Foto- en filmhoekje toerisme

Toeristische filmpjes van de stad Ninove

 •  TV OOST  |  In de buurt  |  brouwerij Slaghmuylder
  Bij brouwerij Slaghmuylder brouwen ze al vijf generaties Witkap. Dat is het bekende bier dat typisch is voor Ninove. De eigenaars geven een rondleiding.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de watermolen van Ninove
  Jo Bracke is de bezieler en eigenaar van de Fonteintjesmolen. Hij renoveerde de molen en is er bijzonder trots op. Hij toont graag hoe zijn molen precies werkt.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  de markt van Ninove
  Het centrum van Ninove is de ideale plek om te shoppen, een terrasje te doen, en op dinsdag om de markt te bezoeken. Meer dan 100 marktkramers trekken dan naar Ninove.

 

 • TV OOST  |  In de buurt  |  archeologische opgravingen Doorn Noord
  Op de site Doorn Noord zijn er momenteel archeologische opgravingen aan de gang. Er komt namelijk een bedrijventerrein, maar daarvoor moet er steeds zo een onderzoek gebeuren. Katja brengt de archeologen een bezoekje, om te kijken wat ze zoal hebben gevonden.

 

Foto's van de activiteiten georganiseerd door de toeristische dienst en de VVV-Ninove

Met meer dan 80 waren ze, de wandelaars die Okegem verkenden tijdens de eerste toeristische activiteit van 2020. De zon deed haar best om de grijze lucht wat op te vrolijken en dat lukte zowaar tijdens een fikse tocht waarvan het parcours niet alleen over Okegem maar ook een stuk over Denderleeuw liep. De wandeling startte waar ooit de machtige Libanonceder in de tuin van de pastorij stond. Via de Ijzerenwegbaan en smalle wegjes door het groen met zicht op de typische Vlaamse rommelige achtertuintjes ging het naar het indrukwekkende Hof Te Hazeleer, ooit abdijhoeve in een ver verleden, vervolgens op het einde van de Fonteinstraat, voorbij het kaatsterrein van de Okegemse Amuzanten, langs de spoorweg naar het station van Iddergem en verder naar het sas van Huissegem. Via het jaagpad langs de Dender en zijn indrukwekkende vergezichten kwam Okegem weer in zicht. De moedigsten zochten nog even de "Dikke van Pamel" op. Het standbeeld, weliswaar zonder hoofd, symboliseert de bekendste inwoner van deze Ninoofse buurgemeente. Met 10 kilometer in de kuiten en onder een ondertussen dreigende hemel werd deze winterse wandeling afgesloten.

Straatnamen zijn vanzelfsprekend. Of toch niet? Straatnamen worden lukraak gegeven. Of toch niet? Niet dus. De straatnaamwandeling van zondag 27 oktober had als thema “hydroniemen”. In Ninove verwijzen immers vele straatnamen her en der naar -aan water gelinkte- plekken. Zo kennen we de Denderkaai, de Vaartweg, de Molendenderstraat, de Polderbaan, de Dendermeersen en ga zo maar door. De gekanaliseerde Dender stroomt statig en meestal gezapig door de stad en verdeelt Ninove in linker- en rechteroever maar heel wat water is niet meer zichtbaar zoals de Beverbeek die er ondergronds wel nog zijn en de oude Dender waarvan de armen in het verleden werden afgesneden. Onder leiding van William die de wandeling begeleidde trokken bijna 50 wandelaars door de stad op zoek naar die bijzondere historiek van dit stadje dat ooit aan de Dender ontstond.

De muzikale hommage van 8 mei, in een overvolle Plomblom, zinderde nog na toen er op zondag 19 mei werd gewandeld in de voetsporen van zanger en kunstenaar Rufijn De Decker die ons op 2 mei 2018 verliet. Ninove was “zijn” stad, Rufijn was er als geen ander op een kunstzinnige manier mee verbonden. Meer dan 70 geïnteresseerden waren van de partij. William Minnaert die de wandeling leidde, vertelde in de Hospitaalkapel, waar het parcours aanving, over leven en werk van Rufijn aan de hand van een projectie van schilderijen, cartoons en beeldhouwwerken. Uiteraard was er speciale aandacht voor reus Bockstael die er resideert en waarvan het hoofd door Rufijn werd gemaakt. Hij ontving er in 1988 trouwens de eerste VVV-Prijs toerisme voor. Rufijn zelf was er bij want zijn liedjes over Ninove weerklonken her en der op de respectieve stopplaatsen zoals aan de Dender waar de “legende van den Denjer” werd gespeeld, in de Langemuntstraat zong hij over “Marie Lowies en haar slasjen” en op het Savooipleintje bezong hij “Jefke Prot”. Zo ging het door tot aan het huis van Rufijn in de Fernand Tavernestraat waar de mooie overzichtstentoonstelling van zijn werk kon bewonderd worden. Wie er bij was voelde dat Rufijn De Decker nog lang niet vergeten is, hij leeft voort in zijn liedjes en in zijn kunst: artiesten sterven immers nooit!

