Foto- en filmhoekje toerisme
Foto's van de activiteiten georganiseerd door de toeristische dienst en de VVV-Ninove vzw
Wandel je graag mee? Surf dan naar toeristische activiteiten
Een klein gezelschap verzamelde voor de molenwandeling die startte aan de Molen ter Zeven Wegen, een stenen bovenkruier, in Denderwindeke om vandaar naar de Fonteintjesmolen, een watermolen met bovenslagrad, in Meerbeke en terug te stappen. Het flinke parcours schrikte misschien af maar er was ook de jaarmarkt in Ninove, Open Monumentendag in Vlaanderen… keuze te over op deze septemberzondagnamiddag. Bij Jo Bracke, in de Fonteintjesmolen in Meerbeke, smaakte een frisse Witkap of een lekkere pannenkoek, gebakken met zelfgemalen meel. Op de gezellige boomgaard, met de klanken van folkmuziek, was het leuk vertoeven maar er moest natuurlijk ook nog worden teruggewandeld. Ooit telden Ninove en de deelgemeenten nog veel meer molens en zoveel eeuwen molentechniek zegt iets over de kennis van onze voorvaderen. Trots op ons erfgoed!
Voorde op een kermiszondag. Wie er niet bekend is moet allicht even zoeken naar de kerk van Sint-Pietersbanden in de Sint-Marcellusstraat op een steenworp van de steenweg. Een dorpsplein vind je er niet, wel een heus kasteel en een historische pastorij, beiden in privé-bezit én verscholen in het dichte groen. William nam meer dan dertig wandelaars op sleeptouw om in een grote boog de wijde omgeving te verkennen. Voor je het weet zet je voet op grond in Smeerebbe waar ooit een windmolen stond. De tocht, overwegend door velden en heel veel natuur, eindigde in een onverwachte stop bij VVV-leden Evi en Geert waar een frisse Witkap én een zelfgedraaid ijsje meer dan welkom waren. Ooit was dit de kasteelhoeve, nu een plek van gastvrijheid. Eindigen in schoonheid kon, voor wie het wou, op de Puitenkermis, een begrip in Voorde. Op deze Vlaamse kermiszondag werd duidelijk dat Voorde veel meer is dan die steenweg…
Witkap, het vloeibare Ninoofse goud, laat zich graag combineren met geselecteerde kazen, dat bleek weer eens op de Witkap- en kaasdegustatie in het oergezellige cafeetje van Brouwerij Slaghmuylder. Een 25-tal levensgenieters proefden achtereenvolgens de Stimulo, de Special, de Tripel en de Dubbele. Als toemaatje werd er Ambiorix geschonken, een minder bekend maar niet te versmaden bier dat ook bij Slag wordt gebrouwen. De gekende kaasmeester Van Tricht selecteerde -op basis van de verschillende soorten Witkap- bijhorende kazen waardoor het samenspel van bier en kaas steeds weer leidt tot een feest voor de smaakpapillen. De rondleiding in de ambachtelijke brouwerij door zaakvoerder Luc Verhaegen, het zicht op Ninove vanop het dak van de brouwerij (voor de dapperen), de sappige anekdotes en de ongedwongen sfeer zorgden voor een topnamiddag. Luc’s echtgenote Bénédicte kreeg een bloemetje voor de medewerking terwijl de bierglazen werden gespoeld in het helderste water. Een mens zou er zowaar (weer) dorst en goesting van krijgen…
De organisatie was in handen van de VVV-Ninove vzw, i.s.m. de dienst toerisme, die maar wat graag ons unieke lokale streekproduct Witkap in de kijker plaatsen.
Wanneer de lage lucht er grijs als leisteen is” zong Jacques Brel in “mijn vlakke land”… op zo’n grijze zondagnamiddag werd er vanuit Okegem met z’n 20 naar Pamel gewandeld.
