Brigitte en Rita over Zonder Honger naar Bed

Op een kille winteravond troffen we Brigitte Van Bellingen en Rita Devalckeneer. Twee dames met het hart op de juiste plaats. Ze zijn immers de bezielers van het project ‘Zonder Honger naar Bed Ninove’ dat ze vijf jaar geleden uit de grond stampten. Zo willen ze mensen die het minder goed hebben een steuntje in de rug geven. Brigitte en Rita zijn boezemvrienden sinds hun vijftiende. Het project is dan ook de bekroning van hun jarenlange vriendschap. 

Brigitte en Rita, hoe zijn jullie ooit begonnen met ‘Zonder Honger naar Bed’?

Brigitte: “Een vijftal jaar geleden zag ik op televisie iets over een soortgelijke Facebookgroep in een andere gemeente. Het leek me erg fijn om te doen, maar zag het niet zitten om op m’n eentje aan die kar te trekken. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van Rita”.

Rita: “Toen ik hoorde dat Brigitte op zoek was naar iemand om haar te helpen heb ik geen moment getwijfeld. Met het project zorgen we dat mensen die het moeilijk hebben toch wat eten op hun bord krijgen. Het zijn kleine dingen die er voor zorgen dat mensen toch een beetje geld kunnen besparen. Voeding is namelijk niet zo goedkoop meer. Het geeft ook veel voldoening om mensen in nood te kunnen helpen.” 

Maar jullie maken dat eten niet allemaal zelf klaar?

Brigitte: “Gelukkig niet (lacht). We werken voornamelijk met voedseloverschotten. Bijvoorbeeld uit de schoolkeuken. De overschot van de warme maaltijden op school mogen wij gaan ophalen. We verdelen dit dan in kleinere porties die we verdelen onder wie er behoefte aan heeft.”

Rita: “Er zijn ook heel wat winkels die hun overschotten aan ons geven. Bakkerijen bijvoorbeeld die ons af en toe de overschotten van brood en koffiekoeken geven. Maar er zijn ook andere hulpbronnen. Zo zijn er heel wat mensen die wel eens enkele porties te veel klaarmaken. Een portie spaghetti of wat stoofvlees. Dat komt dan terecht bij mensen die het echt kunnen gebruiken. Zo gaan we ook nog eens voedselverspilling tegen.”

Welke mensen komen er zoal bij jullie terecht?

Rita: “Dat zijn vooral jonge gezinnetjes die het niet altijd even makkelijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Als ouders zijn je kinderen alles voor je. Maar soms zijn de omstandigheden er niet naar en lukt het niet om voor hen een maaltijd op tafel te toveren. Het zijn vaak ook mensen die net enkele euro’s te veel verdienen om in aanmerking te komen voor steun van het OCMW. Mensen dus die door de mazen van het net glippen.”

Brigitte: “We zien de laatste maanden ook steeds vaker alleenstaanden. De stijgende energieprijzen hakken er bij velen stevig in. Alleenstaanden die vroeger net toekwamen om al hun rekeningen te betalen en in hun levensonderhoud te voorzien vallen door de energiecrisis steeds vaker uit de boot. Op onze facebookgroep kunnen ze dan terecht voor een helpende hand”.

Jullie spreken van Facebook. Zonder Honger naar Bed is dus een online platform?

Brigitte: “Dat klopt. We hebben een afgesloten Facebookgroep: Zonder Honger naar Bed: Ninove en Deelgemeenten. Mensen kunnen zich hier aanmelden en moeten enkele vragen beantwoorden zodat we een beetje weten welk vlees we in de kuip hebben. Mensen kunnen dan reageren wanneer iemand wat eten te geef heeft.”

Binnenkort hebben jullie ook weer de omgekeerde adventskalender. Hoe gaat dat in zijn werk?

Rita: “Deze actie organiseren we steevast in de aanloop naar kerstmis. We vragen mensen om van 1 december tot 25 december elke dag een product in een doos te steken. Het gaat dan natuurlijk om dingen die goed bewaren, zoals een blik tomatenblokjes, een pak spaghetti of een zakje rijst. Na 25 dagen heb je zo een mooie doos bij elkaar gespaard. Mensen kunnen de dozen bij ons afgeven en wij zorgen dat elke doos terecht komt bij iemand die het echt nodig heeft.”

En onlangs trokken jullie er ook op uit?

Brigitte: “Dankzij externe steun mochten we 25 gezinnen uitnodigen voor een dagje Bobbejaanland. Met een dubbeldekker trokken we dan van Ninove naar Lichtaart. Het was een heel leuke dag. Het zijn dingen die je nooit kan doen als je elke euro drie keer moet omdraaien. Een zorgeloos dagje, weg van alle stress en zorgen, was voor iedereen echt een verademing: een hele dag alleen maar lachende gezichten!”

De eindeloze inzet van Brigitte en Rita is een voorbeeld voor ons allemaal. Daarom, vanwege alle Ninovieters, een welgemeende merci. Want niemand verdient het om met honger naar bed te moeten.