Foto- en filmhoekje toerisme

Foto's van de activiteiten georganiseerd door de toeristische dienst en de VVV-Ninove vzw

Wandel je graag mee? Surf dan naar toeristische activiteiten

Kil, grijs, enkele regendruppels… het weer zette mee de toon om met meer dan 20 geïnteresseerden straten en plekken in Ninove te verkennen die op een of andere manier met beide Wereldoorlogen hebben te maken. Moeder Tiburce, Clement Behn, Omer Van Trimpont, Fernand Taverne… weggevoerden, oudstrijders, opgeëisten en “Zivilarbeiter”… het zijn namen en termen die stuk voor stuk gelinkt zijn aan zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Op het stedelijk kerkhof vind je het ereperk en een pak graven van oud-strijders, op het Kerkplein staat het stille gedenkteken voor de Ninoofse oorlogsslachtoffers. Het was goed om op 12 november nog even stil te staan bij 11 november terwijl in Israël, Oekraïne en op tientallen andere plaatsen de wapens (nog) niet zwijgen…

Na de prijsuitreiking van de zomerwandelzoektocht 2023 in Outer was het de hoogste tijd om alle oplossingen prijs te geven. Bijna 70 wandelaars, lang niet allemaal deelnemers aan de zoektocht, iedereen was welkom, trokken de wandelschoenen aan om op een zonnige herfstnamiddag de prachtige omgeving van het Galgenveld te verkennen. Eens te meer bleek dat de kouter tussen Outer en Lebeke een wandeltopper is en blijft. Een miniem ommetje leidde naar een welgekomen verfrissing op het terras van Manège Hof Van Mulders in Nederhasselt. Tussen het speuren door naar foto’s en antwoorden zoeken op andere vragen, was het er vooral om te doen te genieten van open ruimte en herfstige landschappen. Een geslaagde wandelzondagnamiddag was de beloning voor wandelzoektochtfanaten én alle anderen.

Alea eacta est: de teerling is geworpen. ’t Is te zeggen: de winnaars van de zomerwandelzoektocht 2023, een organisatie van de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw, zijn gekend. Op vrijdagavond 6 oktober ’23 werden in de Hospitaalkapel de prijzen uitgereikt. Vijf winnaars mochten een bon voor een overnachting, inclusief vorstelijk ontbijt, in één van onze mooie Ninoofse B&B’s mee naar huis nemen. Met deze prijzenmand worden de Ninoofse logiesverstrekkers in de kijker gezet want verblijfstoerisme is top in onze groene deelgemeenten.

Met een recordaantal geldige inzendingen kwam het op de schiftingsvragen aan om de volgorde van de winnaars te bepalen. Vielen in de prijzen:

Betty Herremans uit Denderwindeke

Eddy Herremans uit Hillegem

Marijke De Paepe uit Borchtlombeek

Midas Van Os uit Borchtlombeek

Jos Leyssens uit Aalst

De zomerwandelzoektocht is intussen een gevestigde waarde en lokt ook een pak deelnemers van buiten Ninove, trouwe deelnemers én nieuwkomers. De wandeling kronkelde zich ondermeer langs het Galgenveld, midden de historische kouter tussen Outer en Lebeke, een gesmaakt parcours, langs prachtige landschappen en open ruimte.

Een hittegolf in september, dat hadden we nog niet gehad. Tien moedigen meldden zich om 12 kilometer te wandelen onder een loden zon. Van de Wildermolen in Appelterre ging het naar de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke. De wieken waren opgetuigd en de molenaars verwelkomden hun bezoekers en lieten hen kennismaken met de eeuwenoude molentechnieken. De geïmproviseerde verfrissing in “Winnik” kon rekenen op veel enthousiasme en na te hebben bijgetankt en, met 32°C op de thermometer, werd de terugweg naar Appelterre aangevat. Een pluim voor de dappere stappers op de heetste Open Monumentendag ooit!

