De Donderdagen 2019

De Donderdagen | fotowedstrijd

De Donderdagen, het jaarlijkse circus- en straattheaterfestival van de stad Ninove, blikt terug op een bijzonder succesvolle editie. Het festival zindert nog even na, want momenteel loopt de finale van de Instagram Fotowedstrijd 'De Donderdagen'. Deze zomer kozen we elke week een Foto van de Week uit de oogst die de toeschouwers op Instagram postten. Elke weekwinnaar ontving een cadeaubon van CC De Plomblom. Uit alle geposte foto’s hebben wij er tien geselecteerd voor de finale. Jij beslist welke van deze tien de DonderdagenFoto 2019 wordt.

Je vindt de geselecteerde foto’s op de Facebookpagina van De Donderdagen. Like je favoriete foto(‘s). Op vrijdag 27 september om 12 uur tellen we de stemmen. De winnaar wint 150 euro, de gekozen foto komt op de affiche van De Donderdagen 2020.

4 juli 2019

donderdagen 2019

 • Les P’tits Bras (FR) – Bruits de Coulisses

Het Franse gezelschap Les P’tits Bras opent De Donderdagen 2019 met een spektakel vol verbluffende luchtacrobatie. Wat gebeurt er als het publiek achter de schermen van het circus mag piepen? Wat ruist onder de rokken, wat bruist in de coulissen (waar een stel onhandige harries de boel om zeep zit te helpen)? ‘Bruits de Coulisses’ neemt je mee naar een Romeinse arena van blote basten, billen in kortgedraaide barokjurken, trapezisten met een pruik en koorddansers in een pak van goud.  

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 20 uur

 • Brazzmatazz (BEL)

De zotte bende van Brazzmatazz blaast en toetert zich een weg op het pad van New Orleans Funk, balkan, ska, drum & bass en zoveel meer. Een feestje om de zomer definitief af te trappen!

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 21 uur

11 juli 

 • folKK / Vlaanderen Danst (Feest van de Vlaamse Gemeenschap)

15 jonge folkies zorgen voor sprankelende interpretaties van mooie, soms vergeten parels van het luisterlied en door de tijd gerijpte kleinkunstklassiekers van Boudewijn de Groot, Jan De Wilde, Miel Cools, Bram Vermeulen, Johan Verminnen, Herman Van Veen, Gerard Van Maasakkers, Zjef Vanuytsel en andere monumenten. Met gastzangeres Eva De Roovere.

Aansluitend organiseren we een dj-battle (sorry: een plaatjesboerengevecht). Elke kandidaat-dj krijgt maximum 30 minuten de tijd om het volk te vermaken met Vlaamse Lieden en Liederen. Wie zorgt voor de grootste ambiance op de dansvloer?

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 20.30 uur

 • Duo Berlingo (BEL) - No way back

Met kinderlijk enthousiasme en 56 blauwe groentenbakken bouwt Duo Berlingo tal van gewaagde constructies. Wat eenvoudig begint, wordt al snel een spel van uitdagen en uitproberen, inspireren en irriteren. Subtiel en komisch: de condition humaine in al zijn lichtheid.

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 19.30 uur

 • TeaTime Company (BEL) - Stick-Stok

Een jongleur, een danseres en een Chinese-paalartiest, elk met een eigen houten paal, ontdekken samen hoe ze hun disciplines combineren en opnieuw uitvinden. “We kunnen elkaar het leven zuur maken. Of we kunnen elkaar helpen: we maken bewegende beesten van hout of we bouwen een jungle om doorheen te klimmen.”

Waar? Oudstrijdersplein, Ninove

Uur? 19 uur + 20.15 uur

18 juli

 • Les Hirondelles (NED) - Crêpes de la Bête

Een chique pannenkoekenrestaurant is op zijn retour. De chef probeert de schijn hoog te houden maar zelfs zijn personeel is niet meer wat het geweest is. Een ‘old skool’ voorstelling met (lucht)acrobatiek, jongleren, humor, vuur en – natuurlijk - pannenkoeken!

Waar? Dorpsplein, Appelterre-Eichem

Uur? 19 uur + 21.30 uur

 • Compagnie Charlie (BEL) - Peek-a-boo

Een slapstickvoorstelling met de touch van een boksmatch. Met een linkse vol emotie, een energieke rechtse, een uppercut van humor, bruisende acrobatie en burleske valpartijen. Zelf noemen ze het “A Knock-out Comedy”.

Waar? Dorpsplein, Appelterre-Eichem

Uur? 20 uur

 • Die Verdammte Spielerei

Vier saxen, één percussionist en één onnozelaar met een megafoon (de ‘Herr Kapellmeister’): ziehier het zotste wandelorkest van het westelijk halfrond. Typische fanfaremuziek, een polka, een radiomelodie, een vleugje klassiek in combinatie met volksverlakkerij of een andere geestige verrassing. Want vergis je niet: achter de ‘marcellekes’ schuilen klassiek geschoolde muzikanten.

Waar? Dorpsplein, Appelterre-Eichem

Uur? 21 uur

25 juli

 • DDF Crew (BEL) – Streetshow

DDF Crew kruist rope skipping met streetdance. Klinkt eenvoudig, maar weinigen doen dat zo spectaculair en zo wereldwijd (reeds 35 landen staan er op hun teller!) als dit viertal met roots in Deinze, in 2012 winnaar van ‘Holland’s Got Talent’. Deze streetshow is touwtje springen van een duizelingwekkend hoog niveau.

