Fotohoekje toerisme

Foto's van de activiteiten die georganiseerd werden door de toeristische dienst en de VVV-Ninove vzw

Een prachtige septemberse nazomerdag bracht 30 wandelaars op de been voor een niet te onderschatten tocht van zo’n 13km van de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke naar de Fonteintjesmolen in Meerbeke en terug. De traditionele molenwandeling die telkens op de laatste zondag van september wordt gewandeld tussen de Wildermolen, een houten staakmolen en de Molen ter Zeven Wegen, een stenen bovenkruier, liep dit maal langs een ander parcours en deed de Fonteintjesmolen aan. Deze watermolen, op de Elsbeek, werd met veel geduld en passie gerestaureerd door Jo Bracke en of het resultaat er mag zijn. Ninove beschikt nu over 3 maalvaardige molens van een verschillend type, een uniek aanbod van erfgoed in onze deelgemeenten. Op zo’n restauratieproject mag worden gedronken en gegeten en de Witkap vloeide dan ook rijkelijk, de molenpannenkoeken smaakten en de muziek klonk stemmig op de mooie overvolle boomgaard. De 13km beten in de kuiten maar de zonovergoten wandeling bleek eens te meer een voltreffer!

Autovrije zondag op zondag 17 september bracht ook dit jaar een pak volk op de been in de Ninoofse binnenstad. Op de opendeurdag in het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel kwamen maar liefst zo’n 300 mensen een kijkje nemen. “Een unieke locatie in een prachtig decor” of “nu is de dienst toerisme ondergebracht op een fantastische plek” of ook nog “zeer goed gedaan, hier komen de reuzen volop tot hun recht” zijn slechts een greep uit de vele positieve reacties. Enkele tientallen wandelaars waagden zich aan de lange of korte wandelzoektocht. Kortom, ook deze autovrije zondag bleek een schot in de roos! 

Op kermiszondag 20 augustus stond Okegem op het wandelprogramma van de dienst toerisme / VVV-Ninove vzw. Bijna 70 wandelaars verkenden het dorp langs grotendeels trage wegen die voor velen onbekend terrein waren. Wolken wisselden af met zon die de prachtige landschappen -op een steenworp van de dorpskern- nog meer lieten schitteren. Na de welkome drankstop bij de Amuzanten waar er nog duchtig wordt gekaatst, ging de wandeling richting “Den Dikken van Pamel”, een indrukwekkende figuur die er zijn even indrukwekkende beeld aan de Dender kreeg. Via een grote lus langs buurgemeente Pamel werd er geëindigd aan het lieflijke Okegemse OLV Opdrachtkerkje. Ooit stond hier de Libanceder, nu vereeuwigd in een kunstwerk. De drukte van de kermis, de rust van het groen, de mooie open landschappen en vele kapellen en niet in het minst de geïnteresseerde wandelaars vormden samen de ingrediënten van alweer een geslaagde zomerse Ninoofse wandelnamiddag.

Voorde ligt wat verdrongen aan een grote steenweg en toch kan je er volop in het groen wandelen. Dat ontdekten 100 wandelaars die op zondag 16 juli langs slingerende wandelwegen het dorp van de Puitenrijders verkenden. In Voorde vind je een heus kasteel, het beeld van het Puitenmanneke en -op een zucht van de Geraardsbergsesteenweg- de Beukenboomkapel met het bijhorende verhaal van het miraculeuze Mariabeeld. In het naburige Aspelare werd er bijgepraat bij een drankje. In de schaduw van de kerk van Sint-Pietersbanden werd op het kerkhof, aan het graf van soldaat Wriglesworth, amper 24 jaar oud, afscheid genomen van de talrijke wandelaars die huiswaarts gingen, allicht met een andere kijk op het “oude en nieuwe Voorde”.

De Prijs Toerisme 2017 van de VVV-Ninove vzw werd op 12 juni uitgereikt aan Ninovieter Gino Standaert. De motivatie van de jury luidt als volgt: Gino Standaert verdient de Prijs Toerisme voor zijn niet aflatende gepassioneerde zoektocht naar en verzameldrang van alles wat met Ninove te maken heeft, het ter beschikking stellen van zijn onuitputtelijk archief wat het toerisme in Ninove ten goede komt en zijn gedrevenheid en inzet voor de Oudste, de Stoutste en Wijste der steden. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd ook de nieuwe officiële kledij van de reuzendragers voorgesteld. Met de uitreiking van de VVV-Prijs Toerisme is het nieuwe toeristische seizoen officieel geopend.

Op vaderdag 11 juni werd er door het Ninoofse stadscentrum gewandeld. Voor de eerste keer ging aan de wandeling een ontbijt vooraf: tussen 9u en 10u was het genieten van koffiekoeken, koffie, cava en fruitsap in het historische decor van de Hospitaalkapel. De reuzen keken toe en zagen dat het goed was. Na deze leuke en lekkere starter trotseerden 30 geïnteresseerden de zon om meer te vernemen over het ontstaan van en het hedendaagse Ninove. In de oudste, de stoutste en de wijste der steden ligt heel wat historiek te rapen: de verdwenen stadspoorten, de teloorgegane abdij, de vele beelden, de (soms) woelige maar nu kalme Dender, Dr Hemerijckx, de belangrijkste Ninovieter… stuk voor stuk kwamen ze aan bod. Een (letterlijk) warme aanrader want  de combinatie ontbijt + wandeling is zeker voor herhaling vatbaar.