 

Kastelen spreken ook anno 2019 nog tot de verbeelding. Getuige daarvan is de wandeling van zondag 5 mei van Pollare naar Zandbergen met bezoek aan het kasteeldomein van de adellijke familie De Lalaing. De regen- en hagelbuien bij de start aan de Zwarte Flesch in Pollare konden de 50 wandelaars niet deren. Gelijk hadden ze want nadien was de zon doorlopend van de partij. In feite waren er veel meer geïnteresseerden maar het aantal deelnemers werd -na ruggespraak met de graaf- gelimiteerd.

Kapellen en kapelletjes vind je in Pollare op zowat elke straathoek maar naar de prachtig gelegen Sint-Lambertuskapel, een oase van rust, moet je, midden de groene weiden, echt op zoek. Graaf Jacques De Lalaing in hoogsteigen persoon, wachtte de groep op aan de ingang van zijn domein. Vandaar ging het naar het Hof Van Lier, de eeuwenoude kasteelhoeve die vakkundig werd gerestaureerd en waar je nu een B&B, manège en drankgelegenheid vindt. De graaf gaf er uitleg over de bakoven waar elke week op artisanale wijze brood wordt gebakken en over “Erwtjes en knollen”, de biologische zelfplukboerderij. Het drankje in het Hof Van Lier met proevertjes van de eigenbereide streekproducten was meer dan welkom maar uiteraard was iedereen nieuwsgierig om het kasteel van Zandbergen van dichtbij te zien. En of het de moeite loonde. De graaf vertelde honderduit over zijn voorvaderen, de familiegeschiedenis en de historiek van het veelvuldig verbouwde kasteel. Tot slot werd er door het kasteelpark naar de “motte”, een vroegere verdedigingsheuvel, gewandeld. Die motte ligt officieel op grondgebied Denderwindeke gezien de gemeentegrens het kasteeldomein doorkruist. Via de Dender ging het terug naar de Schuitstraat in Pollare waar bij aankomst de avond stilaan viel, meteen het einde van een boeiende wandelnamiddag.

Hagel, regen, zon, schitterende wolkenluchten, prachtige vergezichten, twee molens, een schuchtere poging van de natuur om uit haar winterslaap te komen en 50 wandelaars waren de ingrediënten van een zondagnamiddag wandelen in en met maartse buien. Start en einde situeerden zich aan de Fonteintjesmolen in Meerbeke, vandaar ging het richting Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek waar de Hertboommolen staat. Nooit van gehoord? Dan ken je deze molen zeker onder een andere naam: de 'Zepposmolen'. Hier werd immers in de jaren ’60 het BRT jeugdfeuilleton 'Kapitein Zeppos' opgenomen en dat is een mijlpaal uit de Vlaamse TV-geschiedenis. Zowel in de Fonteintjesmolen, een watermolen, als in de Tragische Molen (nog een andere naam voor dezelfde Lombeekse staakmolen) gaven molenaars hun deskundige uitleg. Eens te meer bleek dat molens een pareltje van mensenvernuft zijn… Na het molen- en het museumbezoek en een opwarmertje onder de vorm van een hete koffie of een koel biertje ging het terug naar Meerbeke. Droog bleef het niet, dus werd er een tandje bijgezet op de terugweg. Hartverwarmend dat, ondanks het mindere weer, toch zoveel mensen de weg vonden naar deze activiteit. 