Bedevaarders naar Compostela vonden al heel lang de weg naar Ninove en kwamen, op het stadhuis of in de Hospitaalkapel hun stempel halen voor hun routeboekje. Sinds kort is er een nieuwe gids met daarin de route “Via Tenera” (langs de Dender) waarbij de dendersteden Aalst, Ninove en Geraardsbergen worden aangedaan. Toen de vraag van het Vlaamse Compostelagenootschap kwam om mee te werken aan het nieuwe traject door Ninove kwam er heel snel een duidelijke “ja”. Uiteraard verwelkomt Ninove graag de Compostelagangers die ons stadje willen bezoeken.
Via zes schelpen op symbolische plekken trekt de route de stad door: via de Begijnenbrug, langs de Hospitaalkapel, over de Graanmarkt, via de Edmond De Deynstraat en het Pauwstraatje naar het Kerkplein waar de statige barokke abdijkerk al eeuwen passanten, nieuwsgierigen, toeristen en gelovigen verwelkomt. De laatste schelp, nabij Preulegem, stuurt de Compostelagangers weer de natuur in.
Op de laatste zondag van april kwam een delegatie vanuit Denderleeuw naar Ninove gewandeld en bezocht de abdijkerk. De koperen schelp aan de kerk werd “ontzand” waarna pastoor Alexander ze met wijwater besprenkelde en op die manier symbolisch het hele traject naar Compostela inzegende. De VVV-Ninove vzw kocht de schelpen aan en realiseerde het traject i.s.m. het stadsbestuur.
Tijdens Erfgoeddag, dit jaar in het teken van “Thuis”, stond er traditiegetrouw een themawandeling op het programma.
De tocht werd aangevat in de vertrouwde Hospitaalkapel, de “thuis” van onze reuzen. Tijdens de wandeling werd niet alleen aandacht besteed aan de verdwenen gebouwen van o.a. de hospitaalzusters en die van de Heilige Harten, maar ook aan moderne trends in het wonen en wat er zoal belangrijk is om zich “thuis” te voelen. Zowel een aantal statige herenhuizen, als huizen van beroemde Ninovieters zoals burgemeester Behn, als eenvoudige arbeiderswoningen passeerden de revue.
Klap op de vuurpijl was het bezoek aan de vroegere woning De Wit in de Astridlaan waar de huidige bewoners, Annemie en Lieve, ons de stijlvolle restauratie, met behoud van zo veel mogelijk authentieke elementen, toonden.
Dat ook de weergoden ons eindelijk eens wat beter gezind waren kon het genoegen van de zowat dertig deelnemers alleen maar vergroten. De ene erfgoeddag is de andere niet.
Een literaire wandeling deden we nooit eerder. Deze primeur was weggelegd voor Christine Van den Hove, auteur van “Het huwelijk”, een roman over de moeilijke verhouding van haar grootouders, Justine en Gaspard, die in Eichem woonden. Gaspard was stationschef en dus werd de toon meteen gezet door de trein te nemen in Appelterre om in Ninove te starten met een tocht langs plaatsen die een rol van betekenis speelden in het leven van het koppel. Christine zelf las hier en daar voor uit haar boek, gaf duiding en bracht zo haar grootouders weer tot leven.
Wandelen doen we bij voorkeur langs onverkende paden en het regenachtige maar avontuurlijke parcours ging dan ook langs de Dender, op linkeroever, langs de ontluikende natuur maar ook door plompe modder en plassen waarin je -met wat verbeelding- kon zwemmen. Gelukkig was het wandelgezelschap vooraf verwittigd dat rubberlaarzen absoluut geen overbodige luxe waren.
In Eichem hielden we halt in het pittoreske kerkje en wat verder aan het huis dat Justine en Gaspard bouwden, naast het recent verdwenen schoolgebouwtje. Met het afsluitende drankje en hapje in de unieke B&B Hof Anghereel van Chantal en Bart, de gastvrijheid en het gezellig napraten kwam een eind aan een boeiende namiddag.
En, Christine ruilt het grijze Vlaanderen weer in voor Zuid-Frankrijk waar ze schrijft aan een nieuw boek. Wie “Het huwelijk” las, kijkt er zeker naar uit.