Op de toeristische fietstocht van zondag 21 mei waren de zon én de fietsers van de partij. Er werd zo’n 35km overwegend door het groen gefietst langs de fietsknooppunten, het beproefde succesvolle recept waarbij je van knooppunt naar knooppunt rijdt via genummerde bordjes en dat langs de mooiste fietstrajecten. Meer dan 60 fietsers tekenden present om de tocht richting buurgemeente Herzele te ondernemen waar op de stopplaats op het terras kon worden bijgetankt met een streekbier. Bij het terugkeren kwam het erop aan de nijdige klim naar de kerk van Sint-Antelinks te overwinnen al hielpen heel wat motors van elektrische fietsen daarbij een handje. In Aspelare werd in schoonheid afgesloten met een lekkere mattentaart én een drankje om na te praten en na te genieten.

Meer dan 50 geïnteresseerden namen op zondag 23 april deel aan de straatnaamwandeling van de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw. Wie kreeg welke straatnaam in Ninove en vooral: wat was zijn of haar verdienste om een dergelijke eer te beurt te vallen was het thema van deze gegidste in Ninove stad. Melaatsendokter Frans Hemerijckx is alom bekend maar wie was Moeder Tiburce of Johannes Despauterius? Waarom kregen Clement Behn of Hendrik Vangassen een straatnaam in Ninove? Sommige Ninovieters zijn alleen nog gekend omdat ze voortleven in een straatnaam maar het hoe en waarom werd haarfijn uitgelegd in de straten en straatjes van Ninove.

Op zaterdag 11 maart opende het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel de deuren, op zondag 12 maart was er opendeurdag waarbij elke bezoeker o.a. een Witkap kon proeven maar vooral een kijkje nemen wat er in de historische kapel uit 1763 nu eigenlijk gebeurd is.

Met projectie via laserbeamer, LED-schermen, speciale belichting en decors met metersgrote foto’s werd het interieur omgevormd tot een toeristisch bezoekerscentrum. Uiteraard bleef de kapel zelf daarbij onaangeroerd: nergens werd iets gewijzigd, nergens werd een nagel in de muur geklopt omdat het om een beschermd monument gaat.

Speciale residenten van de Hospitaalkapel zijn de stadsreuzen en het originele beeld van het Wortelmanneken. Elke bezoeker en toerist kan vanaf nu in het toeristisch bezoekerscentrum terecht voor alle info over wandelen, fietsen… Met deze realisatie is de start van een gedigitaliseerde en vernieuwde toeristische dienst een feit.

 Liefst 150 wandelaars verzamelden op een zonnige januarizondagnamiddag aan de kerk van “de Lebeke” om te wandelen langs o...verwegend trage wegen, vaak met een mooi ijslaagje. In de kouters rond het gehucht Lebeke –dat deels op Outer, Nederhasselt, Denderhoutem en zelfs Ninove ligt- vind je tal van voetwegels die een onverwacht en vaak verrassend zicht bieden op het weidse landschap. Een bijna eindeloze sliert wandelliefhebbers waaronder heel wat Lebekenaren kwamen op paden en padjes waar ze nog nooit een voet hadden gezet. Voor het obligate “bijtanken”, voor velen met een frisse streekeigen Witkap, werd de binnenkoer van B&B Paellepelhof even overrompeld. Het project van de trage wegen waarbij zoveel mogelijk buurtwegen worden onderhouden of zelfs opnieuw opengesteld is een succesverhaal dat bijlange nog niet af is. De winterwandelingen van de dienst toerisme en de VVV-Ninove vzw zijn een schot in de roos. Wandelen is in, daarover waren alvast deze 150 enthousiaste wandelaars het eens!

Meer dan 60 deelnemers vernamen alles over de vele tradities die aan Kerst en feesten zoals Driekoningen en carnaval gelinkt zijn. De kerststal, de kerstman met zijn rendier of de traditie om een kerstboom in de huiskamer te zetten… al die gebruiken hebben her en der hun oorsprong en het hoe en waarom werd piekfijn uitgelegd door William. Er was een wandeling met verrassingen aangekondigd en die waren er dan ook: van koffielikeur in de Hospitaalkapel (de nieuwe locatie van de dienst toerisme) tot Kerststollen, van het bezoek aan de Kerstman tot een tas hete wortelsoep. Kers op de taart of Kerststronk was een sfeervol Kerstconcertje in de kapel van „het Zusterhuis”. Kristien met viool en Walter met gitaar brachten een aantal klassieke Kerstliederen. Je kon er letterlijk een speld horen vallen. In Café Sint-Annakamer werd afgesloten en nagepraat bij een goed glas. De wandelaars hopen nu al op een nieuwe Kerstwandeling in 2017!

Een grijze druilerige zondagnamiddag in november in herfstkleuren. Modder, motregen en grauwe luchten hielden zo’n 60 wandelaars niet tegen om op 6 november ons... prachtige Neigembos en omgeving te verkennen. Stappen in ritselende herfstbladeren, zwammen ontdekken en de kruidige herfstlucht opsnuiven geeft energie. Zeker als je richting “Den Haas” wandelt waar je je kan opwarmen aan… een koele pint. De winterwandelingen worden gesmaakt en zijn telkens een voltreffer. Dus wandelen we verder in winterse sferen.