Foto- en filmhoekje toerisme

Foto's van de activiteiten georganiseerd door de toeristische dienst en de VVV-Ninove vzw

Wandel je graag mee?

Op zondag 11 september wandelen we van aan de windmolen in Denderwindeke naar de watermolen in Meerbeke en natuurlijk ook terug.

Wil je er bij zijn? Schrijf je hier in.

 

Op Open Monumentendag werd onder een prachtige septemberzon een variante van de klassieke molenwandeling gewandeld. De Molen ter Zeven Wegen was de startplaats, vandaar ging het naar de Fonteintjesmolen in Meerbeke en terug, goed voor zo’n fikse 13 wandelkilometers. Doorheen het uitgestrekte molenlandschap van Denderwindeke via de “Wegom” en langsheen het prachtige Neigembos ging het naar Meerbeke. Op de boomgaard bij de Fonteintjesmolen was een koel drankje meer dan welkom en bezieler Jo Bracke en zijn collega’s vertelden weer eens met het nodige niet aflatende enthousiasme over de werking van het bovenslagrad en zoveel meer. Na die welgekomen pauze werd er teruggestapt naar Denderwindeke waar de stenen windmolen en vooral de molenaars wachtten op de laatste bezoekers van de dag. Het Ninoofse molenerfgoed beleefde een topdag, de wandelaars waren (misschien moe maar) voldaan.

De Sint-Amanduskerk van Aspelare staat er wat verweesd bij, uitkijkend op een steenweg waar de auto’s ook op een zondag vrijwel onophoudelijk aan haar voorbijrijden. Daar was de plek van afspraak voor een namiddag wandelen, overwegend door het groene en landelijke Aspelare want, eens “weg van de Aspelaarse snelweg” ben je zo in het andere Aspelare, een rustig gemoedelijk dorp waar het vredig wonen is. Dat merkten ook de 30 wandelaars waarmee gids Petrus op stap ging. Veel monumenten vind je er niet, landschappen, veldbanen en “kasjkes” des te meer. Af en toe kruist de steenweg er ongewild je pad maar al snel ontsnap je er weer aan de drukte door te vluchten in een of andere aanpalende straat. Het kruis van “den Titanic” herinnert aan Theodoor De Mulder die de ramp met de wereldberoemde boot in 1912 overleefde en wie erbij was weet nu ook waar de “Jefkesperen” hun oorsprong vonden. Weer wat bijgeleerd op een zomerse zondag in augustus.

Geen dorp zo populair als Pollare op zondag 19 juni 2022: na 2 jaar opschorting wegens corona had de jaarlijkse autowijding er weer plaats maar bovendien werd er ook gewandeld langs Pollaarse heuvels. Je vindt er inderdaad niet veel vlak terrein, dus werd de Echel beklommen waar bleek waarom men wel eens van de Costa Pollaria spreekt: grote villa’s en een prachtig zicht op de Dendervallei zijn er niet vreemd aan… Net als Sint-Kristoffel en Sint-Donatus is ook Sint-Antonius er thuis, daarvan getuigen beelden en talloze kapellen richting Denderwindeke. Uiteraard is en blijft Pollare onlosmakelijk dat dorp aan de Dender, de vredige rivier die soms een kolkende dreigende stroom wordt bij hevige en/of langdurige regenval. Nu weerspiegelde “den Denjer” in alle kalmte de fotogenieke Pollarebrug, een staaltje nautisch erfgoed bij uitstek. In de Schuitstraat laven “De Zwarte Flesch” en tennisclub Sint-Kristoffel de dorstigen en ook dat was gisteren -onderweg en ter afsluiting- niet anders. William, die de wandeling uitstippelde en begeleidde zag dat het goed was.

Het galgenveld en de historische kouter tussen Ninove en het gehucht Lebeke, waar de “mannen van het houten geloof” wonen, is een paradijs voor wandelaars. Middenin een lappendeken van weiden en akkers, hier en daar begrensd met bomenrijen, lopen ontelbaar veel veldbanen en voetwegjes die uitnodigen om te worden verkend. In dat landschap, met zijn open ruimte en prachtige vergezichten, trok zich, onder een warme zon, een stoet wandelaars op gang. De keuze viel dit keer niet op de traditionele galgenveldwandeling, maar wel op een variant, een parcours dat zich “in en om” het galgenveld slingerde en waarbij paden werden verkend die voor de meeste deelnemers onbekend terrein waren. Als wandelaar en als natuurliefhebber kan je dit uniek stukje Ninoofs grondgebied, zonder meer een meerwaarde voor het (wandel)toerisme, alleen maar kan koesteren!