Enkele dreigende wolken op een typisch Vlaamse zomerdag hielden zo’n 40 wandelaars niet tegen om Lieferinge en omgeving wandelend te verkennen. Een piepklein dorp is het, een vlek met een kerk, een dorpsplein, een straat en een handvol huizen. Voor je het weet ben je er, zelfs te voet, voorbij. Maar, de groene omgeving nodigt uit om verkend te worden en dus trok gids Petrus richting Gooik waar de boer smakelijke ijsjes verkoopt en, ook het prachtige Neigembos mocht op deze tocht uiteraard niet ontbreken. Op de Lieferingse kasseien, met zicht op de kunstige zwaluwen van de hand van William Arijs, op een zondag in juli, juichte het vlakke land dat Jacques Brel ooit zo mooi bezong. Een afsluitend drankje in het legendarische “Stalleken” op Lieferingeplaats maakte de namiddag compleet.

De regendruppels in de voormiddag brachten nauwelijks verkoeling, de hemel brak net op tijd open en de paraplu’s werden opgeborgen om met zo’n 45 geïnteresseerden van de kerk van Outer naar de unieke steenbakkerij Hove in de Lindendreef te wandelen.
Daar worden nog stenen gebakken op traditionele wijze: de (aangevoerde) klei wordt -letterlijk- in mallen gegooid waarna een droogperiode in hangars volgt vooraleer de stenen in de oven worden gebakken waarbij de kolen vanop zolder door gaten in het plafond tussen de stenen worden gestrooid. Die stenen worden in alle gewenste maten geproduceerd en worden dan ook veelal voor restauratieprojecten gebruikt, onder andere in het kasteel van Gaasbeek dat recent grondig onder handen werd genomen.
Hove is trouwens de enige steenbakkerij in België die nog volgens dit artisanale productieproces stenen bakt en dit bedrijfsbezoek gaf dan ook een bijzondere inkijk op deze fascinerende werkwijze. De drankstop in de lokalen van KSA Sint-Goedele, ook in de Lindendreef, was meer dan welkom om de terugweg aan te vatten.

Kiezen uit liefst 10 inzendingen stelde de jury voor een moeilijke keuze én een luxeprobleem.
Als winnaar kwam ENKAVEE uit de bus voor hun ongebreidelde inzet om het grootste Ninoofse volksfeest, genaamd carnaval, nog meer in de kijker te plaatsen door carnavalsradio te maken, door carnaval Ninove onverdroten binnen en buiten onze stad te promoten als bijzonder cultureel erfgoed, door het carnavalsvuur onafgebroken aan te wakkeren en ons geliefd Ninove steeds weer positief in de schijnwerpers te plaatsen.

“Beestig” was het thema van Erfgoeddag 2023. Ver zoeken hoefde hoegenaamd niet: straatnamen die naar dieren verwijzen, “beesten” met bijhorende symboliek in de abdijkerk, ezel Mandus in de Hospitaalkapel, de Koepoort in ‘t stad… Beestig was ook het weer: zoals voorspeld en gevreesd gingen de hemelsluizen open in de namiddag. Daarom werd handig gebruik gemaakt van een powerpointpresentatie om in een goedgevulde kapel een ruime inleiding te geven aan de hand van een virtuele wandeling door de stad waarbij met veel detailfoto’s beestige toestanden werden gelinkt aan de bijhorende namen. Zo’n 45 moedigen, niet bang van een gezapige regenbui, trokken daarna in het spoor van William, die de wandeling begeleidde, de stad in, al dan niet gewapend met een paraplu, om het traject ook “in het echt” te wandelen. De Salamanderweg, de Kievitlaan of de Vinkenstraat… stuk voor stuk kwamen ze nogmaals aan bod. De drankstop was welgekomen maar ook de zon was meer dan welkom geweest op deze -met aprilse grillen gevulde- beestige Erfgoeddag.