Dat er nog echte wandelaars zijn om Ninove en omgeving te verkennen bleek op 27 januari: een grijze, natte, kille januarizondagnamiddag. 30 dapperen, vaak gewapend met paraplu, rubberlaarzen of stevige stapschoenen verzamelden aan de kerk van Voorde. Vandaar ging het, met de regen als metgezel, naar Appelterre, wereldberoemd om zijn vergane tabaksglorie. Op de binnenkoer van de vierkantshoeve , het “Hof ter Loots”, ooit eigendom van de Ninoofse abdij, zagen we het wapenschild van abt Van der Eecken. Het schitterend gerestaureerde kerkje van Eichem wekte veel bewondering op, de aandacht voor ons erfgoed levert prachtige resultaten op. Het stopte met regenen, de zon deed zelfs even een schuchtere poging om de Vlaamse wolken te doorprikken. Via de modderige kouter ging het naar de Wildermolen, die statige staakmolen die er het Appelterse landschap beheerst. Een korte stop aan het beeld van de tabaksplanter werd gevolgd door een deugddoende tas koffie of iets sterkers bij de Torenspurters tegenover de kerk. Laatste halte was het gedenkteken op het kerkhof voor de Appelterse kinderen die -in de nasleep van WOI -omkwamen bij een ontploffing in 1919- waarna werd teruggewandeld naar Voorde waar het al begon te schemeren. Wandelen in januari warmt op, het was nodig.

De kerstwandeling 2018 zit erop. 50 mensen genoten van allerhande kerst- en winterverhalen, van koffie, een 'jeneverke', soep, glühhwein en warme chocomelk, van 'kerststollen', chocolade en een éclair. Zelfs de Kerstman was speciaal uit Lapland overgekomen om mee te wandelen. De Hospitaalkapel was eens te meer het prachtige decor om te verzamelen en als afsluiter voor een schitterend miniconcert van Alexia Dhertoge die een aantal liedjes bracht terwijl ze zichzelf begeleidde op de piano. Een half uur lang kon je een speld horen vallen. Als één van de ontroerendste nummers, tevens haar eigen favoriete kerstlied, zong Alexia 'Imagine' van John Lennon. Het was slechts één van de kippenvelmomenten tijdens een geslaagde hartverwarmende 16 decembernamiddag in de aanloop naar Kerst… 

Het fraai heringerichte rustieke kerkplein van Lieferinge was dé plek van afspraak voor een gezonde herfstwandeling op zondag 28 oktober 2018. Zo’n 80 wandelaars zorgden er voor een gezellige drukte. Na een vrij frisse start deed de zon wat van haar werd verwacht: schijnen zodat de prachtige herfstkleuren een gouden gloed kregen. Onder die najaarszon ging het langs de mooiste landschappen van Lieferinge, via Denderwindeke naar Neigem om terug te stappen naar de startplaats waar degenen die geluk hadden in het té kleine pittoreske 'Stalleken' op de 'plaats van Lieferinge' nog even konden napraten met een spreekwoordelijk natje. De zwaluwen op de koperen elektriciteitsdraden van het kunstwerk van William Arijs zagen dat het goed geweest was. Het dorpste dorp van Ninove, met zijn Vlaamse kasseien en zijn mooie straatnamen als Windschof, Muntstraat en Drogentop lag er na een geslaagde wandelnamiddag weer vredig bij.

Ondanks de extreem warme weersomstandigheden verzamelden op zondag 5 augustus een 50-tal deelnemers voor de toponiemenwandeling. Het werd een interactieve wandeling met een zeer geïnteresseerd publiek. In publicaties maar ook in archieven werd op zoek gegaan naar de verklaringen van straat- en wijknamen. Vooral het werk van Hendrik Vangassen, die zelf een straatnaam kreeg, en het researchwerk van Dirk Van de Perre boden heel wat soelaas. Tijdens de rondleiding probeerde de gids niet alleen de plaatsnamen te verklaren, maar ook de mechanismen en redenen waarom men een bepaalde plaatsnaam gaf. Interessant daarbij was het verschijnsel van de volksetymologie. Mensen veranderen een naam van een woord dat ze niet kennen, naar iets wat ze wel kennen. Zo werd het Pausstraatje het Pauwstraatje, omdat beiden in het dialect zo worden uitgesproken. Veel “waternamen” vertellen ons waar beken vroeger liepen, zelfs wat de begroeiing was (Beverstraat/Beverbeek, Biezenstraat). De Witkap na afloop op het terras was meer dan verdiend. Een fijn publiek, die Ninovieters…

PS. De verklaring van de naam Mallaard blijft tot op heden onduidelijk. Wie hierover suggesties heeft, stuur naar william.minnaert@gmail.com of toerisme@ninove.be

15 wandelaars waren moedig genoeg om op zondag 1 juli de loodzware zon te trotseren. Door de hitte en het stof verkenden ze gedurende zo’n 13km de mooiste weggetjes en landschappen van Denderwindeke en de Geraardsbergse buurgemeenten Nieuwenhove en Zandbergen. Waar men gaat langs Vlaamse wegen komt men gelukkig ook (soms) een cafétje tegen dus werd er twee maal halt gehouden om even bij te tanken en op adem te komen. En of dat smaakte! Op de route lagen ondermeer de omgevallen beukenboom van Nieuwenhove en het kasteel van Graaf De Lalaing op wiens domein zich de “motte” van Denderwindeke bevindt. De schitterende vergezichten bij het wandelen tussen het koren maar ook de temperaturen deden aan de Franse Provence denken. B&B Molenzicht vormde een waardige afsluiter van deze fikse zomerwandeling die bij de dappere stappers ongetwijfeld even in de kuiten zal blijven hangen.