Ninovieters en hun kasjkes

Zo’n 60-tal geïnteresseerden verzamelden zich op zondag 27 februari om nog eens langs en door de Ninoofse kasjkes te wandelen. Die “Kasjkeswandeling is en blijft een succesnummer: enkele jaren geleden kwamen meer dan 250 deelnemers opdagen, deze keer werd, met de pandemie in het achterhoofd, gewerkt met voorinschrijvingen en een maximum aantal deelnemers. Petrus en William nemen de wandelaars op sleeptouw doorheen de smalle straatjes van -overwegend- Ninove-centrum. Beide groepen wandelden in tegengestelde richting en onmoetten elkaar halfweg. Onderweg kwamen de (niet)-Ninovieters te weten dat de naam ‘kasjken’ allicht een verbastering is uit het Noord-Frans, en verwant met se cacher= zich verbergen. Hoe dan ook waren het utilitaire wegen om zich snel, te voet, van punt A naar punt B te begeven.

Schitterend weer, dikke twee uur wandelen, tevreden reacties alom, een duim voor de begeleiders. Meer moet dat niet zijn op een zonnige februaridag.

 

Herfstgeuren en -kleuren, natuur, zon, een fijn wandelgezelschap en een Lourdesgrot waren de ingrediënten van een zonnige zondagnamiddag 24 oktober. Zowat 50 deelnemers stapten met gids Petrus “efkens de grens over” naar Roosdaal tot aan de grot van Poelk. Wandelen is en blijft “in”.

In 2020 tot juni 2021 werden -omwille van coronamaatregelen- vrijwel alle toeristische activiteiten geannuleerd.

Met meer dan 80 waren ze, de wandelaars die Okegem verkenden tijdens de eerste toeristische activiteit van 2020. De zon deed haar best om de grijze lucht wat op te vrolijken en dat lukte zowaar tijdens een fikse tocht waarvan het parcours niet alleen over Okegem maar ook een stuk over Denderleeuw liep. De wandeling startte waar ooit de machtige Libanonceder in de tuin van de pastorij stond. Via de Ijzerenwegbaan en smalle wegjes door het groen met zicht op de typische Vlaamse rommelige achtertuintjes ging het naar het indrukwekkende Hof Te Hazeleer, ooit abdijhoeve in een ver verleden, vervolgens op het einde van de Fonteinstraat, voorbij het kaatsterrein van de Okegemse Amuzanten, langs de spoorweg naar het station van Iddergem en verder naar het sas van Huissegem. Via het jaagpad langs de Dender en zijn indrukwekkende vergezichten kwam Okegem weer in zicht. De moedigsten zochten nog even de "Dikke van Pamel" op. Het standbeeld, weliswaar zonder hoofd, symboliseert de bekendste inwoner van deze Ninoofse buurgemeente. Met 10 kilometer in de kuiten en onder een ondertussen dreigende hemel werd deze winterse wandeling afgesloten.

Toeristische filmpjes van de stad Ninove

 •  TV OOST  |  In de buurt  |  brouwerij Slaghmuylder
  Bij brouwerij Slaghmuylder brouwen ze al vijf generaties Witkap. Dat is het bekende bier dat typisch is voor Ninove. De eigenaars geven een rondleiding.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de watermolen van Ninove
  Jo Bracke is de bezieler en eigenaar van de Fonteintjesmolen. Hij renoveerde de molen en is er bijzonder trots op. Hij toont graag hoe zijn molen precies werkt.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de markt van Ninove
  Het centrum van Ninove is de ideale plek om te shoppen, een terrasje te doen, en op dinsdag om de markt te bezoeken. Meer dan 100 marktkramers trekken dan naar Ninove.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  archeologische opgravingen Doorn Noord
  Op de site Doorn Noord zijn er momenteel archeologische opgravingen aan de gang. Er komt namelijk een bedrijventerrein, maar daarvoor moet er steeds zo een onderzoek gebeuren. Katja brengt de archeologen een bezoekje, om te kijken wat ze zoal hebben gevonden.

 


Contact informatie