Na regen komt zonneschijn… Het was niet anders op onze eerste wandeling van 2024 want na de regenbuien liet zich soms een schuchter waterzonnetje zien. Het hield meer dan 70 wandelaars niet tegen om te verzamelen in de Hospitaalkapel om vandaar richting Meerbeke te wandelen via de Meerbekeweg en de volkstuintjes “Graafland”. Aan de Halsesteenweg, waar ooit de echte Ronde Van Vlaanderen arriveerde, vind je nog een stukje industriële archeologie: de oude brouwerij Cosyns, inclusief koperen schouwdeksel van de mouterij. En, waar kon gids Petrus beter plaats vatten dan op de roepsteen vóór de kerk waar vroeger de veldwachter officiële mededelingen van het bestuur omriep? Bij Mkkv De Moesjkes mochten we een blik werpen achter de schermen waar hard wordt gewerkt aan de carnalvalswagens voor de Roze Zondagstrein. Een modderig parcours leidde ons naar de Klapstraat waarna het verder ging richting Ninove waar we in de Fabrieksstraat nog onverwachts werden getrakteerd op de repetitie van het carnavalsdansje van NKV Greut en Groesj. Tot slot werd een monument bezocht: De Koepoort, onze eeuwenoude en enige overgebleven stadspoort. Een mix van historiek en carnavalskriebels vormden de ingrediënten van een winterwandeling onder veelal dreigende Vlaamse luchten.
Pollare, in 2023 kerstdorp van het jaar, heeft iets met kerstmis: sinds 1950 vult een levensgrote kerststal jaarlijks het volledige kerkkoor. Van een tandje bijsteken gesproken: 800 jaar kerststallen mondde uit in een bijzondere tentoonstelling met meer dan 140 kerststallen, de ene al unieker dan de andere, uit zowat alle hoeken van de wereld. William leidde de talrijke bezoekers deskundig en enthousiast rond. Het aanhoudende regenweer was er de oorzaak van dat slechts een 15-tal moedigen weer en wind trotseerden om ook de kerstwandeling aan te vatten die eindigde op een kletsnatte uitgeregende maar toch sfeervolle kerstmarkt. Je zou er zowaar een gloeiendhete glühwein van bestellen.
Kil, grijs, enkele regendruppels… het weer zette mee de toon om met meer dan 20 geïnteresseerden straten en plekken in Ninove te verkennen die op een of andere manier met beide Wereldoorlogen hebben te maken. Moeder Tiburce, Clement Behn, Omer Van Trimpont, Fernand Taverne… weggevoerden, oudstrijders, opgeëisten en “Zivilarbeiter”… het zijn namen en termen die stuk voor stuk gelinkt zijn aan zwarte bladzijden uit onze geschiedenis. Op het stedelijk kerkhof vind je het ereperk en een pak graven van oud-strijders, op het Kerkplein staat het stille gedenkteken voor de Ninoofse oorlogsslachtoffers. Het was goed om op 12 november nog even stil te staan bij 11 november terwijl in Israël, Oekraïne en op tientallen andere plaatsen de wapens (nog) niet zwijgen…
Na de prijsuitreiking van de zomerwandelzoektocht 2023 in Outer was het de hoogste tijd om alle oplossingen prijs te geven. Bijna 70 wandelaars, lang niet allemaal deelnemers aan de zoektocht, iedereen was welkom, trokken de wandelschoenen aan om op een zonnige herfstnamiddag de prachtige omgeving van het Galgenveld te verkennen. Eens te meer bleek dat de kouter tussen Outer en Lebeke een wandeltopper is en blijft. Een miniem ommetje leidde naar een welgekomen verfrissing op het terras van Manège Hof Van Mulders in Nederhasselt. Tussen het speuren door naar foto’s en antwoorden zoeken op andere vragen, was het er vooral om te doen te genieten van open ruimte en herfstige landschappen. Een geslaagde wandelzondagnamiddag was de beloning voor wandelzoektochtfanaten én alle anderen.