Dat het na een week met maartse (sneeuw)buien modderig en zompig zou zijn om Nederhasselt te verkennen langs veldwegen en kasjkes stond in de sterren geschreven. Het hield zo’n 50 wandelaars niet tegen om mee te stappen op een fikse wandeling onder een grijze wolkenmassa in overwegend open landschap met prachtige vergezichten. Van bovenaf bleef het droog en tegen waterplassen en vette klei hielpen stevige stapschoenen of nog beter rubberlaarzen. Van het witte Sint-Amanduskerkje ging het naar “Steppe’s kapel” daarboven eenzaam in het veld. Even werd de grens met Herzele overgestoken om de Buyse(s)molen in Sint-Antelinks te bezoeken. Geen toevallige keuze: molenaar Peter wist te vertellen dat deze windmolen heel lang in het bezit was van de Ninoofse Norbertijnerabdij en later werd genoemd naar de familie Buyse die de molen kocht. De Vogelenzang, het Wijwaterstraatje, de Keienberg of de minder idyllisch klinkende Koezeekstraat, ze lagen allen op ons pad en brachten ons terug naar het dorp na 10 kilometer (bijwijlen) ploeteren in en om het landelijke “Neerhasselt”.


En of Karnaval Nienof weer leeft na die sombere coronajaren! Liefst meer dan 100 carnavalsliefhebbers, geïnteresseerden, nieuwsgierigen en/of echte carnavalisten, wandelden mee met de carnavalswandeling en kregen de kans vier werkplaatsen te bezoeken waar gastvrije carnavalsgroepen druk in de weer zijn om hun praalwagen(s) klaar te krijgen voor de Roze Zondagstrein op 26 februari ’23. Vanuit de Hospitaalkapel, residentie van de Ninoofse reuzen die trouwens zelf ook carnaval kunnen smaken, ging het achtereenvolgens naar de Albertlaan bij “NKV De Draujvers”, naar de Hogeweg bij “NKV VES”, naar de Mallaard bij “NKV Toeters mé Pretensje” om, langs de Meerbekeweg, af te sluiten bij “NKCV De Zjielen”. Uiteraard lichten we met de foto’s slechts een tipje van de sluier want wie de groepen in vol ornaat wil zien zal noodgedwongen moeten wachten tot het carnavalsweekend zelf. Een tussenstop bij carnavalsmonument Dingsken en carnavalsradio ENKAVEE, in de (voormalige) winkel van de “1000 Vuren” mocht niet ontbreken. Neem het van ons aan: Ninove maakt zich op voor een carnavalsfeest om naar uit te kijken!


Zondagmiddag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken als aankondiging van een koudeperiode en toch verzamelden bijna 40 dapperen zich voor de Sint-Kristoffelkerk van Pollare voor een Kerstwandeling. Nadat de Belleman met de nodige AAAANDACHT ! de kerstmarkt had geopend, trok het bergop voor een anderhalf uur durende tocht, waarbij de talrijke kapellen van Pollare als ankerpunt dienden. Onderweg kwamen de wandelaars alles te weten over de troteters, Christoffel, Antonius en Donatus, en genoten ze van de ondergaande zon en het vergezicht tot in Sint-Lievens-Esse. We sloten af met een bezoek aan een paar unieke kerststallen en het schrijn van Sint-Christoffel in de kerk. Hou alvast ook volgend jaar vrij, want dan wordt Pollare kerststallendorp van Vlaanderen, hopelijk opnieuw met een gezellige kerstmarkt.


