Gina en Andy over 75 jaar ondernemen

Maandelijks leggen we dezelfde vijf vragen voor aan een ondernemer. Om zo de mensachter de ondernemer te leren kennen. Deze keer krijg je er twee voor de prijs van één.

Gina en Andy Verhoonhove zijn de derde generatie die het familiebedrijf Veronove leidt. Ze vormen een hecht team dat goed op elkaar ingespeeld is. Naast broer en zus zijn ze ook beste vrienden. Al 75 jaar kan je bij Veronove terecht en met het enthousiasme van Gina en Andy komen daar nog minstens zoveel jaren bij. Al is het ook een jubileum in mineur: eerder dit jaar overleed vader Paul Verhoonhove.

Waarom koos je voor een bestaan als zelfstandige?

Gina: “Het was bij ons denk ik een kwestie van opvoeding. Wij zagen het bij onze ouders en grootouders. We waren dus een beetje voorbestemd.”

Andy: “De vraag is ook waarom blijf je het doen. Voor mij is dat een combinatie van vrijheid en verantwoordelijkheid. We kunnen immers rekenen op een topteam dat ook op ons rekent.”

Wat is het eerste wat je doet als je de zaak opent?

Andy: “Onderweg naar kantoor maak ik de planning voor die dag. Ik ben al tevreden als ik daar zo’n 40% van gedaan krijg. Aangekomen op kantoor leg ik mijn bureau klaar. Ik hou niet van rommel.”

Gina: “Ik start met het aansteken van een kaars en een korte meditatieve focus op de dag. En dan begint het schakelen tussen mijn creatieve, administratieve en commerciële verantwoordelijkheden.”

Wie zijn jullie klanten?

Andy: “We hebben zowel professionele als particuliere klanten. Het zijn allemaal mensen die op zoek zijn naar een persoonlijke aanpak. Die proberen wij steeds te geven.”

Gina: “Onze klanten zijn ook vaker mensen uit het buitenland: Nederland, Duitsland en Frankrijk. We zetten Ninove dus internationaal op de kaart!”

Wat is jullie grootste talent?

Andy: “Dat is zonder twijfel bescheidenheid (Gina barst in lachen uit). Humor is natuurlijk ook belangrijk! Maar ik denk dat ik vooral uitblink in organisatie en positiviteit. Problemen zien als een uitdaging!”

Gina: “Ik ben creatief en communicatief. Ik ben gevoelig voor de 'look & feel' van onze toonzalen en voor het menselijke aspect. Ik voel snel als iemand met iets gewrongen zit. Samen met mijn broer vinden we daar dan altijd wel een oplossing voor.”

Wat maakt je dag goed?

Andy: “Een goed gevulde kassa is een makkelijk antwoord. Maar ondernemen gaat niet enkel over geld. Je moet groeien als bedrijf, vanuit de basis. Als je hele team meegroeit, denk ik dat je vooruit gaat.”

Gina: “Het gaat soms over kleine dingen. Klanten die rechtstreeks naar Veronove komen, omdat hun ouders en grootouders hier tevreden waren. Of een Braziliaanse leverancier die na al die jaren nog steeds in plaats van 'Veronove-Belgium', simpel 'Madame Claire' (de mama van Gina en Andy) op alle containers schrijft. Dat toont dat je ook echt iets betekend hebt.”