Alea eacta est: de teerling is geworpen. ’t Is te zeggen: de winnaars van de zomerwandelzoektocht 2023, een organisatie van de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw, zijn gekend. Op vrijdagavond 6 oktober ’23 werden in de Hospitaalkapel de prijzen uitgereikt. Vijf winnaars mochten een bon voor een overnachting, inclusief vorstelijk ontbijt, in één van onze mooie Ninoofse B&B’s mee naar huis nemen. Met deze prijzenmand worden de Ninoofse logiesverstrekkers in de kijker gezet want verblijfstoerisme is top in onze groene deelgemeenten.
Met een recordaantal geldige inzendingen kwam het op de schiftingsvragen aan om de volgorde van de winnaars te bepalen. Vielen in de prijzen:
Betty Herremans uit Denderwindeke
Eddy Herremans uit Hillegem
Marijke De Paepe uit Borchtlombeek
Midas Van Os uit Borchtlombeek
Jos Leyssens uit Aalst
De zomerwandelzoektocht is intussen een gevestigde waarde en lokt ook een pak deelnemers van buiten Ninove, trouwe deelnemers én nieuwkomers. De wandeling kronkelde zich ondermeer langs het Galgenveld, midden de historische kouter tussen Outer en Lebeke, een gesmaakt parcours, langs prachtige landschappen en open ruimte.
Een hittegolf in september, dat hadden we nog niet gehad. Tien moedigen meldden zich om 12 kilometer te wandelen onder een loden zon. Van de Wildermolen in Appelterre ging het naar de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke. De wieken waren opgetuigd en de molenaars verwelkomden hun bezoekers en lieten hen kennismaken met de eeuwenoude molentechnieken. De geïmproviseerde verfrissing in “Winnik” kon rekenen op veel enthousiasme en na te hebben bijgetankt en, met 32°C op de thermometer, werd de terugweg naar Appelterre aangevat. Een pluim voor de dappere stappers op de heetste Open Monumentendag ooit!
Enkele dreigende wolken op een typisch Vlaamse zomerdag hielden zo’n 40 wandelaars niet tegen om Lieferinge en omgeving wandelend te verkennen. Een piepklein dorp is het, een vlek met een kerk, een dorpsplein, een straat en een handvol huizen. Voor je het weet ben je er, zelfs te voet, voorbij. Maar, de groene omgeving nodigt uit om verkend te worden en dus trok gids Petrus richting Gooik waar de boer smakelijke ijsjes verkoopt en, ook het prachtige Neigembos mocht op deze tocht uiteraard niet ontbreken. Op de Lieferingse kasseien, met zicht op de kunstige zwaluwen van de hand van William Arijs, op een zondag in juli, juichte het vlakke land dat Jacques Brel ooit zo mooi bezong. Een afsluitend drankje in het legendarische “Stalleken” op Lieferingeplaats maakte de namiddag compleet.
“Beestig” was het thema van Erfgoeddag 2023. Ver zoeken hoefde hoegenaamd niet: straatnamen die naar dieren verwijzen, “beesten” met bijhorende symboliek in de abdijkerk, ezel Mandus in de Hospitaalkapel, de Koepoort in ‘t stad… Beestig was ook het weer: zoals voorspeld en gevreesd gingen de hemelsluizen open in de namiddag. Daarom werd handig gebruik gemaakt van een powerpointpresentatie om in een goedgevulde kapel een ruime inleiding te geven aan de hand van een virtuele wandeling door de stad waarbij met veel detailfoto’s beestige toestanden werden gelinkt aan de bijhorende namen. Zo’n 45 moedigen, niet bang van een gezapige regenbui, trokken daarna in het spoor van William, die de wandeling begeleidde, de stad in, al dan niet gewapend met een paraplu, om het traject ook “in het echt” te wandelen. De Salamanderweg, de Kievitlaan of de Vinkenstraat… stuk voor stuk kwamen ze nogmaals aan bod. De drankstop was welgekomen maar ook de zon was meer dan welkom geweest op deze -met aprilse grillen gevulde- beestige Erfgoeddag.
