Duurzaam geëxploiteerd hout

Onverantwoorde houtwinning is een van de belangrijkste oorzaken van de ontbossing overal ter wereld. Toch is hout een zeer ecologische en hernieuwbare grondstof en te verkiezen boven toepassingen in kunststof of metaal zoals PVC en aluminium. De voorwaarde is wel dat het gebruikte hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen en plantages, waarbij geen kaalkap of bodemverwoesting veroorzaakt wordt.

Momenteel zijn er 2 labels die garanderen dat het gebruikte hout afkomstig is uit duurzaam geëxploiteerde bossen: nl. FSC (Forest Sterwardship Council) en PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes).

Een lijst met adressen van houthandelaars, invoerders en verdelers in België vind je op www.ikzoekfsc.be en www.pefcbelgium.be. Op www.wwf.be vind je eveneens meer informatie terug in verband met de technische eigenschappen van minder gekende houtsoorten of mogelijke alternatieven.

Enkel tips om op een verantwoorde wijze om te gaan met hout

  • Koop bij voorkeur hout of papier met een FSC- of PEFC-keurmerk.
  • Durf ook minder gekende houtsoorten gebruiken. Tot nu toe zijn er heel wat van de gebruikelijke houtsoorten of afmetingen nog niet beschikbaar met een label. Nochtans bestaat er voor de meeste houtproducten een alternatief – zij het dan minder gekend – dat wel gelabeld is. Een duurzamer alternatief voor Meranti voor buitenschrijnwerkerij is bijvoorbeeld Sapupira of gelamelleerd Eucalyptus.
  • Gebruik het juiste hout op de juiste plaats. Hout wordt ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen. In dit geval wijst de term 'duurzaamheid' op de levensduur van het hout. Klasse I is daarbij zeer duurzaam en klasse V het minst. Hout dat binnen wordt gebruikt moet veel minder verdragen dan buitenhout, dat wordt aangetast door vocht schimmels en insecten.
  • Vermijd chemische houtverduurzamingsmiddelen. Om aantasting door schimmels en insecten te voorkomen wordt hout vak behandeld met houtverduurzamingsmiddelen, die schadelijk zijn voor gezondheid en milieu. Verduurzaming is nochtans vaak overbodig. Ook hier geldt de regel: gebruik te juiste houtsoort op de juiste plaats en manier. Vaak volstaat een afwerkingslaag met een natuurverf of –beits om het hout tegen vochtindringing en vergrijzing te beschermen.

Contact informatie