Als molenaar in hart en nieren restaureerde Jo Bracke jarenlang met liefde en geduld “zijn” Fonteintjesmolen. Tevens is Jo de gepassioneerde bezieler én aanspreekpunt van en voor de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke en de Wildermolen in Appelterre. Met zijn aandacht en inzet voor de drie werkende Ninoofse molens die onlosmakelijk deel uitmaken van ons onroerend erfgoed en patrimonium draagt hij in belangrijke mate bij aan... de uitstraling van het (molen)toerisme in de Ninoofse deelgemeenten. Jo Bracke zet Ninove mee op de toeristische landkaart en is het gezicht van én drijvende kracht achter het unieke molenpatrimonium waarop elke Ninovieter trots kan zijn!

Zon(dag), groen, een fiets en drie maalvaardige gerestaureerde molens waren de ingrediënten van een succesvolle Ninoofse junifietstocht. Het decor van de Meerbeekse Fonteintjesmolen is geknipt als startplaats voor een leuke verkenningstocht langs dit boeiend erfgoed. Meer dan 60 fietsers startten met hun stalen ros, weliswaar meestal met een duwtje in de rug dankzij enige elektrische hulp. De Wildermolen, de Molen ter Zeven Wegen en de Fonteintjesmolen draaiden, de molenaars gaven enthousiast de nodige uitleg. En of ze smaakten, de frisse Witkap of de tas koffie met een molenpannenkoek op de boomgaard van Jo Bracke waar nog lang werd nagepraat. Molens zijn in, ze blijven boeiende, zelfs fascinerende uitvindingen. Dat de deelnemers ook nog een gratis kilogram ambachtelijk gemalen meel meekregen maakte de bijwijlen stoffige tocht langs drie Ninoofse molens tot een unieke fietsuitstap.

“Wil je echt een wereldwonder? Duik dan mee met mij eens onder in de pracht van ’t Neigembos” zingt de betreurde Rufijn De Decker in zijn liedje “Toeren rond Ninove”. De 50 wandelaars die op 6 mei in en om het Neigembos stapten zullen dat zeker beamen. Heel veel zon, heel veel groen, schitterende landschappen en tal van kronkelende paadjes die voor velen een ontdekking waren, het zijn maar enkele ingrediënten van een namiddagje Neigem met een zijsprong over de provinciegrens met Vlaams-Brabant. Het mooie traject, waarvoor gids Petrus tekende, liep immers ook op het grondgebied van Roosdaal, o.a. door het Berchembos. Zeggen dat het Neigembos, dat eigenlijk voor het overgrote deel op grondgebied Meerbeke ligt, een parel van natuurschoon is, is een open deur intrappen. Op een uitzondering niet te na gesproken waren de wilde boshyacinten niet meer van de partij, de daslook echter wel en we hoorden er 1000 vogels zingen. De kapel van Bevingen, met op haar dak de immer wakende aartsengel Michaël, stond er -zoals steeds- vredig en devoot maar drukbezocht bij op deze mooie meidag.

Erfgoed is in, zoveel is zeker. Dat weten ook de 40 deelnemers aan de erfgoedwandeling op Erfgoeddag 2018 met als thema “Kiezen”. Gids William gebruikte als kapstok de tien Ninoofse dialectwoorden die in de running waren om te worden verkozen als “het schoonste dialectwoord van (groot) Ninove. “Betropelek” (besmettelijk) had een link met de zusters die in vroeger tijden de kliniek runden, “Krasjel” (lucifer) herinnerde meteen aan de bloeiende lucifernijverheid en “Pesjonkelen” (prevelend bidden) hoorde dan weer bij de kerk en de Witheren, de paters die eeuwenlang een prominente rol speelden in ons illustere abdijverleden. Zo ging het kris kras door de stad om af te sluiten aan het oud stadhuis waar op het Oudstrijdersplein alle tien de dialectwoorden op de grond waren aangebracht. Uiteindelijk haalde “Vazjelink” (vezels als gevolg van uitrafelen) de eretitel binnen. De meningen waren verdeeld, ieder had zijn eigen favoriet maar ook iedereen kon wekenlang zelf meestemmen. En -zo gaat dat in verkiezingen- wie het eerst over de meet is (lees: het dialectwoord met de meeste stemmen) wint de koers! Ninovieters zijn fier op hun dialect of hun gesproken erfgoed, dat bewees deze ludieke “dialectwoordverkiezingwandeling” (skeun woord hé).