Dat het na een week met maartse (sneeuw)buien modderig en zompig zou zijn om Nederhasselt te verkennen langs veldwegen en kasjkes stond in de sterren geschreven. Het hield zo’n 50 wandelaars niet tegen om mee te stappen op een fikse wandeling onder een grijze wolkenmassa in overwegend open landschap met prachtige vergezichten. Van bovenaf bleef het droog en tegen waterplassen en vette klei hielpen stevige stapschoenen of nog beter rubberlaarzen. Van het witte Sint-Amanduskerkje ging het naar “Steppe’s kapel” daarboven eenzaam in het veld. Even werd de grens met Herzele overgestoken om de Buyse(s)molen in Sint-Antelinks te bezoeken. Geen toevallige keuze: molenaar Peter wist te vertellen dat deze windmolen heel lang in het bezit was van de Ninoofse Norbertijnerabdij en later werd genoemd naar de familie Buyse die de molen kocht. De Vogelenzang, het Wijwaterstraatje, de Keienberg of de minder idyllisch klinkende Koezeekstraat, ze lagen allen op ons pad en brachten ons terug naar het dorp na 10 kilometer (bijwijlen) ploeteren in en om het landelijke “Neerhasselt”.
En of Karnaval Nienof weer leeft na die sombere coronajaren! Liefst meer dan 100 carnavalsliefhebbers, geïnteresseerden, nieuwsgierigen en/of echte carnavalisten, wandelden mee met de carnavalswandeling en kregen de kans vier werkplaatsen te bezoeken waar gastvrije carnavalsgroepen druk in de weer zijn om hun praalwagen(s) klaar te krijgen voor de Roze Zondagstrein op 26 februari ’23. Vanuit de Hospitaalkapel, residentie van de Ninoofse reuzen die trouwens zelf ook carnaval kunnen smaken, ging het achtereenvolgens naar de Albertlaan bij “NKV De Draujvers”, naar de Hogeweg bij “NKV VES”, naar de Mallaard bij “NKV Toeters mé Pretensje” om, langs de Meerbekeweg, af te sluiten bij “NKCV De Zjielen”. Uiteraard lichten we met de foto’s slechts een tipje van de sluier want wie de groepen in vol ornaat wil zien zal noodgedwongen moeten wachten tot het carnavalsweekend zelf. Een tussenstop bij carnavalsmonument Dingsken en carnavalsradio ENKAVEE, in de (voormalige) winkel van de “1000 Vuren” mocht niet ontbreken. Neem het van ons aan: Ninove maakt zich op voor een carnavalsfeest om naar uit te kijken!
Zondagmiddag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken als aankondiging van een koudeperiode en toch verzamelden bijna 40 dapperen zich voor de Sint-Kristoffelkerk van Pollare voor een Kerstwandeling. Nadat de Belleman met de nodige AAAANDACHT ! de kerstmarkt had geopend, trok het bergop voor een anderhalf uur durende tocht, waarbij de talrijke kapellen van Pollare als ankerpunt dienden. Onderweg kwamen de wandelaars alles te weten over de troteters, Christoffel, Antonius en Donatus, en genoten ze van de ondergaande zon en het vergezicht tot in Sint-Lievens-Esse. We sloten af met een bezoek aan een paar unieke kerststallen en het schrijn van Sint-Christoffel in de kerk. Hou alvast ook volgend jaar vrij, want dan wordt Pollare kerststallendorp van Vlaanderen, hopelijk opnieuw met een gezellige kerstmarkt.
