De Donderdagen 2022

Na twee coronazomers mogen we weer op een normale manier genieten van één van de vaste waarden in Ninove: De Donderdagen. Weg met mondmaskers, vooraf inschrijvingingen en handgel. De dienst cultuur  werkte een gevarieerd programma uit, waarbij de meeste voorstellingen zullen plaatsvinden op het 'circusplateau' aan de Vuurkruisersstraat. Maar ook op de Graanmarkt en het stadspark zijn er optredens.

Je kan dit jaar ook nostalgisch terugblikken op voorgaande edities, want de foto-expo Peter en de Donderwolf toont de mooiste foto's die stadsfotograaf Peter Van Londerseele al maakte van De Donderdagen.

Donderdag 7 juli

lapLAP (BEL) - Time Play (dansvoorstelling)

Spring, Stop, Hoog, WOW! ‘Time Play’ is een voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar waar twee dansers pingpongen met elkaar via beweging en woorden. Een voorstelling die verrast, alert houdt en zin geeft om te bewegen. En vooral: een voorstelling waarin je zelf mee danst en mee beweegt.

 • Buitentheater cc De Plomblom, Graanmarkt 12, Ninove
 • 16 uur
 • Inschrijven voor deze voorstelling is verplicht via TicketGang

LAP (BEL) – dansworkshop Time Play

Een fijne dansworkshop voor kinderen (6-12 jaar), aansluitend bij de voorstelling ‘Time Play’.

 • Cc De Plomblom, Graanmarkt, Ninove
 • 17.15 uur
 • Inschrijven voor de workshop is verplicht via TicketGang

esacto lidoEsacto'Lido

Internationaler wordt het deze zomer niet meer: een collectief bestaande uit 12 artiesten uit acht verschillende landen, allemaal tweedejaarsstudenten aan Esacto’Lido, de circushogeschool in Toulouse (Frankrijk). Elke zomer toeren ze internationaal met hun jaarproject. Dit jaar houden ze halt op De Donderdagen in Ninove voor een wervelende show met véél circus, dans en muziek.

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20 uur

Donderdag 14 juli

flying fuegosEll Circo D’ell Fuego (BEL) - Fantastic Flying Fuegos

De Antwerpse circusschool Ell Circo D'ell Fuego brengt een van de spectaculairste circustechnieken naar De Donderdagen: de vliegende trapeze. Demonstraties vol bangelijke kunstjes van dappere acrobaten wisselen af met 'luchtdopen' voor iedereen die wil vanaf 10 jaar. Welkom in dit fantastisch vliegend universum.

 • Stadspark, Ninove
 • Doorlopend van 14 tot 19 uur

curtain callCircus unARTiq (DUI) - CurtainCall

Meer dan acht meter hoog en zeven meter breed is het gordijn dat Lisa Rinne & Andreas Bartl geleidelijk aan slopen tijdens een verbluffende show met Chinese mast en trapezeacrobatie die zelfs de grootste monden stil krijgt. Is er een verschil tussen een dystopie en een utopie? Het hangt ervan af vanuit welk perspectief je het bekijkt.

 • Stadspark Ninove
 • 20 uur 

Donderdag 21 juli

cie kadavreskyCie Kadavresky (FRA) - Les madeleines de poulpes

‘Les Madeleines de Poulpes’ draait om het vinden van de juiste balans: tussen straps en Chinese mast, tussen een tango op skilatten en live muziek, tussen poëzie en lachsalvo’s, tussen een rijmend kinderlied en de grootste klassiekers van Sinatra. De vijf vrolijke artiesten van Cie Kadavresky dompelen je onder in een burleske wereld die precies de juiste combinatie van al deze ingrediënten bevat. Geniet van deze madeleines: elke hap is een ode aan het plezier en de ontdekking!

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20 uur 

Donderdag 28 juli

dyneDyne (BEL) - Equi

De tien jonge acrobaten van het Leuvense gezelschap Dyne (Cirkus in Beweging) presenteren hun nieuwe voorstelling. Zijn ze hier om ons te entertainen? Of hebben ze zelf plezier bij het eindeloos herhalen van hun rondjes, hun kunstjes, hun krachtpatserij? Zoals paarden in de circuspiste, zwoegen deze acrobaten voor de aandacht van hun publiek. ‘Equi’ gaat over de dunne lijn tussen entertainment en uitsloverij. Jong acrobatisch enthousiasme waar liefst geen einde aan komt.

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20 uur 

zinzi en evertjanZinzi & Evertjan (NED/BEL) - The show must go on

‘The show must go on’ is een voorstelling vol onvervalst enthousiasme, partneracrobatie, humor en live muziek. Poging na poging, van miskleun tot bijna succes, blijven de twee artiesten het beste van zichzelf geven. Verstrengelde ledematen, geknoopte muziekkabels, wilde acrobatie en vervormde gitaarriffs: wat er ook gebeurt, de voorstelling gaat door! ‘The show must go on’ is een ode aan de poging!

