GR20131128 punt 20: Project 21.756 (aansluiting Eichemstraat-afkoppeling Voordebeek) - Niv 3010 RioP-project Ninove/Berrebroeckstraat-Cauterdreef-Ratissestraat - Verfraaiing wegenis Eichemstraat/Berrebroeckstraat-Cauterdreef-Ratissestraat - Erosieproject

De raad

 

Gelet op de wet van 15 juni 2006 en de wet van 23 december 2009 en het koninklijk besluit van 14 januari 2013 betreffende de overheidsopdrachten voor de aanneming van werken, leveringen en diensten;

 

Gelet op de bepalingen van het gemeentedecreet;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 31 mei 2012 waarbij de samenwerkingsovereenkomst tussen de NV Aquafin en de stad Ninove voor het gecombineerd uitvoeren van de projecten 21.756 van Aquafin (aansluiting Eichemstraat – afkoppeling Voordebeek), het project NIV 3010 van Aquafin in opdracht van RioP (Berrebroeckstraat-Cauterdreef-Ratissestraat) en de verfraaiing van de wegenis in de Eichemstraat (gelegen binnen de werkzone van Aquafin), de verfraaiing van de wegenis in de Berrebroeckstraat-Cauterdreef-Ratissestraat (gelegen binnen de werkzone van Aquafin) en het erosiebestrijdingsproject ten noorden van de Berrebroeckstraat, werd goedgekeurd;

 

Gelet op voornoemde overeenkomst waarin onder artikel 2 § 1 vermeld staat dat de opdracht voor de studie en het ontwerp van de werken aan een bestaande overeenkomst van één van de partijen wordt toegevoegd, in dit geval de door Aquafin afgesloten overeenkomst met het studiebureau Astro-Plan;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2013 waarbij het addendum bij de overeenkomst tussen de NV Aquafin, het stadsbestuur van Ninove en de BVBA Astro-plan werd goedgekeurd voor het uitvoeren van de volgende werken ten laste van de stad:

- de verfraaiing van de wegenis in de Eichemstraat,

- de verfraaiing van de wegenis in de Berrebroeckstraat-Cauterdreef-Ratissestraat

- de erosiebestrijdingswerken ten noorden van de Berrebroeckstraat;

 

Overwegende dat voor de uitvoering van deze werken een aantal grondinnemingen dienen uitgevoerd te worden;

 

Gelet op het plan van de grondinnemingen met tabel opgemaakt door het studiebureau Astro-plan;

 

Gelet op de gemeenteraadsbeslissing van 30 mei 2013 waarbij de onteigeningsplannen en de onteigeningstabel voor de uitvoering van de grondinnemingen, de vestiging van erfdienstbaarheden en de tijdelijke werkzones voorlopig werden goedgekeurd;

 

Overwegende dat van 13 juni 2013 tot 28 juni 2013 een openbaar onderzoek werd georganiseerd;

 

Gelet op het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek waaruit blijkt dat de volgende bezwaarschriften werden ingediend:

- bezwaarschrift van mevrouw Elza Vander Biest: eigenaar van de percelen sectie A 212 B (inname g16) en sectie A 208 b (inname g17);

- bezwaarschrift van de BVBA Bruno Ronsijn: eigenaar van de percelen sectie A 217 e (inname g10), sectie A 217 B (inname g 11), sectie A 212 A (inname g 14), sectie A 209 a (inname g19) en sectie A 209 b (inname g 20);

 

Gelet op het bezwaarschrift van mevrouw Elza Vander Biest waarin zij meldt niet akkoord te zijn met de vooropgestelde werken;

 

Gelet op het advies van het studiebureau Astro-plan om het bezwaar van mevrouw Vander Biest niet te behandelen omdat het geen argumentatie of beschrijving van de reden van het bezwaar vermeldt;

 

Gelet op het bezwaarschrift van de bvba Bruno Ronsijn als volgt:

 

- de inneming op zijn perceel bedraagt 12a 60 ca. Dat betekent 1/18 van de totale oppervlakte. Minder grond betekent minder dieren houden en minder mest voor de mestbank.

- de aansluiting van de Eichemstraat en de afkoppeling van de Voordebeek kan evengoed door een grote buis te leggen in het midden van de losweg. Op die manier moet men niemand onteigenen.

- een open gracht maken heeft totaal geen zin. Op de gronden stond nog nooit water. Een open gracht zal enkel goed zijn om afval in te gooien door de voorbijgangers.

- de heer Ronsijn wordt voor de derde maal sinds hij in Ninove woont onteigend;

 

Gelet op het advies van het studiebureau Astro-plan als volgt:

 

- het eerste argument gaat over het gebruiksgenot van de getroffen percelen. Dit wordt enigszins beknot omwille van de verminderde bruikbare oppervlakte en de moeilijkere exploitatie door de aanwezigheid van een gracht. De percelen, die in dit geval uit weilanden bestaan, behouden evenwel een voldoende grote oppervlakte en worden aan iedere weidepoort voorzien van een lange duiker zodat een volwaardige agrarische functie en exploitatie behouden blijft.