Uitgeregend! Met dit ene woord kan de themawandeling rond oorlog en vrede worden samengevat. Ondanks het mistroostige weer waren heel wat wandelaars op post al haalde -begrijpelijk- niet iedereen de eindstreep. Paraplu’s en regenjassen mochten dan ook nauwelijks baten, het was nat, kil, onguur. Het thema en de wetenswaardige uitleg van gids Petrus over de opgeëisten, de Zivielarbeiter, de Vuurkruisers, de weggevoerden, Elisa Van Caulaert en Fernand Taverne waren best boeiend al was nagenoeg eenieder op het moment van het bezoek aan de oorlogsgraven en het ereperk op het stedelijk kerkhof al lang verkleumd. De kou en de nattigheid maakte de confrontatie met zoveel oorlogsleed nog tastbaarder al hadden we het toch liever anders gezien…
Kruidige geuren en herfstkleuren op een zondagnamiddag in en om het stiltegebied in Denderwindeke, is er een idealer moment om dat schitterende molenlandschap (weer eens) wandelend te verkennen? Komt daarbij dat de oplossingen op de (foto)vragen van de zomerwandelzoektocht nog niet waren vrijgegeven al werden de prijzen al uitgereikt. Dus gingen zoektochtfanaten maar ook andere wandelaars op stap én op verkenning in en om “Winnik”. Om het nuttige aan het aangename te koppelen werd er een drankstop ingelast want, zeg nu zelf, 10 kilometer wandelen zonder bijtanken is toch wat ver. En, belofte maakt schuld want er was een verrassing beloofd, er werden twee Witkappaketten verloot onder de deelnemers. Sandra en Tom gingen met de prijzen lopen, proficiat! In de zomer van 2023 vormt Outer en omgeving het decor voor de volgende wandelzoektocht, men zegge het voort!
“Het is gebeurd” zou Erik Van Looy hebben gezegd toen op vrijdag 7 oktober ’22 door de VVV-Ninove vzw, i.s.m. de dienst toerisme, de prijzen van de Zomerwandelzoektocht in en om het Stiltegebied in Denderwindeke werden uitgereikt. Wie zijn deelnameformulier netjes had binnengebracht was uitgenodigd in de Hospitaalkapel om, met het glas in de hand, te vernemen wie in de prijzen viel. Heel wat deelnemers hadden alle antwoorden correct dus beslisten de schiftingsvragen over de winnaars. Ieder van hen ontving een bon voor een gratis overnachting voor twee personen, inclusief ontbijt, in een Ninoofse B&B. Schepen Alain Triest en VVV-voorzitter Yvan Roelandt wisten te vertellen dat de VVV-Ninove vzw en de dienst toerisme de Ninoofse logiesverstrekkers een hart onder de riem willen blijven steken met acties waarbij de B&B’s in de kijker komen. Na twee moeilijke coronajaren zijn er nu de schrikwekkende energieprijzen dus kunnen de B&B’s elk duwtje in de rug gebruiken.
Dit zijn de winnaars:
Op de vijfde plaats: Christiane Bické uit Meerbeke > overnachting in B&B Molenzicht te Denderwindeke
Vierde: Rita Van De Velde uit Ninove > overnachting in B&B De Pepelinck te Denderwindeke
Derde: Anne De Clercq uit Zandbergen > overnachting in B&B de Roesbeekhoeve te Meerbeke
Tweede: Greta Slaghmuylder uit Ninove > overnachting in B&B Hof Anghereel te Appelterre
Eerste: Monique Van Snick uit Ninove > overnachting in B&B de Paellepelhoeve te Nederhasselt
Midden augustus ’22 opende in Denderwindeke een spiksplinternieuwe B&B: “Krieken de jour”. Als prijs “buiten categorie” kwam er onverwachts een zesde winnaar uit de bus die er mag gaan overnachten: Guy Goossens uit Ninove
Genieten in eigen streek dus, lekkere nachtrust en de dag erna gezond weer op voor een vorstelijk ontbijt!
Op Open Monumentendag werd onder een prachtige septemberzon een variante van de klassieke molenwandeling gewandeld. De Molen ter Zeven Wegen was de startplaats, vandaar ging het naar de Fonteintjesmolen in Meerbeke en terug, goed voor zo’n fikse 13 wandelkilometers. Doorheen het uitgestrekte molenlandschap van Denderwindeke via de “Wegom” en langsheen het prachtige Neigembos ging het naar Meerbeke. Op de boomgaard bij de Fonteintjesmolen was een koel drankje meer dan welkom en bezieler Jo Bracke en zijn collega’s vertelden weer eens met het nodige niet aflatende enthousiasme over de werking van het bovenslagrad en zoveel meer. Na die welgekomen pauze werd er teruggestapt naar Denderwindeke waar de stenen windmolen en vooral de molenaars wachtten op de laatste bezoekers van de dag. Het Ninoofse molenerfgoed beleefde een topdag, de wandelaars waren (misschien moe maar) voldaan.