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20.45 uur 

Donderdag 4 augustus

hopscotchHopscotch (VSA/DUI) - Catch you later

De Amerikaanse Mary Schroeder en de Duitse Anne-Julia Neumann – samen Hopscotch – zorgen voor een funky show met een absolute hoofdrol voor de hula hoop. Energiek, kleurrijk, humoristisch, nostalgisch, sprankelend, verrassend (er wordt zelfs gerapt!): de pers komt adjectieven te kort om ‘Catch you later’ te vatten.

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20 uur 

marvaraMarvara (BEL/ZWE/DEN) + folkfuif met DJ Klaas

Marvara brengt levenslustige folk, geschreven door doedelzakspeelster Marieke Van Ransbeeck (Vlaamse doedelzak, barokmusette & Zweedse doedelzak). De muziek verklankt haar ervaringen en herinneringen van een twee jaar durend muzikaal avontuur in het Hoge Noorden. Marieke wordt begeleid door Deense en Zweedse muzikanten die ze onderweg leerde kennen (Villads Hoffman op citer-bouzouki, Frederik Mensink op contrabas, Mårten Hillbom op percussie) en door de Belgische accordeoniste Hilke Bauweraerts (diatonische accordeon). Met veel enthousiasme presenteren ze op De Donderdagen hun debuutplaat ‘High On Life’: energieke melodieën, stoere harmonieën, zwoele slows, duivelse polska's en zelfs een snuifje popmuziek. Zet je schrap voor deze zinnenprikkelende “feel good experience".  

Aansluitend: folkfuif met dj Klaas

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 21 uur 

Donderdag 11 augustus

la gata japonesaLa gata Japonesa (SPA) - Bowa’s trips

Spaanse avond op De Donderdagen! Bowa (‘nomade’) vindt op een dag een fles bij de zee. Daarin verstopt ze een bericht, dat ze besluit naar zijn bestemming te brengen. De reis wordt bijna een obsessie… ‘Bowa’s trips’ is een multidisciplinaire circusshow: magische effecten die toevallig optreden, experimenteren met flessen, luchtacrobatiek. En uiteraard: humor en poëzie.

 • Circusplateau, Vuurkruisersstraat, Ninove
 • 20 uur 

Donderdag 18 augustus

collectif malunésCollectif Malunés (BEL) - We Agree To Disagree

“Je komt ons grondgebied binnen en wordt burger van ons land. Houd u aan onze waarden. Houd u aan onze codes. Bewonder onze leiders. U krijgt uw papieren, zodat u kunt deelnemen aan de opbouw van onze gemeenschap.” In 'We Agree To Disagree' onderzoekt het spraakmakendste hedendaagse circus van Vlaanderen (Ultima voor circus in 2018) de verschillende manieren waarop mensen samenwerken. Het publiek wordt actief betrokken bij de voorstelling, als burger, als toeschouwer, als acteur, als beslisser... Iedereen Collectif Malunés! (Maar wees gerust, alleen de acrobaten doen de spectaculaire acts. Of toch niet?) “We zijn het er mee eens dat we het oneens zijn met de absurditeit van de huidige ernst.”

 • Graanmarkt,  Ninove
 • 20 uur

Donderdag 25 augustus

jesse huyghJesse Huygh (BEL) - A deux mètres

Drie elementen: twee acrobaten, één Chinese paal en zuurstof, de onzichtbare die overal in de lucht zit en toch ontbreekt in het lichaam van Jesse Huygh. Het oneindig kleine dat zich vervormt, dat groeit en ons verzwaart. In deze autobiografische voorstelling leren Jesse Huygh en Rocio Garotte elkaar te helpen en om hulp te vragen. Jesse is acrobaat, maar ook mucopatiënt. Samen met Rocio Garotte maakt hij met ‘A 2 mètres’ een voorstelling over de fysieke afstand die we tijdens corona moesten bewaken. Twee meter is ook de maximale afstand die Jesse kan nemen van zijn zuurstofapparaat. Een eerbetoon aan iedereen die elke dag de obstakels op zijn pad overwint.

 • Graanmarkt,  Ninove
 • 20 uur

sprookjes enzoSprookjes enzo  (BEL) - HOPE

Sprookjes enzo is de voorbije jaren uitgegroeid tot een absolute topper van het kindertheater in ons land. Met de voorstelling ‘HOPE’ trekt het gezelschap voor het eerst de straat op. ‘HOPE’, gemaakt door bezieler Pietro Chiarenza en zijn twee oudste zonen Anders & Milo, ontstond tijdens de eerste lockdown vanuit het verlangen een hoopvolle boodschap te brengen naar de verwarrende wereld daarbuiten. Ondertussen groeide het pandemische sprookje uit tot een intense performance vol vuur en circus. We zijn klaar om onze HOPE te ontsteken. Eén van de beste vaccins die we hebben. Andra tutto bene!

 • Graanmarkt,  Ninove
 • 21 uur

Contact informatie