Eddy over de carnavalsmicrobe

Het is opnieuw aftellen naar Ninove Carnaval. De groepen leggen de laatste hand aan hun kostuums, zetten de laatste lichtjes op hun wagens en oefenen nog een laatste keer de pasjes in. De cafés hebben een vaatje bier extra besteld en hun glazen (of vanaf dit jaar herbruikbare plastic bekers) extra opgeblonken. De Ninovieter kijkt opnieuw reikhalzend uit naar het carnaval, dat na corona het thema Brekt ooëtj a kot meekreeg. Eddy Verreecken zit als penningmeester van de Ninoofse Feestcommissie het hele jaar door met Carnaval in het achterhoofd. Maar na twee magere coronajaren wordt 2023 een ontlading.

Eddy, je bent een doorwinterd carnavalist. Heb je carnaval met de paplepel meegekregen?

“Neen, mijn ouders waren zeker geen carnavalisten. Ik ben eigenlijk toevallig in de carnavalswereld gerold. Vroeger had je op de Geraardsbergsesteenweg een café ‘Bij de Fikke’. Dit was de uitvalsbasis van Don Mauritz, de eerste Keizer van Ninove (1970-1971-1972). Boven het café was een autorijschool. Ik moet er ooit eens de verkeerde afslag genomen hebben en kwam zo in het café terecht. Daar kwam ik op mijn achttiende in contact met al die carnavalisten en werd ik opgezadeld met de carnavalsmicrobe. Een heel leuk beestje hoor, maar je geraakt er moeilijk van af. In het carnavalsleven smeed je vriendschappen voor het leven. We komen nog jaarlijks bijeen met de leden van Don Mauritz, al wordt dat groepje natuurlijk elk jaar een beetje kleiner.”

Vandaag ben je penningmeester in de stedelijke Feestcommissie. Hoe is dat zo gekomen?

“Ik heb altijd als secretaris bij een mutualiteit gewerkt. Ik was al enkele keren gevraagd om toe te treden tot de Feestcommissie, maar heb altijd de boot wat afgehouden omdat ik het niet kon combineren met mijn professionele bezigheden. Als ik iets doe wil ik het ook goed doen. Toen ik op mijn achtenvijftigstemet pensioen mocht, waren ze mijn belofte niet vergeten. Ik ben er ondertussen 70 en ik doe het nog steeds met hart en ziel. Maar ik ben zeker niet de ancien in de Feestcommissie. Ely Ooghe en William Segers zijn ondertussen al 33 jaar lid.”

Wat doet de Feestcommissie precies?

“De feestcommissie, die vorig jaar haar vijfenzeventigste verjaardag vierde, werd opgericht om de feestelijkheden in Ninove te stimuleren en te coördineren. De klemtoon ligt daarbij natuurlijk op carnaval, maar het is niet zo dat we ons exclusief met carnaval bezig houden. We tellen vandaag 28 leden. Die worden aangesteld door alle politieke partijen die in de gemeenteraad zetelen maar hebben zelf geen politiek mandaat. Binnen de Feestcommissie doen we ook niet aan politiek. Sinds enkele jaren mag elke Ninovieter een gemotiveerde aanvraag indienen om lid te worden van de Feestcommissie.”

“Doorheen het jaar organiseren we activiteiten met als doel carnaval te stimuleren. Denk maar aan de nacht van de carnavalist of de verkiezing van de seniorenprins. Met de opbrengst van onze activiteiten ondersteunen we het Ninoofse carnaval en zorgen we ook voor een mooie prijzenpot voor de carnavalsverenigingen. Die wordt verdeeld door een vijftienkoppige jury, die ook door de Feestcommissie wordt samengesteld. Bij de laatste stoet deelden we bijvoorbeeld zo’n 54.000 euro aan prijzengeld uit aan de 40 carnavalsgroepen. Daarmee verhoogden we de subsidie die de stad voorzag met zo’n 35% uit eigen middelen.”

Zal je ook dit jaar weer te zien zijn in en rond de carnavalstoet?

“Carnaval staat met stip in mijn agenda, maar jammer genoeg zal ik het dit jaar wat kalmer aan moeten doen. Ik ben immers wat op de sukkel met mijn voet en ben niet meer zo mobiel. Gelukkig kan ik rekenen op de steun van mijn vrouw die dan de rol van chauffeur op zich neemt. Ook dat is belangrijk als carnavalist: een thuisfront dat je steunt en begrijpt waar die carnavalsmicrobe vandaan komt. Op dat vlak prijs ik mezelf gelukkig. Ik kijk er in elk geval naar uit en hoop dat het carnaval opnieuw een schot in de roos wordt. Maar daar heb ik alle vertrouwen in. Aan de inzet van onze carnavalisten zal het zeker niet gelegen hebben!”


Meer weten over carnaval?

Je vindt alle informatie op de carnavalspagina's op onze website.