De Sint-Amanduskerk van Aspelare staat er wat verweesd bij, uitkijkend op een steenweg waar de auto’s ook op een zondag vrijwel onophoudelijk aan haar voorbijrijden. Daar was de plek van afspraak voor een namiddag wandelen, overwegend door het groene en landelijke Aspelare want, eens “weg van de Aspelaarse snelweg” ben je zo in het andere Aspelare, een rustig gemoedelijk dorp waar het vredig wonen is. Dat merkten ook de 30 wandelaars waarmee gids Petrus op stap ging. Veel monumenten vind je er niet, landschappen, veldbanen en “kasjkes” des te meer. Af en toe kruist de steenweg er ongewild je pad maar al snel ontsnap je er weer aan de drukte door te vluchten in een of andere aanpalende straat. Het kruis van “den Titanic” herinnert aan Theodoor De Mulder die de ramp met de wereldberoemde boot in 1912 overleefde en wie erbij was weet nu ook waar de “Jefkesperen” hun oorsprong vonden. Weer wat bijgeleerd op een zomerse zondag in augustus.
Geen dorp zo populair als Pollare op zondag 19 juni 2022: na 2 jaar opschorting wegens corona had de jaarlijkse autowijding er weer plaats maar bovendien werd er ook gewandeld langs Pollaarse heuvels. Je vindt er inderdaad niet veel vlak terrein, dus werd de Echel beklommen waar bleek waarom men wel eens van de Costa Pollaria spreekt: grote villa’s en een prachtig zicht op de Dendervallei zijn er niet vreemd aan… Net als Sint-Kristoffel en Sint-Donatus is ook Sint-Antonius er thuis, daarvan getuigen beelden en talloze kapellen richting Denderwindeke. Uiteraard is en blijft Pollare onlosmakelijk dat dorp aan de Dender, de vredige rivier die soms een kolkende dreigende stroom wordt bij hevige en/of langdurige regenval. Nu weerspiegelde “den Denjer” in alle kalmte de fotogenieke Pollarebrug, een staaltje nautisch erfgoed bij uitstek. In de Schuitstraat laven “De Zwarte Flesch” en tennisclub Sint-Kristoffel de dorstigen en ook dat was gisteren -onderweg en ter afsluiting- niet anders. William, die de wandeling uitstippelde en begeleidde zag dat het goed was.
Het galgenveld en de historische kouter tussen Ninove en het gehucht Lebeke, waar de “mannen van het houten geloof” wonen, is een paradijs voor wandelaars. Middenin een lappendeken van weiden en akkers, hier en daar begrensd met bomenrijen, lopen ontelbaar veel veldbanen en voetwegjes die uitnodigen om te worden verkend. In dat landschap, met zijn open ruimte en prachtige vergezichten, trok zich, onder een warme zon, een stoet wandelaars op gang. De keuze viel dit keer niet op de traditionele galgenveldwandeling, maar wel op een variant, een parcours dat zich “in en om” het galgenveld slingerde en waarbij paden werden verkend die voor de meeste deelnemers onbekend terrein waren. Als wandelaar en als natuurliefhebber kan je dit uniek stukje Ninoofs grondgebied, zonder meer een meerwaarde voor het (wandel)toerisme, alleen maar kan koesteren!
