BuurtInformatieNetwerken (BIN)

Een Buurtinformatienetwerk (BIN) is een samenwerkingsverband tussen inwoners en de lokale politie binnen een bepaalde buurt (wijk, gehucht, deelgemeente ...). Het initiatief om een BIN op te richten komt vanuit de buurtbewoners.

BIN-coördinatorenHoe werkt een BIN?

Twee van de Ninoofse coördinatoren vertellen over hun ervaringen. "Als lid van een BIN heb je enkel voordelen”, zegt Walter Goossens van het BIN Appelterre. “Inderdaad”, bevestigt Kris Van Opdenbosch van het BIN Park, aan wijk De Blokken. “Je hoeft eigenlijk niets te doen (lacht), maar ontvangt wél een sms’je als er zich iets verdacht voordoet in je buurt. Natuurlijk is de sterkte van een BIN dat inwoners verdachte situaties melden, dus in principe heb je wel een taak binnen het netwerk. Maar als je iets raar opmerkt voor je deur, ga je dat sowieso toch aan iemand vertellen? Waar er geen BIN is, gebeurt dat soms via Facebook of WhatsApp, maar de sterkte van een BIN is natuurlijk dat je de politie meteen verwittigt door de 101 te bellen. Zij kunnen actie ondernemen én ze verwittigen iedereen in de buurt.”

Geen burgerwacht

“Een BIN is natuurlijk geen burgerwacht. Het is niet de bedoeling dat we zelf op mogelijke daders afstappen of op onderzoek uittrekken. We ondersteunen de politie en de stad enkel door informatie aan te reiken”, vult Walter aan. Voor de twee coördinatoren gaat het engagement nog wat verder. “Onze taak is ook om nieuwe leden te werven, door te flyeren en inwoners uit onze buurt aan te spreken. En één keer per jaar organiseert elk BIN een vergadering, samen met stad en politie”, licht Kris z’n ervaring toe. “Hierop worden de resultaten voorgelegd van het voorbije jaar. En zo krijg je dus een objectief beeld van je buurt. Ook dát is een voordeel van BIN-lid te zijn.”

Malafide kaartenverkoper

Dat beide coördinatoren meteen op de kar van de BuurtInformatieNetwerken sprongen, hoeft niet te verbazen. “Ik werk voor justitie en kende de BIN’s al uit andere regio’s”, vertelt Kris. “Zodra ik kon, heb ik me kandidaat gesteld. Het is toch mooi dat er een kanaal is waarmee je aan je buurt bijvoorbeeld kan melden dat er een malafide kaartenverkoper van deur tot deur gaat? Daar wordt iedereen toch beter van?” Zo ziet Walter het ook: “Ik werkte jaren bij een beveiligingsfirma en ben nu gemeenschapswacht, het thema veiligheid ligt me dus wel (lacht). En ik ben er sterk van overtuigd dat we door samen te werken veel problemen preventief kunnen oplossen. En waarom zou je niet deelnemen? Het is gratis, je blijft continu op de hoogte en krijgt jaarlijks een stand van zaken van je buurt.”

Wil je je aansluiten bij een BIN?

 • Heb je een BIN in je buurt, neem dan contact op met de coördinator of mail naar het kabinet van de burgemeester.
 • Zodra je je aanvraag hebt gedaan, controleert de politie je gegevens en word je opgenomen in het netwerk.

 8 BIN's

Ninove telt momenteel 8 BuurtInformatieNetwerken:

 • BIN Winnik-West
  coördinator: Jean-Paul Langendries
 • BIN Park
  coördinator: Kris Van Opdenbosch
 • BIN Pollare
  coördinator: Johan Soetaert
 • BIN Meerbeke 1
  coördinator: Jean-Pierre Ravyst
 • BIN Winnik Oost
  coördinator: Dirk Hemerijckx
 • BIN Appelterre
  coördinator: Walter Goossens
 • BIN Okegem
  coördinator: Bart Arents
 • BIN Doornkwartier
  coördinator: Pieter Lievens

Wist je dat …

 • de BIN’s anderhalf jaar terug werden opgericht, maar intussen zowat 200 leden tellen?
 • je een BIN kan oprichten als er nog geen is in je buurt? Heb je interesse, neem dan contact op met het kabinet van de burgemeester.

Contact informatie