Al een leven lang tussen de vijzen

Maandelijks leggen we dezelfde vijf vragen voor aan een ondernemer. Om zo de mens achter de ondernemer te leren kennen. Roel Van Den Steen bijt de spits af. Samen met zijn vader André runt hij Sermant, een speciaalzaak in ijzerwaren en huishoudartikelen in Meerbeke.

Waarom koos je voor een leven als zelfstandige?

Ik ben erin gerold. Het huis waar ik ben opgegroeid was hier, aanpalend aan de winkel van mijn ouders. Ik liep dus als jong ventje elke dag al rond in de zaak. Eens ik wat ouder werd, sprong ik bij in de winkel. Eerst typische saaiere taakjes zoals prijsetiketten op producten kleven of 5 kilogram vijzen sorteren in bakjes per 150 gram, maar gaandeweg nam ik ook meer verantwoordelijkheden op. Toen ik afstudeerde was het voor mij een vanzelfsprekendheid dat ik de winkel mee zou gaan uitbaten. Eerst halftijds, daarna méér dan voltijds (lacht).

Wat is het eerste dat je doet als je de zaak opent? En als afsluiter?

Vroeger begon ik altijd met het leegmaken van de brievenbus, tegenwoordig is dat de mailbox. Ook maak ik mijn beginkassa en rol ik de kruiwagens naar buiten. Lichten aan, voordeur open en we zijn klaar om onze klanten te ontvangen. 's Avonds verzamel ik alle papieren die zich doorheen de dag opstapelen en neem ik die mee naar huis om dan de boekhouding te doen.

Vertel ons wat meer over jouw klanten.

We zien veel zelfstandigen uit de bouw, maar ook de particulier komt hier wel eens langs voor iets heel specifieks. Vroeger kwamen onze klanten vooral uit Ninove zelf, tegenwoordig weten ze ons ook van buiten de stadsgrenzen te vinden. Naast de verhuur van horecamateriaal, spitsen we ons ook steeds meer toe op de verkoop ervan. Bijgevolg zien we hier ook meer en meer zelfstandigen met een eigen restaurant of café de revue passeren.

Wat is jouw grootste talent?

Dat is een moeilijke vraag om zelf te beantwoorden… Ik denk dat mijn uitgebreide kennis van alle sectoren een grote plus is. Dat maakt dat ik de oplossing ken voor heel wat problemen waar klanten mee aankloppen.

Wat maakt je dag goed?

Er wordt hier soms lachend gezegd dat de gangpaden alsmaar smaller worden. We hebben inderdaad heel veel – misschien wel te veel – producten. Er komen altijd zaken bij, en er verdwijnt weinig uit ons assortiment. Dat maakt dat dit dan wel de plek is waar mensen na lang zoeken eindelijk vinden wat ze nodig hebben. Iemand blij maken met dat ene antieken slot voor een kast die ze willen restaureren, dat maakt van mij een gelukkig mens!

Kom je zelf graag aan bod in de ondernemersrubriek van het stadsmagazine? Meld je aan via communicatie@ninove.be