Ninovieters en hun kasjkes
Zo’n 60-tal geïnteresseerden verzamelden zich op zondag 27 februari om nog eens langs en door de Ninoofse kasjkes te wandelen. Die “Kasjkeswandeling is en blijft een succesnummer: enkele jaren geleden kwamen meer dan 250 deelnemers opdagen, deze keer werd, met de pandemie in het achterhoofd, gewerkt met voorinschrijvingen en een maximum aantal deelnemers. Petrus en William nemen de wandelaars op sleeptouw doorheen de smalle straatjes van -overwegend- Ninove-centrum. Beide groepen wandelden in tegengestelde richting en onmoetten elkaar halfweg. Onderweg kwamen de (niet)-Ninovieters te weten dat de naam ‘kasjken’ allicht een verbastering is uit het Noord-Frans, en verwant met se cacher= zich verbergen. Hoe dan ook waren het utilitaire wegen om zich snel, te voet, van punt A naar punt B te begeven.
Schitterend weer, dikke twee uur wandelen, tevreden reacties alom, een duim voor de begeleiders. Meer moet dat niet zijn op een zonnige februaridag.
Herfstgeuren en -kleuren, natuur, zon, een fijn wandelgezelschap en een Lourdesgrot waren de ingrediënten van een zonnige zondagnamiddag 24 oktober. Zowat 50 deelnemers stapten met gids Petrus “efkens de grens over” naar Roosdaal tot aan de grot van Poelk. Wandelen is en blijft “in”.
In 2020 tot juni 2021 werden -omwille van coronamaatregelen- vrijwel alle toeristische activiteiten geannuleerd.
Met meer dan 80 waren ze, de wandelaars die Okegem verkenden tijdens de eerste toeristische activiteit van 2020. De zon deed haar best om de grijze lucht wat op te vrolijken en dat lukte zowaar tijdens een fikse tocht waarvan het parcours niet alleen over Okegem maar ook een stuk over Denderleeuw liep. De wandeling startte waar ooit de machtige Libanonceder in de tuin van de pastorij stond. Via de Ijzerenwegbaan en smalle wegjes door het groen met zicht op de typische Vlaamse rommelige achtertuintjes ging het naar het indrukwekkende Hof Te Hazeleer, ooit abdijhoeve in een ver verleden, vervolgens op het einde van de Fonteinstraat, voorbij het kaatsterrein van de Okegemse Amuzanten, langs de spoorweg naar het station van Iddergem en verder naar het sas van Huissegem. Via het jaagpad langs de Dender en zijn indrukwekkende vergezichten kwam Okegem weer in zicht. De moedigsten zochten nog even de "Dikke van Pamel" op. Het standbeeld, weliswaar zonder hoofd, symboliseert de bekendste inwoner van deze Ninoofse buurgemeente. Met 10 kilometer in de kuiten en onder een ondertussen dreigende hemel werd deze winterse wandeling afgesloten.
Toeristische filmpjes van de stad Ninove
- TV OOST | In de buurt | brouwerij Slaghmuylder
Bij brouwerij Slaghmuylder brouwen ze al vijf generaties Witkap. Dat is het bekende bier dat typisch is voor Ninove. De eigenaars geven een rondleiding.
- TV OOST | In de buurt | de watermolen van Ninove
Jo Bracke is de bezieler en eigenaar van de Fonteintjesmolen. Hij renoveerde de molen en is er bijzonder trots op. Hij toont graag hoe zijn molen precies werkt.
- TV OOST | In de buurt | de markt van Ninove
Het centrum van Ninove is de ideale plek om te shoppen, een terrasje te doen, en op dinsdag om de markt te bezoeken. Meer dan 100 marktkramers trekken dan naar Ninove.
- TV OOST | In de buurt | archeologische opgravingen Doorn Noord
Op de site Doorn Noord zijn er momenteel archeologische opgravingen aan de gang. Er komt namelijk een bedrijventerrein, maar daarvoor moet er steeds zo een onderzoek gebeuren. Katja brengt de archeologen een bezoekje, om te kijken wat ze zoal hebben gevonden.
Contact informatie
Toerisme (dienst)
hospitaalkapel
Burchtstraat 44
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag open van 08:30 tot 12:00
- Morgen open van 10:00 tot 12:00, van 14:00 tot 16:00