Uitgeregend! Met dit ene woord kan de themawandeling rond oorlog en vrede worden samengevat. Ondanks het mistroostige weer waren heel wat wandelaars op post al haalde -begrijpelijk- niet iedereen de eindstreep. Paraplu’s en regenjassen mochten dan ook nauwelijks baten, het was nat, kil, onguur. Het thema en de wetenswaardige uitleg van gids Petrus over de opgeëisten, de Zivielarbeiter, de Vuurkruisers, de weggevoerden, Elisa Van Caulaert en Fernand Taverne waren best boeiend al was nagenoeg eenieder op het moment van het bezoek aan de oorlogsgraven en het ereperk op het stedelijk kerkhof al lang verkleumd. De kou en de nattigheid maakte de confrontatie met zoveel oorlogsleed nog tastbaarder al hadden we het toch liever anders gezien…


Kruidige geuren en herfstkleuren op een zondagnamiddag in en om het stiltegebied in Denderwindeke, is er een idealer moment om dat schitterende molenlandschap (weer eens) wandelend te verkennen? Komt daarbij dat de oplossingen op de (foto)vragen van de zomerwandelzoektocht nog niet waren vrijgegeven al werden de prijzen al uitgereikt. Dus gingen zoektochtfanaten maar ook andere wandelaars op stap én op verkenning in en om “Winnik”. Om het nuttige aan het aangename te koppelen werd er een drankstop ingelast want, zeg nu zelf, 10 kilometer wandelen zonder bijtanken is toch wat ver. En, belofte maakt schuld want er was een verrassing beloofd, er werden twee Witkappaketten verloot onder de deelnemers. Sandra en Tom gingen met de prijzen lopen, proficiat! In de zomer van 2023 vormt Outer en omgeving het decor voor de volgende wandelzoektocht, men zegge het voort!


“Het is gebeurd” zou Erik Van Looy hebben gezegd toen op vrijdag 7 oktober ’22 door de VVV-Ninove vzw, i.s.m. de dienst toerisme, de prijzen van de Zomerwandelzoektocht in en om het Stiltegebied in Denderwindeke werden uitgereikt. Wie zijn deelnameformulier netjes had binnengebracht was uitgenodigd in de Hospitaalkapel om, met het glas in de hand, te vernemen wie in de prijzen viel. Heel wat deelnemers hadden alle antwoorden correct dus beslisten de schiftingsvragen over de winnaars. Ieder van hen ontving een bon voor een gratis overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt, in een Ninoofse B&B. Schepen Alain Triest en VVV-voorzitter Yvan Roelandt wisten te vertellen dat de VVV-Ninove vzw en de dienst toerisme de Ninoofse logiesverstrekkers een hart onder de riem willen blijven steken met acties waarbij de B&B’s in de kijker komen. Na twee moeilijke coronajaren zijn er nu de schrikwekkende energieprijzen dus kunnen de B&B’s elk duwtje in de rug gebruiken.

Dit zijn de winnaars:

Op de vijfde plaats: Christiane Bické uit Meerbeke > overnachting in B&B Molenzicht te Denderwindeke

Vierde: Rita Van De Velde uit Ninove > overnachting in B&B De Pepelinck te Denderwindeke

Derde: Anne De Clercq uit Zandbergen > overnachting in B&B de Roesbeekhoeve te Meerbeke

Tweede: Greta Slaghmuylder uit Ninove > overnachting in B&B Hof Anghereel te Appelterre

Eerste: Monique Van Snick uit Ninove > overnachting in B&B de Paellepelhoeve te Nederhasselt

Midden augustus ’22 opende in Denderwindeke een spiksplinternieuwe B&B: “Krieken de jour”. Als prijs “buiten categorie” kwam er onverwachts een zesde winnaar uit de bus die er mag gaan overnachten: Guy Goossens uit Ninove

Genieten in eigen streek dus, lekkere nachtrust en de dag erna gezond weer op voor een vorstelijk ontbijt!