- het tweede en derde argument stelt de keuze voor een bovengrondse afwatering via grachten in vraag. De ruimtelijke impact van een gracht is minimaal. Er kan gezegd worden dat open grachten behoren tot de typische landschapselementen van het agrarisch gebied waartoe de betreffende landbouwpercelen behoren. De keuze voor de langsgrachten in het project kan als volgt gestaafd worden:

 

Regenwaterafvoer: volgens de richtlijnen van de Vlaamse overheid, die vervat werden in de "code van goede praktijk voor ontwerp van rioleringssystemen" moet vermeden worden dat opgevangen regenwater versneld naar de waterlopen wordt afgevoerd. Bovendien moet de verdroging van de ondergrond tegengegaan worden door het opgevangen regenwater zoveel mogelijk aan de bron in de bodem te laten infiltreren. Beide doelstellingen kunnen op eenvoudige wijze gerealiseerd worden door regenwaterafvoer door middel van buizen te vervangen door een afvoer in open profiel met natuurlijke bodem (gracht) en bufferinrichting.

 

Erosiebestrijding: ten noorden van de Berrebroeckstraat helt een groot gebied (akkers + weilanden) af naar de Eichemstraat. Ten gevolge van de aanwezigheid van veldwegjes wordt de afstroming bevorderd richting Eichemstraat. Ter hoogte van het kruispunt Berrebroeckstraat-Eichemstraat stroomt dan ook regelmatig modder en leem op de baan vanuit de bestaande losweg. Daarom werd een erosiebestrijdingsplan opgesteld. Dit plan voorziet dwarse grasbufferstroken halverwege de helling opwaarts Berrebroeckstraat. Om te vermijden dat de runoff (afstromend regenwater vanop onverharde oppervlakten) via de Warandeveldweg naar de Berrebroeckstraat en Eichemstraat loopt wordt over een grote lengte van de Warandeveldweg een langsgracht voorzien. Op erosiegevoelige plaatsen, waar deze langsgracht door akkers gaat, wordt eveneens een grasberm voorzien. Retentiemuurtjes die in de gracht geplaatst worden, bufferen het regenwater alvorens het gecontroleerd afstroomt via de RWA-leiding van de Berrebroeckstraat naar de overwelfde Voordebeek (Eichemstraat). Door de natuurlijke bodem en taluds kan het gebufferde regenwater gedeeltelijk in de bodem infiltreren.

- het vierde argument gaat niet over de ruimtelijke impact van de aangevraagde werken en wordt bijgevolg niet behandeld;

 

Overwegende dat de ingediende bezwaren geen aanpassing van de plannen teweeg brengen;

 

Overwegende dat het onteigeningsplan en de onteigeningstabel definitief kunnen worden goedgekeurd;

 

Beslist,

 

met 23 ja-stemmen (Dirk Vanderpoorten, Michel Casteur, Katie Coppens, Veerle Cosyns, Tania De Jonge, Henri Evenepoel, Wouter Vande Winkel, Paul De Schepper, Marc Torrekens, Lieven Meert, Freddy Van Eeckhout, Jacques Timmermans, Rudy Corijn, Jannick Violon, Ivan Vonck, Corinne Vanbelle, Alain Triest, Antoine Van Melkebeek, Stijn Vermassen, Ferdi De Ville, Joost Arents, Maria Keymolen, Kurt Van Den Driessche)

8 onthoudingen  (Guy D'haeseleer, Werner Somers, Ilse Malfroot, Stania Van Loo, Michel Carels, Marc Plancke, Veerle Vanderpoorten, Gerd Rassaerts)

 

Artikel 1

 

Het bezwaarschrift van mevrouw Elza Vander Biest wordt ontvankelijk doch ongegrond verklaard omdat zij geen argumentatie of reden geeft waarom zij niet akkoord gaat met de uitvoering van de geplande werken.

 

Het bezwaarschrift van de bvba Bruno Ronsijn wordt ontvankelijk doch ongegrond verklaard.

Het eerste argument, zijn gebruiksrecht, wordt enigszins beknot maar zijn percelen behouden een voldoende grote oppervlakte en worden aan iedere weidepoort voorzien van een lange duiker zodat een volwaardige agrarische exploitatie behouden blijft.

Zijn tweede en derde argument, de bovengrondse afwatering via langsgrachten waarvoor in het project gekozen wordt is gestaafd op de richtlijnen van de Vlaamse overheid die vervat werden in de "code van de goede praktijk voor het ontwerp van rioleringssystemen" en de erosiebestrijdingswerken ten noorden van de Berrebroeckstraat komen er naar aanleiding van de regelmatig voorkomende modder en leemstroom vanuit de bestaande Warandeveldweg die soms tot op het wegdek van de Eichemstraat vloeit.

Het vierde argument handelt niet over de ruimtelijke impact van de geplande werken.

 

Artikel 2

 

Het onteigeningsplan en de onteigeningstabel van het aquafinproject 21.756 voor de aansluiting van de Eichemstraat en de afkoppeling van de Voordebeek en het RioP project NIV 3010 Berrebroeckstraat, Cauterdreef en erosiebestrijdingswerken ten noorden van de Berrebroeckstraat met verfraaiing van de wegenis in de Eichemstraat, de Cauterdreef en de Ratissestraat worden definitief goedgekeurd.