De Mallaard, sociale stadshub

Aan de Mallaard heerst de laatste weken een gezellige drukte. Een leegstaand bedrijfspand werd de nieuwe thuisbasis van twee mooie sociale projecten. In de koelcellen van een vroegere traiteur heerst nu niets dan warmte. Wij gingen een kijkje nemen en spraken met enkele betrokkenen.

Twee projecten onder een dak

Met trots ontvangt Tiffanny D’hoker (projectmedewerker welzijn) ons in het gebouw van het Mallaard-project. De site wordt ingepalmd door Jongeren in Actie (JIA) en Werklift. Tiffanny: “Beide projecten willen kwetsbare groepen aanmoedigen om hun leven op de rails te zetten door de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Via de atelierwerking van JIA en Werklift komen werkzoekenden via concrete projecten in De Mallaard in aanraking met verschillende sectoren. Door hen actief te betrekken in een positief verhaal waarbij ze zelf aan de slag gaan, worden hun kansen op werk vergroot én ook hun zelfvertrouwen gestimuleerd.”

Leren van elkaar

“Aan de komst van deze twee projecten ging een lange weg vooraf’, gaat Tiffanny verder. “De stad werkte samen met het OCMW Gent, maar al snel groeide het besef dat we met de uitbouw van een eigen werking onze dienstverlening konden versterken. Met JIA was er al een atelieraanbod voor werkzoekende jongeren, maar hierbij vielen 30-plussers uit de boot. We zochten verder naar een partner die een atelierwerking kon uitwerken uitbouwen voor dertigplussers. Groep Intro toonde zich meteen enthousiast, en kwam zo mee in het project.”

“Wij koesteren deze nieuwe dynamiek”, geven JIA-coördinatoren Sis De Schrijver en Inès Depoorter aan. Met een efficiënte besteding van fondsen bouwen we een groter bereik uit. Projecten kunnen zo leren van elkaar en uitdagingen samen aanpakken.”

Een sociale hub in het hart van de stad

Jelle Moës (diensthoofd sociale dienst) boog zich over de locatie: “De stad was al geruime tijd op zoek naar een geschikt pand om verschillende sociale projecten in onder te brengen. Gezien de nabijheid bij het Sociaal Huis en vlotte bereikbaarheid via het openbaar vervoer, leek het ons de uitgelezen plaats om deze projecten in onder te brengen. Het is ook van belang dat onze sociaal werkers vaker hun bureau achter zich laten en tussen de mensen staan. Een sociaal werker die geregeld aanwezig is, wordt meer aanspreekbaar.”

Leren op de werkvloer

Bruno Verhemeldonck (Groep Intro) gaat dieper in op de werkwijze. “Op maandag en dinsdag gaan onze mensen zelf aan de slag. Met concrete projecten proberen we hen met verschillende sectoren te laten kennismaken. Nu zijn we gestart met het inrichten van het atelier. Of denk aan het herstellen van stoelen in de kleuterschool of ergens een muur zetten en afwerken. Het zijn projecten waarmee onze mensen ook een bijdrage leveren aan de samenleving. Ze maken zich nuttig en zien resultaten, wat ook hun zelfvertrouwen sterkt. Op donderdagvoormiddag is er dan tijd voor meer theoretische vorming. Dan gaan we dieper in op administratieve verplichtingen en zien we ook wat sociale wetgeving.”

Moeilijke doelgroep

“De doelgroepen waar we mee werken zijn heel vaak mensen met een rugzakje. Mensen aan de rand van de maatschappij die onder de radar dreigen te verdwijnen of er al onder zitten”, aldus Sis en Inès. “Denk aan jongeren zonder netwerk, anderstalige nieuwkomers of personen met psychische problemen. We weten uit ervaring dat deze groepen het erg moeilijk hebben om werk te vinden. Door deze actieve aanpak slagen we er in vele gevallen in om hen op de juiste weg te zetten.” “Verschillende mensen die bij ons in begeleiding geweest zijn, springen regelmatig nog eens binnen. Dan weet je dat je iets betekend hebt in iemands leven”, zegt Sis.

Samenwerking over gemeenten heen

Ook Provincie Oost-Vlaanderen is bij het project betrokken. Zij subsidiëren het project Werklift, hier een samenwerking tussen de stad Ninove en de gemeente Denderleeuw. “De samenwerkingen maakten dat we als provinciebestuur meteen enthousiast waren”, aldus beleidsmedewerker voor Provincie Oost-Vlaanderen Ellen Delie. “Ook de manier waarop JIA (dat ook Geraardsbergen bestrijkt) en Werklift elkaar bestuiven, kunnen we als provinciebestuur enkel toejuichen.”

Toekomstplannen

De plannen voor de site aan De Mallaard zijn hiermee verre van afgerond. Zo wordt er ook nog werk gemaakt van een gereedschapsbibliotheek waar mensen goedkoop gereedschappen kunnen ontlenen. Ook zijn er plannen voor een sociale kruidenier, waar mensen met financiële moeilijkheden terechtkunnen voor kwaliteitsvolle voeding.

Met steun van Provincie Oost-Vlaanderen

Via de atelierwerking van project Werklift worden de deelnemers in een realistische werkomgeving ondergedompeld, waardoor ze in een korte periode kunnen proeven van verschillende jobs. Dat maakt de stap naar betaalde tewerkstelling een heel stuk kleiner. De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt via haar subsidiereglement lokale besturen die investeren in de doorstroom van personen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar duurzame tewerkstelling. Ninove kon voor de opstart van Werklift dan ook rekenen op een provinciale subsidie.