Zwemmen in blokjes

15
okt
2020

Het was de voorbije maanden druk in De Kleine Dender. En toch ook niet. Hoe dat kan, vertelt Michiel Tieleman, die het coronabeleid van het zwembad mee uittekende.

Het zwembad is nu een drietal maanden open, na de coronasluiting. Vinden mensen opnieuw de weg naar De Kleine Dender?

Michiel: “Meteen van bij de heropening eigenlijk al. De eerste dagen zaten de tijdsblokken nog niet meteen vol, maar na enkele weken waren ze bijna allemaal ingevuld en al zeker tijdens de hittegolf van afgelopen zomer.”

Tijdsblokken, zeg je?

Michiel: “Klopt, door de veiligheidsmaatregelen kan je jammer genoeg niet zomaar naar het zwembad komen om enkele baantjes te trekken of om recreatief te zwemmen. We hebben een online reservatiesysteem opgezet, dat rekening houdt met onze maximumcapaciteit. Die ligt op 30 bubbels bij het recreatief en 30 zwemmers bij het baantjeszwemmen. Je reserveert een ‘blok’ van één of anderhalf uur waarin je kan komen zwemmen. We voorzien dus ook exact 30 kleedhokjes en 30 lockers, die we na elke zwembeurt grondig desinfecteren.”

Kan je dan ook overdag komen zwemmen, als er scholen zijn?

Michiel: “Dat dan weer niet. Elk tijdsblok is voorbehouden voor een bepaalde doelgroep. Op bepaalde momenten kan je baantjeszwemmen, op andere recreatief zwemmen. De overige uren zijn voorbehouden voor scholen, clubs of privélesgevers, die kindjes leren zwemmen. Het was een immense puzzel om samen te stellen, want hoe dan ook beperk je het aanbod. Zo kunnen baantjeszwemmers enkel in de week langskomen. Voor de recreatieve zwemmers hebben we vooral woensdagnamiddag, vrijdagavond en het weekend voorzien.”

Je kan dus maar beperkt komen zwemmen, maar het zwembad is wel altijd een hele dag open?

Michiel: “Ja, de hele dag is gevuld met blokken, met daartussen wat tijd om iedereen binnen en buiten te laten en om de ruimten te reinigen en te desinfecteren. Alles loopt sterk getimed en dus ziet een zwembadbezoek er wel wat anders uit. Om de timing aan te houden, vragen we ook om zoveel mogelijk zwembad-klaar tot hier te komen. Trek bijvoorbeeld je zwemkledij al aan onder je kleren. Dan moet je minder lang in de kleedkamer en kan je langer zwemmen binnen je blok. En douchen na het zwemmen kan trouwens niet. Jammer voor de ‘langdouchers’ onder ons (lacht), maar we zouden een file creëren tussen het zwembad en de kleedhokjes, en dat moeten we vermijden.”

Hebben de bezoekers begrip voor de coronabeperkingen?

Michiel: “Ik weet dat we strikt zijn, en dat dat beperkingen met zich meebrengt, maar we krijgen van onze bezoekers bijna enkel positieve reacties. Mensen zijn ook gewoon blij dat ze opnieuw kunnen zwemmen, merken we, en nemen die corona-afspraken er graag bij als ze weten dat het voor hún en ieders veiligheid is.”

Zin in een duik?

Goesting om een baantje te trekken of om recreatief te zwemmen? Op www.ninove.be/zwembad vind je een link naar de reservatiepagina.


Contact

Activiteiten zoeken