Verspreid solidariteit

Bedankt, Ninovieter! De voorbije maanden organiseerden jullie heel wat initiatieven om elkaar te helpen tijdens de coronacrisis, en dat vinden we fantastisch! Natuurlijk ondersteunen we jullie graag en daarom hebben we de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove online gezet. Word lid, post er je initiatief en bereik zoveel mogelijk mensen. Je zal er ook de acties van de stad terugvinden. Want in Ninove vechten we tegen corona, en voor elkaar. Ga snel naar www.facebook.com/groups/215409109833163/.

 

Hier vind je een niet-limitatieve lijst van solidariteitsacties tijdens deze coronaperiode. Je vindt al deze intiatieven terug in de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove 

Inhoud

Wil je je buren een handje helpen in coronatijd? Print dit kaartje af en steek het in hun bus! Zeker doen, want een klein beetje hulp kan een groot verschil maken! 

Help je buren met dit kaartje

naar boven


Mondmasker en mondmaskerfilters

Mondmaskers zijn niet meer weg te denken. Ze spelen een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Mensen worden aangeraden om een mondmasker te dragen als de veilige afstand van 1,5 meter niet gegarandeerd wordt. Op sommige plaatsen is het dragen van een mondmasker verplicht. Denk aan het openbaar vervoer, op het werk of in de winkel. 

Klik door naar de aparte pagina op deze website om een antwoord te vinden op al jouw vragen over mondmakers.

naar boven 


Psychisch welzijn

Het is crisis. Plots komen er allerlei maatregelen van bovenaf en noodberichten van overal. Hierdoor kan je je onrustig of angstig voelen, maar ook bijzonder eenzaam. Waar kan je terecht met je bezorgdheden?angstige vrouw, handen voor de hogen en op het hoofd

Goede adviezen over hoe je kan omgaan met stress tijdens de coronacrisis, kunnen je mogelijk weer tot rust brengen.

We verzamelden alle info, nuttige adviezen, handige tips en een overzicht van organisaties waar je zowel telefonisch als online bij terecht kan op Psychisch welzijn in coronatijden.

naar boven


Babbelonië voortaan online

Iedereen, zowel anderstalig als Nederlandstalig, die op zoek is naar een babbel of oefenkans Nederlands kan vanaf 22 april elke woensdag van 9 uur tot 11 uur deelnemen aan Babbelonië.
 
De sessies gaan door via ZOOM. Om gebruik te kunnen maken van ZOOM heb je een laptop of computer met camera en microfoon OF een smartphone nodig.
 
Indien je graag aansluit, stuur dan een mail naar marijke.verleyen@vormingplus-vlad.be 


Platform dat hulpvragers en hulpbieders in tijden van corona met elkaar in verbinding brengt

Nu er strenge corona-maatregelen van kracht zijn, groeit het besef dat we solidair moeten zijn met elkaar. “Hoe kunnen we elkaar helpen? Ik ga boodschappen doen, voor wie kan ik nog wat meebrengen?" We zien dit soort berichten en vragen op sociale media verschijnen.
 
Op lokaal niveau ontstaan heel wat solidariteitsacties voor mensen die het moeilijk hebben in deze periode. In tijden van crisis is het belangrijk dat we al deze initiatieven kunnen bundelen. Zo blijven we elkaar helpen en inspireren.
 

Waarvoor kan je nu precies waar terecht?

  1. De facebookgroepVerspreid solidariteit Ninove is beschikbaar voor het delen van solidariteitsacties en informatie omtrent initiatieven in Ninove.

  2. www.sociaalhuisninove.be/ninovevrijwilligt is een vacaturebank van het Vrijwilligersloket voor alle openstaande vacatures van vrijwilligersverenigingen in groot Ninove.

    Opgelet: sommige vrijwilligerswerkingen zijn noodgedwongen (tijdelijk) stopgezet n.a.v. de coronamaatregelen omwille van het risico op besmetting van vrijwilligers.

  3. Wil je het verschil maken door een kaartje te sturen, te (video)bellen of op bezoek te gaan bij iemand uit jouw buurt die zich eenzaam voelt? Word een Fred of Frieda. Lees hier meer over Fred en Frieda.
Heb jij een hulpvraag of wil je graag anderen helpen? Meld je aan en wij zorgen voor de juiste match!
 
Voor meer informatie over deze initiatieven kan je terecht bij het Vrijwilligersloket Ninove via vrijwilligersloket@sociaalhuisninove.be of 054 50 50 50.
 
 

naar boven


Kom uit je kot met 'Circuit Sortie'

De lockdown is een harde dobber voor iedereen. Maar voor mensen met een beperking ligt dat nog net een tikje moeilijker.

