De schoonheid van bloemen

Op een prachtige, met zon overladen dag bellen we aan bij Willy Sonck (72) en zijn vrouw Vera Callebaut (71) in Okegem. Een lekkere tas koffie – met een speculaasje – staat al klaar wanneer we ons neerzetten in de veranda die uitkijkt over de tuin. En die tuin is een streling voor het oog. De buxus perfect gesnoeid, geen blaadje dat uit de richting zit. Het is duidelijk een werk van geduld en liefde. Dat heeft Willy in het verleden al verschillende keren bewezen. Willy won immers zes (of was het zeven) keer de eerste prijs van de stad Ninove voor mooiste bloemengevel. Nu Willy wat ouder wordt doet hij het wat rustiger aan en mag het allemaal iets ongedwongener. “Mensen beseffen eigenlijk te weinig hoeveel werk er in het onderhoud van bloemen kruipt”. Een gesprek over het plezier en de schoonheid van mooie bloemen.

Willy en Vera, bedankt om ons te ontvangen. Jullie gevel en tuin stralen weer met mooie bloemen?

“Ja, dat moet hé (lacht). Ik denk niet dat ik zou kunnen leven zonder bloemen en planten in mijn tuin. Dat is echt ons lang leven. Je investeert er heel wat tijd en moeite in, maar als je dan ’s avonds de tuin overschouwt en de laatste zonnestralen meepikt, dan geniet je echt van je harde werk.”

En ik kan me wel voorstellen dat daar inderdaad heel wat werk inkruipt?

“Dat kan je wel zeggen. Mensen beseffen eigenlijk te weinig hoeveel werk er in het onderhoud kruipt. Achteraan in onze tuin heb ik een moestuin. Toen ik jonger was klaagde ik altijd dat die veel te klein was. Ik had graag een tuin gehad die groot genoeg was om in ons levensonderhoud te voorzien. Maar nu ik de 70 gepasseerd ben vind ik hem te groot (lacht). Met ouder worden zijn we denk ik ook wat milder geworden wat onze bloemetjes betreft. Je moet dan onder ogen zien dat alles niet meer zo vlot gaat. Mijn vrouw is ook ziek, dus daar moet je ook een beetje naar leven. We spenderen nu ook veel meer tijd met de kleinkinderen, waarvan er één op hoog niveau basketbal speelt. We zijn dus veel minder veeleisend voor onszelf geworden.”

Je won verschillende keren de eerste prijs bij de bloemenwedstrijd van de stad Ninove?

“Daar ben ik best trots op. We wonnen zes opeenvolgende jaren de eerste prijs. Maar het kunnen er ook zeven geweest zijn. Ik weet het eigenlijk zo goed niet meer (lacht). Het was toen zelfs zo dat er regelmatig mensen kwamen aanbellen om tips te vragen om hun eigen bloemen te verzorgen. Je moet inderdaad wel weten waar je mee bezig bent. De meeste mensen denken dat het voldoende is om ze elke dag een beetje water te geven. Maar zo’n plantenbakken moet je eigenlijk 2 tot 3 keer per dag water geven. Door de kleine hoeveelheid aarde in de bakken verdampt het water erg snel en je moet dus zien dat de grond steeds vochtig genoeg blijft. En wanneer je wil dat je planten heel lang en weelderig bloeien is het van groot belang dat je dagelijks de uitgebloeide bloemen uit de planten haalt. Die halen immers nog veel energie uit de plant. Als je ze meteen verwijdert, maakt de plant direct nieuwe bloemetjes aan.”

Vroeger beheerste het veel meer je leven?

“Dat is zeker zo. We reden dan in het weekend allerhande beurzen en tentoonstellingen af, op zoek naar nieuwe soorten en varianten om in onze tuin te zetten. Vroeger kweekte ik ook al mijn plantjes zelf met zaad. Vandaag kopen we veel sneller een plantje in de winkel. Daar is op zich niets mis mee natuurlijk, maar je bent meer beperkt in de keuze van platen. Je bent er eigenlijk dag en nacht mee bezig.

Mijn vrouw heeft altijd bij de Koninklijke Bibliotheek in Brussel gewerkt. Daar hebben ze een heel grote collectie oude boeken over bloemen en planten. Daar maakte ze soms kopietjes van enkele interessante pagina's die ik dan las. In die boeken staan heel veel nuttige weetjes over de verzorging van planten. Heel wat truukjes die chemische pesticiden overbodig maken.”

Je bent dus geen voorstander van pesticiden?

“Helemaal niet. Al moet ik toegeven dat de verleiding soms groot is. Ik heb heel wat buxusplanten. Die zijn heel gevoelig aan buxusmot. Je kan deze bestrijden met pesticiden, maar de dode larven worden opgegeten door vogeltjes, die op hun beurt ook het loodje leggen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn? Ik ben een voorstander van natuurlijk producten. Zo maak ik bijvoorbeeld zelf netelgier. Dat is eigenlijk niets meer dan brandnetels die je een tweetal weken laat weken in water. Als je met een bladluizenplaag zit is dit een ideaal en volledig natuurlijk middeltje om de beestjes weg te jagen.”

Nog een laatste vraagje, Willy: heb je nog een plantentip voor de Ninovieter?

“Een plant die wij heel mooi vinden is de ‘Bacopa Snowflake”. Een prachtige plant die heel erg vol blad maakt en bezaait is met witte bloemetjes. Als je hem goed verzorgt bloeit hij van mei tot oktober. Een plezier om naar te kijken!”