DUO for a JOB: bakken ervaring zoekt jong talent

DUO for a JOB is een internationale organisatie die inzet op ‘intergenerationele coaching’. Ervaren mentors nemen daarbij jonge werkzoekenden met een migratieachtergrond onder hun hoede. Ook de stad ondersteunt het project.

Mentor Eddy Van Craenenbroeck uit Okegem en zijn mentee Darwish Yezidi leerden elkaar kennen in mei 2022. Samen doorliepen ze succesvol dit eerste traject. Darwish staat nu sterker dan ooit om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. En Eddy is vooral fier op zijn poulain: “een harde werker die er zeker zal komen!”.

Darwish, wat is jouw verhaal?

Darwish: “Ik ben 34 jaar en afkomstig uit Irak. Ik ben in 2015 naar België gekomen. Ik heb eerst een jaar in Brugge gewoond en ben daarna naar Aalst verhuisd. Daar woon ik nu met mijn vrouw Fadia, die ik hier in België leerde kennen. Zij komt ook uit Irak, maar kwam met haar familie al enkele jaren eerder naar België. Samen hebben we een zoontje Khader, die 2 jaar oud is. Ik heb een jaar in de Kringwinkel van Aalst gewerkt en ben daarna door het OCMW doorgestuurd naar ‘DUO for a JOB’. Dit project heeft echt veel voor me in beweging gezet.”

En Eddy, jij bent al iets ouder dan Darwish?

Eddy: “Je zou het niet zeggen, maar dat klopt (lacht). Ik ben ondertussen zo’n vijf jaar op prepensioen. Dat is ook de insteek van ‘DUO for a JOB’, waar ingezet wordt op zogenaamde intergenerationele coaching. Jonge mensen met een migratieachtergrond kunnen zo beroep doen op de ervaring van oudere mensen die het klappen van de zweep kennen.”

Jij hebt dan wel wat ervaring op professioneel vlak?

Eddy: “Inderdaad. Ik heb lange tijd gewerkt als productiedirecteur in een bedrijf in Ninove. Veel van de mensen waar ik destijds mee werkte, waren ook mensen met een migratieachtergrond. Ik ken dus de problemen waar deze mensen op botsen. Na mijn pensioen zocht ik een nieuwe uitdaging. In Ninove Info – zoals het stadsmagazine toen nog heette – stond een oproep voor mentors, waar ik met veel enthousiasme op reageerde.”

Hoe gaat zo’n begeleiding precies in zijn werk?

Eddy: “In de eerste weken leerden Darwish en ik elkaar vooral beter kennen en bouwden we wederzijds vertrouwen op. Ik heb geprobeerd om Darwish zoveel mogelijk wegwijs te maken in onze Vlaamse cultuur. Het proces is ook steeds een wisselwerking. Ik heb zelf ook enorm veel van Darwish geleerd.”

Darwish: “Daarna heb ik samen met Eddy gewerkt aan mijn CV. We hadden lange gesprekken over mijn ervaring en wat ik wil doen in het leven. Ik heb lange tijd in een bakkerij gewerkt. Brood bakken is iets wat ik erg graag doe en misschien kan ik daar wel ergens werk mee vinden.”

Eddy: “Darwish heeft nu een mooi CV, maar je moet daar natuurlijk mee aan de slag. Ik heb met hem dan ook intensief gewerkt op taalbeheersing. We oefenden met gespeelde sollicitatiegesprekken, zodat hij zich de taal en de stress die gepaard gaat met solliciteren toch een beetje eigen kon maken. We deden ook schriftelijke oefeningen. Daar werkte Darwish thuis heel ijverig aan. Hij had steeds zijn huiswerk klaar. In het begin was ook telefoneren erg moeilijk, omdat je dan lichaamstaal mist. Ook dat gaat nu veel beter.”

Word je dan als mentor gewoon in het bad gesmeten?

Eddy: “Neen, helemaal niet. Je wordt als mentor goed gecoacht door de mensen van ‘DUO for a JOB’. Je krijgt tijdens een intensieve opleiding alle handvaten om je mentee optimaal te begeleiden. Dat is eerlijk gezegd ook een opluchting, want je weet dat je ergens terechtkan met al je vragen en moeilijkheden. Niet dat dat echt nodig was, want met Darwish klikte het meteen.”

Darwish, hoe blik jij terug op DUO for a JOB? Darwish: “Ik ben echt dankbaar dat ik deze kans gekregen heb. Ik ben er zeker van dat het me vooruit zal helpen in het leven en daar ben ik Eddy heel dankbaar voor.”

Eddy: “Ik ben er zeker van dat Darwish goed terecht zal komen. Hij is een harde werker die vooruit wil en die zich echt engageert. En als er in de toekomst nog iets is, mag hij me altijd bellen!”


De vzw DUO for a JOB helpt jongeren met een migratieachtergrond in hun zoektocht naar werk, samen met een mentor. De stad ondersteunt dit project en helpt mee in de zoektocht naar 50-plussers met werkervaring, die gedurende 6 maand 2 tot 3 uur per week hun werkervaring willen delen en overdragen aan jonge mensen tussen 18 en 33 jaar met een migratieachtergrond.

Geïnteresseerde mentoren kunnen zich aanmelden via www.duoforajob.be, 09 278 29 28 of 0472 19 49 19. Voldoening gegarandeerd: bijna drie op de vier jongeren vindt binnen de twaalf maanden na de start van de begeleiding een job, een opleiding of een stage, negen op de tien mentoren vormden opnieuw een duo na de eerste ervaring.