Beëindiging wettelijk samenwonen
Het wettelijk samenwonen eindigt automatisch door het huwelijk of door het overlijden van één van beide personen. Wanneer men het wettelijk samenwonen om een andere reden wil beëindigen, dient er opnieuw langs gekomen te worden bij de dienst burgerzaken.
Voorwaarden
- tenminste 18 jaar zijn
- juridisch bekwaam zijn om een contract te sluiten
- niet gehuwd zijn
- niet wettelijk samenwonen met een andere persoon
Procedure
Je komt samen met je partner/familielid/derde langs bij de dienst burgerzaken om het wettelijk samenwonen gezamenlijk te beëindigen (gratis). Hiervoor kan je een afspraak maken of kan je langskomen op het Balieplein op woensdag van 14 uur tot 15.30 uur én donderdag van 16 uur tot 19 uur zonder afspraak.
Als jullie beiden Belg zijn, kan je de verklaring ook online registreren en hoef je dus niet naar de dienst burgerzaken te gaan.
Als slechts één van beide partijen het wettelijk samenwonen wilt beëindigen, spreken we over een éénzijdige stopzetting. Hiervoor dien je ook langs te komen bij de dienst burgerzaken. In dit geval moet de persoon die de verklaring aflegt, de kosten betalen van bekendmaking door de gerechtsdeurwaarder aan de andere partner (230 euro). Hiervoor kan je een afspraak maken of kan je langskomen op het Balieplein op woensdag van 14 uur tot 15.30 uur én donderdag van 16 uur tot 19 uur zonder afspraak.
Je krijgt in beide gevallen een ontvangstbewijs en tegelijk wordt de verklaring van de stopzetting van de wettelijke samenwoning in het rijksregister bijgewerkt.
Meebrengen
Kom je voor de stopzetting naar de dienst burgerzaken, breng dan zeker je identiteitskaart mee.
Bedrag
Gezamenlijke stopzetting: gratis
Éénzijdige stopzetting: 230 euro
Contact
Dienst bevolking
stadhuis - site Bevrijdingslaan
Bevrijdingslaan 7
9400 NinoveOpeningsuren
- Vandaag gesloten
- Morgen gesloten