Wandelaars zijn verzot op Ninoofse kasjkes

 Dat wandelen door de “kasjkes”, steegjes, wandelwegels in Ninove stad wordt gesmaakt was geweten: ooit waren er 200 deelnemers voor de kasjkeswandeling. Op zondag 11 maart 2018, gelijktijdig met het Kevertreffen, werd dat deelnemersaantal ruim overtroffen: liefst 250 (!) deelnemers slingerden zich door het Pauwstraatje, het kasjken naast Cinema Central, het Landuytwegje of de Korte Keet om er maar enkele te noemen. Daarmee werd ook een record gevestigd: nooit eerder stonden 250 deelnemers paraat om deel te nemen aan een toeristische activiteit van de VVV-Ninove vzw en de dienst toerisme.

Kasjkes, die kleine weggetjes die kris kras door de stad lopen, waren vroeger werkelijk door iedereen gekend maar raakten door de tijd soms in onbruik. Maar kijk, sommige zijn opnieuw toegankelijk, zoals het Papenwegje tussen de Weggevoerdenstraat en de Vinkenstraat, passerend aan de Elisa Van Caulaertstraat, de Ninoofse verzetsheldin uit WO II die een straatnaam kreeg en er zijn zelfs nieuwkomers: de Mollekesweg tussen de Nederwijk en de Mallaardstraat kreeg pas zijn naam in de gemeenteraadszitting van maart.

Zoveel wandelaars die op een onverwacht zonnige namiddag de stad overspoelen leverden weer eens het bewijs van het succes van onze toeristische wandelingen!

Met 120 waren ze. Een lange sliert veelal Ninovieters die op de carnavalswandeling van de dienst toerisme en de VVV-Ninove vzw, nieuwsgierig allicht naar wat carnaval Ninove in 2018 te bieden heeft, van carnavalswerkplek naar carnavalswerkplek wandelden. Na een welkom in de Hospitaalkapel en nadat gids Petrus het hoe en waarom van het begrip carnaval had uitgelegd, ging het stoetsgewijs naar het oud stadhuis waar de Ridders in de Wortelorde een opmerkelijk mooie tentoonstelling over 55 jaar Kindercarnaval hadden neergepoot. De meer dan 1100 bezoekers die ze op een goede week tijd mochten verwelkomen waren een mooie terechte beloning. Vier carnavalsgroepen die op wandelafstand in het centrum van Ninove druk bezig waren voor hun carnavalsgroep, al dan niet mét wagen, kregen de carnavalswandelaars op bezoek en gunden ons een blik achter de schermen. Met dank aan Veneir te Naujg, Pretensje, Toeternietoe en De Zjielen die een tipje van de sluier lichtten. Dat het weer een schitterende Roze Zondagstrein wordt staat nu al vast, zij die erbij waren kunnen dat getuigen. Terug in de Hospitaalkapel stond er een exemplaar van de carnavalsdrank bij uitstek, een frisse pint, te wachten op elke deelnemer. En nu aftellen naar 18 februari. “Lotj au stem mor heuren” is het thema, opnieuw zal Ninove drie dolle dagen feesten, vieren, drinken en carnaval vieren onder de goedkeurende blik van ons Wortelmanneken en Dingsken.

Op vrijdag 26 januari 2018 werden in de Hospitaalkapel het jaarprogramma van de VVV-Ninove vzw én enkele nieuwe souvenirs voorgesteld. Daarmee is Ninove twee magneten en een souvenirpenning, in 2 versies, rijker. Op de magneten, die aan 3 euro per stuk worden aangeboden, vind je respectievelijk de Koepoort met het Wortelmanneken, als verwijzing naar onze bijnaam Wortelkrabbers, op de tweede magneet staat de volledige reuzenfamilie. Op de souvenirpenning uit de reeks “Belgian Heritage” mocht de abdijkerk niet ontbreken. De gewone penning kost 2 euro, de speciale en gelimiteerde gepatineerde uitgave in een luxe doosje komt op 10 euro.

