Uniek in Vlaanderen: 'onze' bijzondere veldwachter

29
nov
2019

De kans dat je Walter met een jachtwapen door je straat ziet lopen, is klein, maar niet onbestaande. Z’n pet, das, hemd of jas met embleem verraden z’n functie: bijzondere veldwachter.

We zien je in het centrum vaak met een paarse tenue, als gemeenschapswacht, maar soms ben je in het groen uitgedost.

Walter: ”Als je me in het groen ziet, heb ik de functie van bijzondere veldwachter. Sinds april combineer ik dit met de job van gemeenschapswacht. Een bijzondere veldwachter ziet erop toe dat de natuur-, vis-, bos-, en jachtwetgeving wordt nageleefd.”

Wat houdt dat dan concreet in?

Walter: “De voorbije maanden heb ik me vooral gefocust op sluikstort en op visstroperij aan de Dender. Ik kijk onder meer of vissers een vergunning hebben en of ze geen vissen meenemen die niet toegestaan zijn, zoals karpers of snoeken.”

Wat doe je als je een inbreuk vaststelt?

Walter: “Eerst overleg ik natuurlijk met de overtreder, net als ik doe in m’n functie van gemeenschapswacht. Maar het grote verschil is dat ik als bijzondere veldwachter een proces-verbaal (pv, red.) mag opstellen. Een aantal weken terug betrapte ik bijvoorbeeld een sluikstorter op heterdaad, en kon ik meteen een pv opstellen. Je zou dus kunnen stellen dat ik enkele taken van de politie overneem op groene plekken waar zij moeilijker kunnen komen, omdat ze met de wagen of met de fiets zijn, terwijl ik bijna alles te voet doe.”

Je mag ook een wapen dragen, niet?

Walter: “Klopt, maar als ik in het centrum wandel, draag ik het niet, omdat het toch wat afschrikt. Ik mag trouwens enkel een jachtgeweer dragen, omdat ik een jachtvergunning heb (noodzakelijk voor een bijzondere veldwachter, red.), maar niet beschik over een vergunning voor een pistool. Ik neem dus enkel m’n wapen mee als het nodig is.”

Mag je eigenlijk een procesverbaal uitschrijven als je gekleed bent als gemeenschapswacht?

Walter: “Neen, dat kan enkel als ik in functie ben als bijzondere veldwachter. Dat schept ook duidelijkheid. Maar ik bestraf natuurlijk niet enkel, ik wil vooral sensibiliseren en de natuur verder helpen. En dat gaat heel breed. Als ik op m’n tocht bijvoorbeeld planten herken die in onze regio niet thuishoren, zoals de Japanse duizendknoop, dan laat ik dat weten aan de dienst leefmilieu, die ze kan laten verwijderen. En sinds kort bereid ik me ook voor op de mogelijke komst van 
everzwijnen. Die kunnen heel wat schade toebrengen aan akkers en tuinen.”

Zitten er dan everzwijnen in Ninove?

Walter: “De populatie is de voorbije jaren fors gegroeid in onze regio. Op minder dan 30 kilometer van Ninove werden laatst al enkele zwijnen gesignaleerd, dus de kans is groot dat ze binnenkort ook bij ons ploeteren.”

Het klinkt als een boeiende, gevarieerde job.

Walter: “Dat is het ook. Weet je trouwens dat ik de eerste bijzondere veldwachter ooit ben in Vlaanderen die voor een stadsbestuur werkt? Ik heb een 150-tal collega’s, maar de meeste werken voor provincies (recreatiedomeinen, red.) of eigenaars van jachtterreinen. Al vernam ik dat een aantal andere gemeenten intussen ook een bijzondere veldwachter willen aanwerven.” (lacht)

Everzwijn gezien? Stuur een mailtje naar Walter!

Mocht je een everzwijn spotten in Ninove, stuur dan een mailtje naar Walter op bijzondereveldwachter@ninove.be. Zo kunnen we voorkomen dat everzwijnen schade aanbrengen aan tuinen en akkers.


Contact

Activiteiten zoeken