Samen tegen corona

Bedankt, Ninovieter! De voorbije dagen startten jullie tientallen initiatieven om elkaar te helpen, en dat vinden we fantastisch! Natuurlijk ondersteunen we jullie graag en daarom hebben we de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove online gezet. Word lid, post er je initiatief en bereik zoveel mogelijk mensen. Je zal er ook de acties van de stad terugvinden. Want in Ninove vechten we tegen corona, en voor elkaar. Ga snel naar www.facebook.com/groups/215409109833163/.

 

 

Hier vind je een niet-limitatieve lijst van solidariteitsacties tijdens deze coronaperiode. Je vindt al deze intiatieven terug in de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove 

Inhoud

Wil je je buren een handje helpen in coronatijd? Print dit kaartje af en steek het in hun bus! Geen printer? In de Ninove Info, die je binnenkort ontvangt, kan je het uitknippen. Zeker doen, want een klein beetje hulp kan een groot verschil maken! 

Help je buren met dit kaartje

naar boven


Bellen tegen corona

Bellen tegen corona
Het voelt voor iedereen raar om in je kot te moeten blijven. Maar voor ouderen en zieken of mensen met een beperking mensen met een zorgdossier kan het een groot probleem zijn. Gelukkig zijn er de medewerkers van het Sociaal Huis Ninove, die contact met hen opnemen. Het gaat in de eerste plaats om:

 • mantelzorgers
 • deelnemers Babbelonië
 • nieuwkomers
 • vaste bezoekers van het ontmoetingscentrum
 • bewoners van de serviceflats
 • gebruikers van de poetsdienst aan huis
 • OCMW-cliënten en cliënten van Huis van het Kind

Daarnaast zal Huis van het Kind:

 • wekelijks chatten van 14 uur tot 16 uur
 • dagelijks een tip posten op hun facebookpagina
 • contact houden met de mama groep van de brabbelbabbels via whatsapp

Behoor je niet tot één van bovenstaande groepen maar heb je financiële problemen, gevoelens van angst en onrust, heb je dringende hulp nodig of kan je geen eten meer kopen voor je gezin of jezelf?

Team Permanentie blijft telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 16 uur op 054 50 50 50 of via mail permanentie@sociaalhuisninove.be.

Je kan in het Sociaal Huis ook terecht op afspraak in de voormiddag voor (nood)hulpverlening.

naar boven


 Gratis vrijwilligersverzekering 

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit in Vlaanderen. De Vlaamse Overheid zorgt ervoor dat je, als je vrijwilligt in dit verband, je verzekerd bent.

Registreer je als vrijwilliger via de website www.vlaanderenvrijwilligt.be, op de pagina Vlaanderen Helpt.

Meer informatie over de gratis verzekering, welke activiteiten in aanmerking komen en wat te doen bij een schadegeval kan je hier vinden. 

Hulp nodig om je te registreren als vrijwilliger? Bel het algemeen nummer 054 50 50 50 of stuur een mailtje naar vrijwilligersloket@sociaalhuisninove.be

naar boven


 Uitgelichte initiatieven

De website https://www.vlaanderenhelpt.be/ brengt hartverwarmende acties van solidariteit samen. Op die manier kunnen we elkaar inspireren, motiveren en (onder)steunen. 

Heb je dus zelf ook een goed idee of wil je initiatief nemen?

 • Deel jouw actie met de #Vlaanderenhelpt en kom op die manier in contact met heel Vlaanderen.
 • Deel jouw actie op de facebookgroep Verspreid Solidariteit Ninove

naar boven


 Individuele vrijwilligers

Wil je je buren een handje helpen in coronatijd? Wil je organisaties helpen die handen tekort komen? Je bent bereid om een van deze taken op te nemen:

 • mondmaskers maken
 • boodschappen doen voor kwestbare mensen
 • de hond uitlaten
 • ...

Registreer je op ZUKZUK zodat we jou kunnen bereiken wanneer we een hulpvraag krijgen. 

naar boven


Mondmasker en mondmaskerfilters

Mondmaskers zijn niet weg te denken uit onze nabije toekomst. Ze zullen een belangrijke rol spelen in het versoepelen van de maatregelen. Mensen zullen aangeraden worden om een mondmasker te dragen als de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd wordt. Denk aan het openbaar vervoer, op het werk of in de winkel. 

Klik door naar de aparte pagina op deze website om een antwoord te vinden op al jouw vragen over mondmakers.

naar boven 


  Buurtcomités

Enkele leden van Buurtcomité Pamelstraat – Nederwijk besloten om de handen uit de mouwen te steken. Ze ontwierpen een flyer met als doel langs de ene kant vrijwilligers te zoeken om boodschappen te doen voor oudere of zieke buren, of mensen die minder mobiel zijn. En aan de andere kant om de mensen die niet meer buiten kunnen, in contact te brengen met die vrijwilligers. 

