GR20170330 AP5. Interpellatie van raadslid Kurt Van Den Driessche aan de schepen van middenstand m.b.t. de keuze voor meer grootschalige kleinhandel buiten de handelskern(datum van publicatie 13/04/2017)

Volgende motivering wordt door de heer Kurt Van Den Driessche in zijn interpellatie vermeld:

 

“Motivatie:

 

Nog niet zo lang geleden werd er met enige vertraging maar daarom met niet minder fierheid, de visie rond het handelskernversterkend beleid voorgesteld. In die studie stond dat de overgrote meerderheid van handelsoppervlakte zich buiten de handelskern bevindt en bestaat uit grootschalige kleinhandel. In die studie stond ook dat het opvullen van het lint grootschalige kleinhandel aan de Brakelsesteenweg nog net kon, maar meer zeker niet wenselijk is. En ook dat we moeten inzetten op zelfstandigen ipv op ketens.

 

Toelichting:

 

Ik verschoot me dan ook een hoedje toen de burgemeester op de vorige Gecoro het woord nam in de discussie rond het RUP Paarse vlekjes. Enerzijds bevestigde zij dat er een bijzonder grote vraag is naar KMO zones, maar de bestaande KMO zone aan Ring Oost en Ring West reserveren voor KMO’s vond ze te ver gaand. Langs Ring West wordt er gepleit om de (grotendeels vergunde maar zonevreemde) grootschalige kleinhandel te behouden omdat de mensen uit de achterliggende wijk het bijzonder handig vinden om zo kortbij een grootwarenhuis te hebben. Dat is één grootwarenhuis en verder grootschalige kleinhandel met gratis parking en goede bereikbaarheid. De ideale mix om de middenstand in de handelskern te beconcurreren. Voorwaarden naar producten die te koop worden aangeboden, zijn er immers niet en dus mag er alles worden verkocht wat ook in de handelskern wordt verkocht.

Maar het werd zo mogelijk nog erger toen de burgemeester ook langs Ring Oost de mogelijkheid wil voorzien, zelfs tegen de wil van de provincie in, om ook daar bijkomende grootschalige kleinhandel toe te laten in de ambachtelijke zone… Daar hebben wij toch een behoorlijk aantal vragen bij.  

 

Vragen:

 

  1. Werd in de studie van Idea en in de beleidsvisie op p12, punt 5.2 ‘visie op de gewenste situatie’ niet vermeld dat er in de periferie al voldoende grootschalige kleinhandel is en dat deze gestimuleerd moet worden zich in de oude handelskern te vestigen?
  2. Als de stad aan Ring Oost en Ring West nu de kans krijgt om de grootschalige kleinhandel daar te laten uitdoven zodat er meer ambachtelijke bedrijven een plaats kunnen vinden, waarom wordt die kans dan nu niet gegrepen?
  3. Waarom wordt er voor Ring Oost en Ring West geen werk gemaakt van een reglementering (vestigingsvoorwaarden) waardoor bestaande winkels uitsluitend mogen vervangen worden door nieuwe winkels die geen concurrentie betekenen voor de winkels in de oude handelskern?
  4. Waarom zou een grootwarenhuis of andere grootschalige kleinhandel (in schoenen of prullaria of binnenhuisinrichting) op de Brakelsesteenweg meer concurrentie betekenen voor de middenstand in de handelskern, dan bestaande en zelfs nieuwe grootschalige kleinhandel op Ring Oost?
  5. Is de “Beleidsvisie detailhandel stad Ninove” nu al een levend document aangezien er van de in dat document gestelde conclusies blijkbaar al wordt afgeweken?

Contact informatie