Ga alavast op ontdekking via dit filmpje.

Kersttijd, dat zijn lichtjes, jingle bells en héél veel eindejaarsactiviteiten in Ninove. Zo ook de kerstwandeling die voor de tweede keer plaats had in samenwerking met de dienst toerisme, de VVV-Ninove vzw en de dienst lokale economie. De gebruiken rond Kerst en eindejaar vormden de rode draad al werd er uiteraard hier en daar ook halt gehouden bij een van onze monumenten. Een aantal lokale handelaars werkten graag mee en op vier stopplaatsen werd geproefd en gesmaakt. Als opstarter kregen de wandelaars een dampende tas koffie in de Hospitaalkapel, in ’t Zwemkaffee stond er pompoensoep klaar. Traiteur Bob zorgde voor wraps, vervolgens doorgespoeld met een jeneverke bij de Culture Pub. En of de lekkere pannenkoek bij Tearoom Fontana smaakte! De Kerstman resideert dezer dagen op de Graanmarkt in zijn gezellige chalet, dus ook daar werd halt gehouden. Vandaar ging het terug naar de stemmige Hospitaalkapel die baadde in de kerstsfeer. Victor en Benoit of “Duo Gestrikt” gaven er een sfeervol mini kerstconcert met o.a. Vlaamse doedelzak en diatonische accordeon. Voor één gelukkige deelnemer -bepaald door de onschuldige kinderhand- lag er een pakket Witkap onder de kerstboom. Tot slot was er nog Witkap én een verrassingspakket voor iedereen. Zo’n 50 kerstwandelaars keerden in kerststemming huiswaarts of wie weet waarheen… 

Bekijk dit filmpje en snuif de sfeer van de kerstwandeling op.

Sinds enkele jaren organiseert de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw herfst- en winterwandelingen, met groot succes, ook nu weer! Bijna 70 wandelaars trotseerden op zondag 26 november modder en vaak hele grote plassen om Pollare en omgeving te verkennen. De weergoden houden ongetwijfeld ook van wandelen want de zon was de hele tijd prominent van de partij. De Zwarte Flesch met de idyllische voetgangersbrug, stadsdichter Willie Verhegghe, de “paujtenkasj”, de verlaten verstoken Sint-Lambertuskapel, de watertoren van Sint-Lievens Esse aan de horizon, de Dendervallei, het “schoolkasjken”, de open kouters, de prachtige vergezichten bij helder weer…  al deze al dan niet Pollaarse ingrediënten passeerden de revue. Als afsluiter werd er aan de Zwarte Flesch geklonken, op het terras in de frisse open lucht met zicht op de brug. Soms is geluk heel gewoon. 

Een prachtige septemberse nazomerdag bracht 30 wandelaars op de been voor een niet te onderschatten tocht van zo’n 13km van de Molen ter Zeven Wegen in Denderwindeke naar de Fonteintjesmolen in Meerbeke en terug. De traditionele molenwandeling die telkens op de laatste zondag van september wordt gewandeld tussen de Wildermolen, een houten staakmolen en de Molen ter Zeven Wegen, een stenen bovenkruier, liep dit maal langs een ander parcours en deed de Fonteintjesmolen aan. Deze watermolen, op de Elsbeek, werd met veel geduld en passie gerestaureerd door Jo Bracke en of het resultaat er mag zijn. Ninove beschikt nu over 3 maalvaardige molens van een verschillend type, een uniek aanbod van erfgoed in onze deelgemeenten. Op zo’n restauratieproject mag worden gedronken en gegeten en de Witkap vloeide dan ook rijkelijk, de molenpannenkoeken smaakten en de muziek klonk stemmig op de mooie overvolle boomgaard. De 13km beten in de kuiten maar de zonovergoten wandeling bleek eens te meer een voltreffer!

Autovrije zondag op zondag 17 september bracht ook dit jaar een pak volk op de been in de Ninoofse binnenstad. Op de opendeurdag in het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel kwamen maar liefst zo’n 300 mensen een kijkje nemen. “Een unieke locatie in een prachtig decor” of “nu is de dienst toerisme ondergebracht op een fantastische plek” of ook nog “zeer goed gedaan, hier komen de reuzen volop tot hun recht” zijn slechts een greep uit de vele positieve reacties. Enkele tientallen wandelaars waagden zich aan de lange of korte wandelzoektocht. Kortom, ook deze autovrije zondag bleek een schot in de roos! 

