Elke stap telt!

‘Mens sana in corpore sano’ oftewel ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’, een overbekende spreuk die in deze hectische tijden geen overbodige luxe blijkt. De stad beseft dat en gaat 4 jaar lang het engagement aan om zijn inwoner en bezoeker te stimuleren dit doel te bereiken.

Hoe ? Twee diensten van de stad die bijna letterlijk het spreekwoord vertegenwoordigen, hebben hun energie gebundeld en springen mee op de kar van ’10.000 stappen: elke stap telt!’. Dit is een project in samenwerking met het Vlaams Instituut voor Gezond Leven en Logo (LOkaal GezondheidsOverleg). We laten Lisa, trekker van ‘Gezonde Gemeente’ en bezig met gezonde geest en Nancy, ervaren sportfunctionaris en synoniem van een gezond lichaam, aan het woord over dit project.

Nancy en Lisa bij 1 van de stappenwegwijzers, die je aangeven wat de wandelafstand tot het stadscentrum is.

10.000 stappen: dat lijkt veel, maar is het dat ook?

Nancy: “Dat bewegen goed is, wisten ze al bij de Romeinen, tenminste als we de spreuk mogen geloven (lacht). Hoeveel dat dan wel moet zijn, daar heeft de wetenschap zich de jongste jaren over uitgesproken. Inmiddels is iedereen mee met het magische getal van 10.000 stappen per dag. We beseffen dat dit doel lang niet voor iedereen haalbaar is. Dat hoeft ook niet. Als je maar bewegen in je dagelijkse routine brengt, ben je al goed bezig. Stappen leent zich daar uitstekend toe.”

Lisa: “Inderdaad, wandelen is niet alleen gemakkelijk en overal mogelijk, het is ook een goedkope manier van bewegen. Trouwens, door corona ontdekten we massaal hoe zaligmakend wandelen kan zijn voor onze geest.”

Halen jullie zelf voldoende stappen per dag?

Nancy: “Meestal wel, maar als sportfunctionaris heb ik door mijn job natuurlijk sowieso veel beweging. Op dagen met overwegend administratief werk bouw ik dan wel een extra wandelingetje in.”

Lisa: “Ik haal de 10.000 stappen misschien minder dan Nancy, maar ik bouwde toch al een paar nieuwe dagelijkse gewoontes in om extra beweging te hebben. Zo probeer ik thuis of op het werk op een andere verdieping naar het toilet te gaan en neem ik daarvoor op het werk ook telkens de trap. Of ik ga meerdere keren per dag een glas water vullen aan de kraan in plaats van een grote fles water naast mij te zetten. Die kleine beetjes helpen echt wel.”

Wat wil de stad nu precies bereiken door deel te nemen aan dit project?

Nancy: “We hebben een dubbel doel. We willen niet alleen dat mensen nog meer gaan bewegen, we willen vooral het aantal mensen dat de eerste stappen zet naar dagelijks bewegen, verhogen.”

Lisa: “Daarom benadrukken we dat mensen zich niet moeten blindstaren op een cijfer, ook kleine vorderingen maken een verschil. Zijn 10.000 stappen niet meteen haalbaar? Laat je zeker niet afschrikken. Ga met mondjesmaat meer bewegen. Neem de trap in plaats van de lift, wandel naar de bakker of neem de fiets voor boodschappen in je buurt. De campagne wil mensen duidelijk maken dat elke kleine beweging beter is dan niets. Daarom is er veel aandacht voor de slogan ‘Elke stap telt!’.”

Hoe zien jullie dit concreet?

Nancy: “Komend jaar focussen we op de dagdagelijkse handelingen die mensen uitvoeren, en de mogelijkheid om daar letterlijk extra stappen bij te zetten. Naar de bakker gaan, winkelen, gaan werken, het is het overwegen waard om sommige van die verplaatsingen te voet te doen. Dat proberen we via fijne affiches in het straatbeeld mee te geven. We tekenden in de stad ook haalbare beweegroutes uit, en geven via bewegwijzering aan wat de wandelafstand van een bepaalde plek tot de binnenstad is. We hopen zo mensen te stimuleren die extra stap te zetten.”

Lisa: ”Dit trekken we ook door in de stadsgebouwen. Waarom bv. niet eens vaker de trap nemen in plaats van de lift? Daarom kleven we op een aantal locaties voetstapjes op de grond die je naar de trap leiden in plaats van naar de lift. We hangen ook affiches op met leuke boodschappen die je doen nadenken. Zelfs terwijl je jouw voeten veegt, kan je een ludieke boodschap lezen op de nieuwe deurmat in het Sociaal Huis en de sporthal. Leuk zijn ook de bierviltjes die we gaan uitdelen aan de plaatselijke horeca.”

Wanneer is deze campagne voor jullie geslaagd?

Lisa: ”Voor mij is het project geslaagd als we mensen wat kunnen doen nadenken over hun dagelijkse routine, en zo het aantal dagelijkse stappen dat ze zetten toch al een beetje verhogen. Hiermee realiseren we een actievere levensstijl die ook zorgt voor een betere gezondheid en het algemeen welzijn.”

Nancy: “Ook ik zou het heel fijn vinden als we merken dat meer burgers de wagen aan de kant laten en zich meer te voet of met de fiets verplaatsen. Een bijkomende uitdaging zie ik ook nog in onze eigen organisatie om onze collega’s het goede voorbeeld te laten geven. Een stappencompetitie, de sportdag, acties om personeelsleden meer met de fiets of te voet naar het werk te doen komen… Werk genoeg aan de winkel dus.”

Lisa: “Absoluut. Het project loopt trouwens over vier jaar, waarbij elk jaar een nieuwe fase start. In de eerste fase zetten we dus in op het zichtbaar maken van de uitdaging. In de daaropvolgende drie fasen werken we echte acties uit.”

Nancy: “2023 zal in het teken staan van gezonde mobiliteit en in 2024 gaan we aan de slag met verenigingen en buurten. Niemand zal aan het project kunnen ontsnappen (lacht).”

Bedankt Lisa en Nancy, wij zetten alvast wat vaker onze stapschoenen klaar!

Meer weten over het 10.000 stappen project? Je leest er alles over op deze pagina.


Contact informatie