken we ook voor het serveren van voeding alleen nog herbruikbare borden en bestekken of natuurlijke materialen zoals papier, karton, hout en bamboe.”


Contact informatie