Op kermiszondag 20 augustus stond Okegem op het wandelprogramma van de dienst toerisme / VVV-Ninove vzw. Bijna 70 wandelaars verkenden het dorp langs grotendeels trage wegen die voor velen onbekend terrein waren. Wolken wisselden af met zon die de prachtige landschappen -op een steenworp van de dorpskern- nog meer lieten schitteren. Na de welkome drankstop bij de Amuzanten waar er nog duchtig wordt gekaatst, ging de wandeling richting “Den Dikken van Pamel”, een indrukwekkende figuur die er zijn even indrukwekkende beeld aan de Dender kreeg. Via een grote lus langs buurgemeente Pamel werd er geëindigd aan het lieflijke Okegemse OLV Opdrachtkerkje. Ooit stond hier de Libanceder, nu vereeuwigd in een kunstwerk. De drukte van de kermis, de rust van het groen, de mooie open landschappen en vele kapellen en niet in het minst de geïnteresseerde wandelaars vormden samen de ingrediënten van alweer een geslaagde zomerse Ninoofse wandelnamiddag.

Voorde ligt wat verdrongen aan een grote steenweg en toch kan je er volop in het groen wandelen. Dat ontdekten 100 wandelaars die op zondag 16 juli langs slingerende wandelwegen het dorp van de Puitenrijders verkenden. In Voorde vind je een heus kasteel, het beeld van het Puitenmanneke en -op een zucht van de Geraardsbergsesteenweg- de Beukenboomkapel met het bijhorende verhaal van het miraculeuze Mariabeeld. In het naburige Aspelare werd er bijgepraat bij een drankje. In de schaduw van de kerk van Sint-Pietersbanden werd op het kerkhof, aan het graf van soldaat Wriglesworth, amper 24 jaar oud, afscheid genomen van de talrijke wandelaars die huiswaarts gingen, allicht met een andere kijk op het “oude en nieuwe Voorde”.

De Prijs Toerisme 2017 van de VVV-Ninove vzw werd op 12 juni uitgereikt aan Ninovieter Gino Standaert. De motivatie van de jury luidt als volgt: Gino Standaert verdient de Prijs Toerisme voor zijn niet aflatende gepassioneerde zoektocht naar en verzameldrang van alles wat met Ninove te maken heeft, het ter beschikking stellen van zijn onuitputtelijk archief wat het toerisme in Ninove ten goede komt en zijn gedrevenheid en inzet voor de Oudste, de Stoutste en Wijste der steden. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking werd ook de nieuwe officiële kledij van de reuzendragers voorgesteld. Met de uitreiking van de VVV-Prijs Toerisme is het nieuwe toeristische seizoen officieel geopend.

Op vaderdag 11 juni werd er door het Ninoofse stadscentrum gewandeld. Voor de eerste keer ging aan de wandeling een ontbijt vooraf: tussen 9u en 10u was het genieten van koffiekoeken, koffie, cava en fruitsap in het historische decor van de Hospitaalkapel. De reuzen keken toe en zagen dat het goed was. Na deze leuke en lekkere starter trotseerden 30 geïnteresseerden de zon om meer te vernemen over het ontstaan van en het hedendaagse Ninove. In de oudste, de stoutste en de wijste der steden ligt heel wat historiek te rapen: de verdwenen stadspoorten, de teloorgegane abdij, de vele beelden, de (soms) woelige maar nu kalme Dender, Dr Hemerijckx, de belangrijkste Ninovieter… stuk voor stuk kwamen ze aan bod. Een (letterlijk) warme aanrader want  de combinatie ontbijt + wandeling is zeker voor herhaling vatbaar.

Op de toeristische fietstocht van zondag 21 mei waren de zon én de fietsers van de partij. Er werd zo’n 35km overwegend door het groen gefietst langs de fietsknooppunten, het beproefde succesvolle recept waarbij je van knooppunt naar knooppunt rijdt via genummerde bordjes en dat langs de mooiste fietstrajecten. Meer dan 60 fietsers tekenden present om de tocht richting buurgemeente Herzele te ondernemen waar op de stopplaats op het terras kon worden bijgetankt met een streekbier. Bij het terugkeren kwam het erop aan de nijdige klim naar de kerk van Sint-Antelinks te overwinnen al hielpen heel wat motors van elektrische fietsen daarbij een handje. In Aspelare werd in schoonheid afgesloten met een lekkere mattentaart én een drankje om na te praten en na te genieten.