Op Open Monumentendag werd onder een prachtige septemberzon een variante van de klassieke molenwandeling gewandeld. De Molen ter Zeven Wegen was de startplaats, vandaar ging het naar de Fonteintjesmolen in Meerbeke en terug, goed voor zo’n fikse 13 wandelkilometers. Doorheen het uitgestrekte molenlandschap van Denderwindeke via de “Wegom” en langsheen het prachtige Neigembos ging het naar Meerbeke. Op de boomgaard bij de Fonteintjesmolen was een koel drankje meer dan welkom en bezieler Jo Bracke en zijn collega’s vertelden weer eens met het nodige niet aflatende enthousiasme over de werking van het bovenslagrad en zoveel meer. Na die welgekomen pauze werd er teruggestapt naar Denderwindeke waar de stenen windmolen en vooral de molenaars wachtten op de laatste bezoekers van de dag. Het Ninoofse molenerfgoed beleefde een topdag, de wandelaars waren (misschien moe maar) voldaan.


De Sint-Amanduskerk van Aspelare staat er wat verweesd bij, uitkijkend op een steenweg waar de auto’s ook op een zondag vrijwel onophoudelijk aan haar voorbijrijden. Daar was de plek van afspraak voor een namiddag wandelen, overwegend door het groene en landelijke Aspelare want, eens “weg van de Aspelaarse snelweg” ben je zo in het andere Aspelare, een rustig gemoedelijk dorp waar het vredig wonen is. Dat merkten ook de 30 wandelaars waarmee gids Petrus op stap ging. Veel monumenten vind je er niet, landschappen, veldbanen en “kasjkes” des te meer. Af en toe kruist de steenweg er ongewild je pad maar al snel ontsnap je er weer aan de drukte door te vluchten in een of andere aanpalende straat. Het kruis van “den Titanic” herinnert aan Theodoor De Mulder die de ramp met de wereldberoemde boot in 1912 overleefde en wie erbij was weet nu ook waar de “Jefkesperen” hun oorsprong vonden. Weer wat bijgeleerd op een zomerse zondag in augustus.


Geen dorp zo populair als Pollare op zondag 19 juni 2022: na 2 jaar opschorting wegens corona had de jaarlijkse autowijding er weer plaats maar bovendien werd er ook gewandeld langs Pollaarse heuvels. Je vindt er inderdaad niet veel vlak terrein, dus werd de Echel beklommen waar bleek waarom men wel eens van de Costa Pollaria spreekt: grote villa’s en een prachtig zicht op de Dendervallei zijn er niet vreemd aan… Net als Sint-Kristoffel en Sint-Donatus is ook Sint-Antonius er thuis, daarvan getuigen beelden en talloze kapellen richting Denderwindeke. Uiteraard is en blijft Pollare onlosmakelijk dat dorp aan de Dender, de vredige rivier die soms een kolkende dreigende stroom wordt bij hevige en/of langdurige regenval. Nu weerspiegelde “den Denjer” in alle kalmte de fotogenieke Pollarebrug, een staaltje nautisch erfgoed bij uitstek. In de Schuitstraat laven “De Zwarte Flesch” en tennisclub Sint-Kristoffel de dorstigen en ook dat was gisteren -onderweg en ter afsluiting- niet anders. William, die de wandeling uitstippelde en begeleidde zag dat het goed was.


Het galgenveld en de historische kouter tussen Ninove en het gehucht Lebeke, waar de “mannen van het houten geloof” wonen, is een paradijs voor wandelaars. Middenin een lappendeken van weiden en akkers, hier en daar begrensd met bomenrijen, lopen ontelbaar veel veldbanen en voetwegjes die uitnodigen om te worden verkend. In dat landschap, met zijn open ruimte en prachtige vergezichten, trok zich, onder een warme zon, een stoet wandelaars op gang. De keuze viel dit keer niet op de traditionele galgenveldwandeling, maar wel op een variant, een parcours dat zich “in en om” het galgenveld slingerde en waarbij paden werden verkend die voor de meeste deelnemers onbekend terrein waren. Als wandelaar en als natuurliefhebber kan je dit uniek stukje Ninoofs grondgebied, zonder meer een meerwaarde voor het (wandel)toerisme, alleen maar kan koesteren!


