Handelskernvernieuwing in zicht

Het centrum van Ninove ondergaat binnenkort een heuse makeover. De zone van het Oudstrijdersplein tot de Lavendelstraat en de Biezen- en Kaardeloodstraat wordt grondig hertekend. Met deze facelift wordt de stadskern zeker en vast aantrekkelijker.

Wij spraken met Maarten Van Nieuwenhove, die als projectleider voor de stad de plannen beheert.

Maarten, waarom besloot het stadsbestuur om de handelskern grondig te vernieuwen?

“Met het project wil het stadsbestuur verschillende zaken aanpakken. Het stadscentrum zal in de eerste plaats veel aantrekkelijker worden. We willen op die manier de relatie tussen horeca en winkeliers versterken. De stadskern moet nog meer een ruimte worden waar mensen naartoe willen komen, maar er ook willen blijven. Shoppen zal in de toekomst immers veel meer rond beleving draaien: met familie en vrienden genieten van een dagje uit, bezoekjes aan leuke winkels en ondertussen ook nog lekker eten en drinken. We creëren een stadscentrum waar niet enkel bezoekers het naar hun zin hebben, maar ook onze ondernemers meer hun ding kunnen doen. Zo zullen er bijvoorbeeld onder de terrassen wachtbuizen worden aangelegd, die horecauitbaters kunnen gebruiken om elektriciteit naar hun terrassen te leiden en makkelijker sfeerverlichting te hangen.“

Het wordt ook een toegankelijker centrum?

“Klopt. Geen hoge trottoirs en diepe goten meer, om het ook uitnodigender te maken voor mensen die minder goed te been zijn. Door de heraanleg van het Oudstrijdersplein wordt ook het pleingevoel vergroot, zodat hier in de toekomst evenementen kunnen doorgaan. Door de keuze voor beton, dat op een milieuvriendelijke manier wordt geproduceerd, denken we ook aan de toekomst. Met het recept van het beton en de precieze afmetingen bij de hand, zal het heel eenvoudig zijn om precies dezelfde steen te laten bijmaken. Dat zorgt ervoor dat uitbreidings- of herstellingswerken met precies dezelfde steen kunnen uitgevoerd worden.”

Tussen al dat beton is er ook ruimte voor meer groen?

“Absoluut! We houden ook rekening met de toenemende klimaatproblemen waar we de stad moeten tegen wapenen. Groen zorgt voor schaduw, niet onbelangrijk met onze steeds warmer wordende zomers. Groen brengt ook mogelijkheden om aan waterbeheer te doen. In de vernieuwde stadskern zullen we bomen planten in zogenaamde boombunkers. Dit zijn ondergrondse reservoirs, gevuld met aarde. De neerslag komt hierin terecht en stroomt niet direct weg, waardoor de boom meer water krijgt. Pas als het reservoir verzadigd is, wordt het teveel aan water naar de riolering gevoerd. Zo ontlasten we de riolering bij hevige regenval.”

Ook de parkeerproblematiek wordt aangepakt. Hoe gaan jullie dat precies doen?

“De randparkings aan de Mallaard, Hartencollege Onderwijslaan en de Inghelantsite blijven een belangrijke troef voor shoppers. We willen ook het parkeergebouw aan de Ninia beter te benutten. Wie daar parkeert, is via de Beversteeg op enkele minuten te voet in het centrum. In de nieuwe handelskern zelf zal ook wel nog geparkeerd kunnen worden. De parkeerplaatsen in het centrum worden opgedeeld in gewone parkeerplaatsen en Shop & Go-plaatsen waar enkel kort parkeren is toegestaan. Zo zorgen we voor meer roulatie en garanderen we dat klanten die maar kort in het centrum moeten zijn makkelijker een parkeerplaats vinden. Door de combi van de randparkings en de Shop & Go-parkeerplaatsen willen we het evenwicht bewaren tussen klanten die een hele dag komen shoppen en klanten die een specifieke winkel willen bezoeken.”

Wanneer worden de handen aan de ploeg geslagen?

“Daar staat nog geen concrete timing op. De uitvoering vindt in 2023 - 2024 plaats. Momenteel zijn we nog in overleg met alle betrokkenen om de overlast voor iedereen zo beperkt mogelijk te houden. Maar het resultaat zal zeker de
moeite waard zijn!”

stadskernvernieuwing

 


Contact informatie