Meer dan 50 geïnteresseerden namen op zondag 23 april deel aan de straatnaamwandeling van de dienst toerisme i.s.m. de VVV-Ninove vzw. Wie kreeg welke straatnaam in Ninove en vooral: wat was zijn of haar verdienste om een dergelijke eer te beurt te vallen was het thema van deze gegidste in Ninove stad. Melaatsendokter Frans Hemerijckx is alom bekend maar wie was Moeder Tiburce of Johannes Despauterius? Waarom kregen Clement Behn of Hendrik Vangassen een straatnaam in Ninove? Sommige Ninovieters zijn alleen nog gekend omdat ze voortleven in een straatnaam maar het hoe en waarom werd haarfijn uitgelegd in de straten en straatjes van Ninove.

Op zaterdag 11 maart opende het toeristisch bezoekerscentrum in de Hospitaalkapel de deuren, op zondag 12 maart was er opendeurdag waarbij elke bezoeker o.a. een Witkap kon proeven maar vooral een kijkje nemen wat er in de historische kapel uit 1763 nu eigenlijk gebeurd is.

Met projectie via laserbeamer, LED-schermen, speciale belichting en decors met metersgrote foto’s werd het interieur omgevormd tot een toeristisch bezoekerscentrum. Uiteraard bleef de kapel zelf daarbij onaangeroerd: nergens werd iets gewijzigd, nergens werd een nagel in de muur geklopt omdat het om een beschermd monument gaat.

Speciale residenten van de Hospitaalkapel zijn de stadsreuzen en het originele beeld van het Wortelmanneken. Elke bezoeker en toerist kan vanaf nu in het toeristisch bezoekerscentrum terecht voor alle info over wandelen, fietsen… Met deze realisatie is de start van een gedigitaliseerde en vernieuwde toeristische dienst een feit.

Liefst 150 wandelaars verzamelden op een zonnige januarizondagnamiddag aan de kerk van “de Lebeke” om te wandelen langs o...verwegend trage wegen, vaak met een mooi ijslaagje. In de kouters rond het gehucht Lebeke –dat deels op Outer, Nederhasselt, Denderhoutem en zelfs Ninove ligt- vind je tal van voetwegels die een onverwacht en vaak verrassend zicht bieden op het weidse landschap. Een bijna eindeloze sliert wandelliefhebbers waaronder heel wat Lebekenaren kwamen op paden en padjes waar ze nog nooit een voet hadden gezet. Voor het obligate “bijtanken”, voor velen met een frisse streekeigen Witkap, werd de binnenkoer van B&B Paellepelhof even overrompeld. Het project van de trage wegen waarbij zoveel mogelijk buurtwegen worden onderhouden of zelfs opnieuw opengesteld is een succesverhaal dat bijlange nog niet af is. De winterwandelingen van de dienst toerisme en de VVV-Ninove vzw zijn een schot in de roos. Wandelen is in, daarover waren alvast deze 150 enthousiaste wandelaars het eens!

Meer dan 60 deelnemers vernamen alles over de vele tradities die aan Kerst en feesten zoals Driekoningen en carnaval gelinkt zijn. De kerststal, de kerstman met zijn rendier of de traditie om een kerstboom in de huiskamer te zetten… al die gebruiken hebben her en der hun oorsprong en het hoe en waarom werd piekfijn uitgelegd door William. Er was een wandeling met verrassingen aangekondigd en die waren er dan ook: van koffielikeur in de Hospitaalkapel (de nieuwe locatie van de dienst toerisme) tot Kerststollen, van het bezoek aan de Kerstman tot een tas hete wortelsoep. Kers op de taart of Kerststronk was een sfeervol Kerstconcertje in de kapel van „het Zusterhuis”. Kristien met viool en Walter met gitaar brachten een aantal klassieke Kerstliederen. Je kon er letterlijk een speld horen vallen. In Café Sint-Annakamer werd afgesloten en nagepraat bij een goed glas. De wandelaars hopen nu al op een nieuwe Kerstwandeling in 2017!

Een grijze druilerige zondagnamiddag in november in herfstkleuren. Modder, motregen en grauwe luchten hielden zo’n 60 wandelaars niet tegen om op 6 november ons... prachtige Neigembos en omgeving te verkennen. Stappen in ritselende herfstbladeren, zwammen ontdekken en de kruidige herfstlucht opsnuiven geeft energie. Zeker als je richting “Den Haas” wandelt waar je je kan opwarmen aan… een koele pint. De winterwandelingen worden gesmaakt en zijn telkens een voltreffer. Dus wandelen we verder in winterse sferen. 


Contact informatie