Daarom halen De Genereuzen en Inter ze uit hun kot en brengen ze naar hun lievelingsplekje dat ze de afgelopen maanden het hardst gemist hebben. En het mooie is dat je er niet alleen naartoe gaat. Maar in goed, genereus gezelschap. Ze sturen immers iemand mét en zonder beperking samen de baan op. Zo ontdekken ze niet alleen nieuwe plekjes maar ook nieuwe vrienden.

Heb je een beperking of niet? Geef hier je lievelingsplekje en zij zorgen voor de ontmoeting. 

naar boven


Coronalert aan = samen corona verslaan

De Coronalert app is het nieuwe instrument in de strijd tegen COVID-19: een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app om samen corona te verslaan. De app waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die besmet is met het virus. Ook voor contacten die je niet persoonlijk kent. De app draagt zo bij tot een snellere, krachtige contactopsporing.

Hoe werkt Coronalert?

De app registreert via Bleutooth wanneer je met anderen in contact komt, op minder dan 1,5 meter en langer dan 15 minuten. Bijvoorbeeld wanneer je op de trein, bus of op café naast iemand zit.

Dankzij de app krijg je automatisch een waarschuwing als je in contact kwam met een besmette persoon. Tenminste als die andere persoon ook de app gebruikte toen jullie in contact kwamen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Je weet niet wie de besmette persoon is en waar of wanneer er contact was, maar wel dat er een risico op besmetting is.

Testresultaat

Laat je een coronatest afnemen (omdat je symptomen hebt, op reis was in een rode zone, of in contact was met een besmet persoon)? Dan kun je het resultaat direct in de app ontvangen. Zo ben je meteen op de hoogte en kan je sneller voorzorgen nemen om anderen te beschermen als je test positief is. Laat bij het voorschrijven de test de code van je app registeren, of voer zelf de testcode in die je kreeg van je arts.

Hoe gebruik je de app?

  1. Download de app gratis via je gebruikelijke app store.
  2. Installeer de app en geef je toestemming om Bleutooth te gebruiken. Zet je Bluetooth niet uit!
  3. Check regelmatig je meldingen; zo bescherm je jezelf en de anderen.

Voor meer info, surf naar https://coronalert.be/nl/.

naar boven

 


Ninove fonkelt

De dagen worden alsmaar korter en een tweede golf overspoelt het land. Onder het motto “Steek een lichtje aan voor de zorg en voor elkaar” wordt her en der de duisternis doorbroken. Stad Ninove wil ook graag fonkelen van de lichtjes!

Fonkel je mee?

Steek jij ook de lichten aan? Of het nu een lamp achter je raam is, een kaarsje op de stoep of een te vroege kerstslinger die de passanten doen lachen, alle lichtjes helpen! Ben je zodanig trots op jouw fonkelende voortuin of sprankelend balkon? Deel dan een foto van je huis.

Dit kan op twee manieren:

Uit alle inzendingen loten we 10 foto’s, deze winnaars krijgen een fonkelende prijs.

Trek er op uit

Stad Ninove verzamelt de zotst verlichte huizen en buurten. Een kaart vind je vanaf 7 december op www.ninove.be/ninove-fonkelt. Hier kan je eens een kijkje gaan nemen naar al die mooie lichtjes. Wil je dat jouw huis hier ook tussen pronkt? Stuur dan een foto en je adres naar cultuur@ninove.be.

Lichtanimaties

Stad Ninove kan natuurlijk niet achter blijven en zorgt zelf ook voor lichtanimaties in de straten en aan de stadsgebouwen. Van 14 december 2020 tot en met 10 januari 2021 kan je in het stadscentrum een stralend oud stadhuis en een fonkelende Koepoort bezichtigen. Een overzicht van alle lichtanimaties vind je op www.ninove.be/ninove-fonkelt.

naar boven


Wensen in het straatbeeld

In de week van 28 december zal in elke Ninoofse brievenbus een pakketje zitten met daarin een raamaffiche, wenskaarten en een begeleidende brief. De stad doet een warme oproep naar alle Ninovieters om hun wensen te verspreiden naar geliefden, familie, vrienden, … en hartverwarmende boodschappen in het straatbeeld te toveren door de affiche aan het raam te hangen. Op die manier steken we iedereen die het moeilijk heeft, eenzaam is of in quarantaine zit een hart onder de riem.

De Warmste Week

De stad ziet deze actie o.a. als een uitloper van de Warmste Week, die loopt van 18 december tot en met 24 december. Door de vlam voor je raam te hangen, laat je je buren weten dat jij wil helpen waar je kan. Ook op de affiches met de warme wensen zal de vlag zal te zien zijn. Want ook al loopt de Warmste Week af op 24 december, toch wil de stad de vlag nog een tijdje in de picture zetten.

naar boven