Meer info over dit intiatief vind je hier.

naar boven


 Zet een beertje achter je raam

Beertje achter raam

 

Op sociale media roepen mensen massaal op om een teddybeer te plaatsen aan je raam of op het vensterbank. Het initiatief is bedoeld om kinderen op berenspeurjacht te sturen. 

naar boven


 Psychisch welzijn

Het is crisis. Plots komen er allerlei maatregelen van bovenaf en noodberichten van overal. Hierdoor kan je je onrustig of angstig voelen, maar ook bijzonder eenzaam. Waar kan je terecht met je bezorgdheden?angstige vrouw, handen voor de hogen en op het hoofd

Goede adviezen over hoe je kan omgaan met stress tijdens de coronacrisis, kunnen je mogelijk weer tot rust brengen.

We verzamelden alle info, nuttige adviezen, handige tips en een overzicht van organisaties waar je zowel telefonisch als online bij terecht kan op Psychisch welzijn in coronatijden.

naar boven


 Pc's tegen leerachterstand

De stad lanceerde op 10 april een oproep om gebruikte laptops binnen te brengen zodat alle kinderen vanaf het eerste leerjaar na de paasvakantie de lessen konden volgen in het kader van de verplichte preteaching.

Ondertussen zochten de sociale dienst en de dienst onderwijs samen naar geld en partners bij de zoektocht naar PC’s. Die werden ook gevonden: Rotary Ninove-Dendervallei vond een 50-tal toestellen binnen hun netwerk: bij eigen leden, AIBV (Technische autocontrole Vlaams Brabant) Realdolmen en KBC Ninove. De toestellen werden door enkele vrijwillige IT-ers volledig werden ge’refurbished’. De sociale dienst sprak een bestaand legaat aan en bekostigde hiermee 86 chromebooks voor de jongste leerlingen.

Alle 147 gezinnen met kinderen die om sociale redenen geen PC hadden, zijn ondertussen volledig klaar om de preteaching binnen hun klasgroep te volgen.

naar boven


 Babbelonië voortaan online

Iedereen, zowel anderstalig als Nederlandstalig, die op zoek is naar een babbel of oefenkans Nederlands kan vanaf 22 april elke woensdag van 9 uur tot 11 uur deelnemen aan Babbelonië.
 
De sessies zullen doorgaan via ZOOM. Om gebruik te kunnen maken van ZOOM heb je een laptop of computer met camera en microfoon OF een smartphone nodig.
 
Indien je graag aansluit, stuur dan een mail naar marijke.verleyen@vormingplus-vlad.be 


 Platform dat hulpvragers en hulpbieders in tijden van corona met elkaar in verbinding brengt

Nu er strenge corona-maatregelen van kracht zijn, groeit het besef dat we solidair moeten zijn met elkaar. “Hoe kunnen we elkaar helpen? Ik ga boodschappen doen, voor wie kan ik nog wat meebrengen?" We zien dit soort berichten en vragen op sociale media verschijnen.
 
Op lokaal niveau ontstaan heel wat solidariteitsacties voor mensen die het moeilijk hebben in deze periode. In tijden van crisis is het belangrijk dat we al deze initiatieven kunnen bundelen. Zo blijven we elkaar helpen en inspireren.
 

Waarvoor kan je nu precies waar terecht?

 1. De facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove is beschikbaar voor het delen van solidariteitsacties en informatie omtrent initiatieven in Ninove.

 2. www.sociaalhuisninove.be/ninovevrijwilligt is een vacaturebank van het Vrijwilligersloket voor alle openstaande vacatures van vrijwilligersverenigingen in groot Ninove.

  Opgelet: sommige vrijwilligerswerkingen zijn noodgedwongen (tijdelijk) stopgezet n.a.v. de coronamaatregelen omwille van het risico op besmetting van vrijwilligers.

 3. Het platform Zuk Zuk zal beschikbaar zijn gedurende de ganse coronacrisis. Je kan je aanmelden met een hulpvraag of hulpaanbod voor deze thema’s: boodschappendienst, maaltijden maken, een goed gesprek of het uitlaten van een huisdier.
Heb jij een hulpvraag of wil je graag anderen helpen? Meld je aan en wij zorgen voor de juiste match!
 
Voor meer informatie over deze initiatieven kan je terecht bij het Vrijwilligersloket Ninove via vrijwilligersloket@sociaalhuisninove.be of 054 50 50 50.
 
 

naar boven


Kom uit je kot met 'Circuit Sortie'

De lockdown is een harde dobber voor iedereen. Maar voor mensen met een beperking ligt dat nog net een tikje moeilijker.

Daarom halen De Genereuzen en Inter ze uit hun kot en brengen ze naar hun lievelingsplekje dat ze de afgelopen maanden het hardst gemist hebben. En het mooie is dat je er niet alleen naartoe gaat. Maar in goed, genereus gezelschap. Ze sturen immers iemand mét en zonder beperking samen de baan op. Zo ontdekken ze niet alleen nieuwe plekjes maar ook nieuwe vrienden.

Heb je een beperking of niet? Geef hier je lievelingsplekje en zij zorgen voor de ontmoeting. 

naar boven