Ninovieters en hun kasjkes

Zo’n 60-tal geïnteresseerden verzamelden zich op zondag 27 februari om nog eens langs en door de Ninoofse kasjkes te wandelen. Die “Kasjkeswandeling is en blijft een succesnummer: enkele jaren geleden kwamen meer dan 250 deelnemers opdagen, deze keer werd, met de pandemie in het achterhoofd, gewerkt met voorinschrijvingen en een maximum aantal deelnemers. Petrus en William nemen de wandelaars op sleeptouw doorheen de smalle straatjes van -overwegend- Ninove-centrum. Beide groepen wandelden in tegengestelde richting en onmoetten elkaar halfweg. Onderweg kwamen de (niet)-Ninovieters te weten dat de naam ‘kasjken’ allicht een verbastering is uit het Noord-Frans, en verwant met se cacher= zich verbergen. Hoe dan ook waren het utilitaire wegen om zich snel, te voet, van punt A naar punt B te begeven.

Schitterend weer, dikke twee uur wandelen, tevreden reacties alom, een duim voor de begeleiders. Meer moet dat niet zijn op een zonnige februaridag.


Herfstgeuren en -kleuren, natuur, zon, een fijn wandelgezelschap en een Lourdesgrot waren de ingrediënten van een zonnige zondagnamiddag 24 oktober. Zowat 50 deelnemers stapten met gids Petrus “efkens de grens over” naar Roosdaal tot aan de grot van Poelk. Wandelen is en blijft “in”.


In 2020 tot juni 2021 werden -omwille van coronamaatregelen- vrijwel alle toeristische activiteiten geannuleerd.


Met meer dan 80 waren ze, de wandelaars die Okegem verkenden tijdens de eerste toeristische activiteit van 2020. De zon deed haar best om de grijze lucht wat op te vrolijken en dat lukte zowaar tijdens een fikse tocht waarvan het parcours niet alleen over Okegem maar ook een stuk over Denderleeuw liep. De wandeling startte waar ooit de machtige Libanonceder in de tuin van de pastorij stond. Via de Ijzerenwegbaan en smalle wegjes door het groen met zicht op de typische Vlaamse rommelige achtertuintjes ging het naar het indrukwekkende Hof Te Hazeleer, ooit abdijhoeve in een ver verleden, vervolgens op het einde van de Fonteinstraat, voorbij het kaatsterrein van de Okegemse Amuzanten, langs de spoorweg naar het station van Iddergem en verder naar het sas van Huissegem. Via het jaagpad langs de Dender en zijn indrukwekkende vergezichten kwam Okegem weer in zicht. De moedigsten zochten nog even de "Dikke van Pamel" op. Het standbeeld, weliswaar zonder hoofd, symboliseert de bekendste inwoner van deze Ninoofse buurgemeente. Met 10 kilometer in de kuiten en onder een ondertussen dreigende hemel werd deze winterse wandeling afgesloten.


Toeristische filmpjes van de stad Ninove

 •  TV OOST  |  In de buurt  |  brouwerij Slaghmuylder
  Bij brouwerij Slaghmuylder brouwen ze al vijf generaties Witkap. Dat is het bekende bier dat typisch is voor Ninove. De eigenaars geven een rondleiding.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de watermolen van Ninove
  Jo Bracke is de bezieler en eigenaar van de Fonteintjesmolen. Hij renoveerde de molen en is er bijzonder trots op. Hij toont graag hoe zijn molen precies werkt.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de markt van Ninove
  Het centrum van Ninove is de ideale plek om te shoppen, een terrasje te doen, en op dinsdag om de markt te bezoeken. Meer dan 100 marktkramers trekken dan naar Ninove.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  archeologische opgravingen Doorn Noord
  Op de site Doorn Noord zijn er momenteel archeologische opgravingen aan de gang. Er komt namelijk een bedrijventerrein, maar daarvoor moet er steeds zo een onderzoek gebeuren. Katja brengt de archeologen een bezoekje, om te kijken wat ze zoal hebben gevonden.

 


Contact informatie