Waar? Oudstrijdersplein, Ninove

Uur? 20 uur

 • Cie Dyptik (FR) - D-Construction

Zes dansers laten lichaam en geest langzaam versmelten tot een kolkende massa zonder zichzelf uit het oog te verliezen. ‘D-Construction’ is een zeer energieke hip hop dansvoorstelling met een spannende beat en een oriëntaalse twist. Een voorstelling die verbindt, inspireert en vernietigt om vervolgens weer iets nieuws te creëren.

Waar? Centrumlaan, Ninove

Uur? 20.30 uur

1 augustus

 • Be Flat (BEL) – Follow Me

Be Flat interpreteert de publieke ruimte rondom de Graanmarkt op acrobatische en theatrale wijze. Aan de hand van absurde acties in ‘alledaagse’ situaties prikkelt het duo onze creativiteit. Bewoners worden actief betrokken, kijkers worden uitgedaagd om actief deel te nemen. Be Flat tovert de straat om tot een podium met de gevels als achtergrond, de kasseien als danstapijt en de claxon van de voorbijrijdende auto als soundscape. Elke opvoering van ‘Follow Me’ is uniek.

BELANGRIJK: Wil je actief meedoen aan de voorstelling? Haal dan je gratis ticket vanaf 27 juli in de bibliotheek! Let op: maximum 100 toeschouwers per voorstelling. De voorstelling om 19 uur is intussen uitverkocht. Voor de voorstelling van 16 uur zijn er wel nog tickets beschikbaar. Die kan je afhalen in de bib. Op donderdag 1 augustus haal je je tickets af in het oud stadhuis tussen 14 uur en 18.30 uur. Minimumleeftijd: 6 jaar.

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 16 uur + 19 uur (uitverkocht)

 • Cie Balancetoi (BEL) – Trois têtes et un chapeau

Drie gepassioneerde artiesten springen en schommelen, meegesleept door hun drang om de meest adembenemende figuren voor te stellen. Als niet alles verloopt zoals voorspeld, geniet dan van de koddige situaties. ‘Trois têtes et un chapeau’ combineert partneracrobatie, slappe koord, jongleren en voorwerpmanipulatie in een voorstelling vol humor en poëzie voor de hele familie!

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 20 uur

8 augustus

 • Kate & Pasi (FIN) - Rafla

Twee jaar gleden was het Fins-Estse koppel Kate & Pasi al te gast op De Donderdagen. Dit jaar keren ze terug met ‘Rafla’, hun nieuwe circusshow vol acrobatie, jongleren en humor. De ajuinen en de pizza’s vliegen je om de oren, maar wees gerust: Kate & Pasi hebben alles onder controle.

Waar? Stadspark, Ninove

Uur? 19.30 uur

 • Amoukanama Circus (GUI) - Amoukanama Travels

Amoukanama Circus is een groep acrobaten uit Guinee, met een tweede stek in ons land. De energie van de acrobaten, hun dans en het ritme van de live percussie voeren het publiek mee in een wervelwind van tuimelingen en piramides. De artiesten kennen de harde lessen van het leven en tonen dat moed en generositeit altijd een weg naar een oplossing bieden.

Waar? Stadspark, Ninove

Uur? 20.15 uur

15 augustus

 • Shakti Olaizola (SPA) – Baldin Bada

Hij is muzikant, zij schildert. Maar een schilderij maken wordt in deze voorstelling een groot avontuur. Vooral als ze beslist om eens alles uit te proberen wat ze al zolang had willen doen. Dankzij een combinatie van circus, muziek en ‘live art’ maken we kennis met de absurditeiten en de zottigheden van dit Spaanse (excuseer: Baskische) duo.

Waar? Oudstrijdersplein, Ninove

Uur? 20 uur

 • Mirador (BEL) – Up-Time

Een burlesque duo brengt ons helemaal in de sfeer van de swingende jaren 1930. Al dansend. Met een mast, schoensmeer en jonglerie. En met … bloemen. Explosief circustheater!

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 21 uur

22 augustus

 • Cie 100 Racines (FRA) - De Chair et d'Acier

Twee artiesten zitten opgesloten in een kooi. Ongelukkig zijn ze niet: hun voornaamste bezigheid is het publiek entertainen met hun straffe stoten. Maar wat als ze op een dag genoeg hebben van hun gekooide bestaan en beslissen om de vleugels uit te slaan?

Waar? Stadspark, Ninove

Uur? 20 uur

 • Karel Casier & Aat Dirks (BEL-NED) - BV Natuur

Nog een trouwe aanwezige van De Donderdagen: Karel Casier (Cie Hoetchatcha, Red the Cat, Moes) maakt een nieuwe voorstelling, samen met Aad Dirks van Cie Mobil. Iets met een ‘Pluk van de Petteflet’-achtig autootje, een hoop ijzerwaren en veel hout.

Waar? Stadspark, Ninove

Uur? 19.30 uur

29 augustus

 • Avis de Tempête (FR) – Comme un vertige

Zeven meter hoog loert het gevaar om de hoek. Elke acrobaat tart dapper en gracieus de leegte om het gevoel te hebben dat hij leeft. Sensationeel circus en zinderende live rock-‘n-roll!

Waar? Graanmarkt, Ninove

Uur? 29 augustus, 20 uur

 • Takapa (BEL) – Ignis Nomades

Vier nomaden voeren ons mee op hun ontdekkingstocht van het vuur. We sluiten De Donderdagen 2019 met een spectaculaire vuurshow.

Waar? Graanmarkt (Twijnsterplein), Ninove

Uur? 21 uur


Contact informatie