Samen tegen corona

Bedankt, Ninovieter! De voorbije dagen startten jullie tientallen initiatieven om elkaar te helpen, en dat vinden we fantastisch! Natuurlijk ondersteunen we jullie graag en daarom hebben we de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove online gezet. Word lid, post er je initiatief en bereik zoveel mogelijk mensen. Je zal er ook de acties van de stad terugvinden. Want in Ninove vechten we tegen corona, en voor elkaar. Ga snel naar www.facebook.com/groups/215409109833163/.

 

 


 

Hier vind je een niet-limitatieve lijst van solidariteitsacties tijdens deze coronaperiode. Je vindt al deze intiatieven terug in de Facebookgroep Verspreid solidariteit Ninove 

Inhoud

Wil je je buren helpen?

Wil je je buren een handje helpen in coronatijd? Print dit kaartje af en steek het in hun bus! Geen printer? In de Ninove Info, die je binnenkort ontvangt, kan je het uitknippen. Zeker doen, want een klein beetje hulp kan een groot verschil maken!

 

Help je buren met dit kaartje

Bellen tegen corona

Bellen tegen corona
Het voelt voor iedereen raar om in je kot te moeten blijven. Maar voor ouderen en zieken of mensen met een beperking mensen met een zorgdossier kan het een groot probleem zijn. Gelukkig zijn er de medewerkers van het Sociaal Huis Ninove, die contact met hen opnemen. Het gaat in de eerste plaats om:

 • mantelzorgers
 • deelnemers Babbelonië
 • nieuwkomers
 • vaste bezoekers van het ontmoetingscentrum
 • bewoners van de serviceflats
 • gebruikers van de poetsdienst aan huis
 • OCMW-cliënten en cliënten van Huis van het Kind

Daarnaast zal Huis van het Kind:

 • wekelijks chatten van 14 uur tot 16 uur
 • dagelijks een tip posten op hun facebookpagina
 • contact houden met de mama groep van de brabbelbabbels via whatsapp

Behoor je niet tot één van bovenstaande groepen maar heb je financiële problemen, gevoelens van angst en onrust, heb je dringende hulp nodig of kan je geen eten meer kopen voor je gezin of jezelf?

Team Permanentie blijft telefonisch bereikbaar van 8.30 uur tot 16 uur op 054 50 50 50 of via mail permanentie@sociaalhuisninove.be.

Je kan in het Sociaal Huis ook terecht op afspraak in de voormiddag voor (nood)hulpverlening.

Gratis vrijwilligersverzekering 

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit in Vlaanderen. De Vlaamse Overheid zorgt ervoor dat je, als je vrijwilligt in dit verband, je verzekerd bent.

Registreer je als vrijwilliger via de website www.vlaanderenvrijwilligt.be, op de pagina Vlaanderen Helpt.

Hulp nodig om je te registreren als vrijwilliger? Bel het algemeen nummer 054 50 50 50 of stuur een mailtje naar vrijwilligersloket@sociaalhuisninove.be

Uitgelichte initiatieven

De website https://www.vlaanderenhelpt.be/ brengt hartverwarmende acties van solidariteit samen. Op die manier kunnen we elkaar inspireren, motiveren en (onder)steunen. 

Heb je dus zelf ook een goed idee of wil je initiatief nemen?

 • Deel jouw actie met de #Vlaanderenhelpt en kom op die manier in contact met heel Vlaanderen.
 • Deel jouw actie op de facebookgroep Verspreid Solidariteit Ninove 

Individuele vrijwilligers

Wil je je buren een handje helpen in coronatijd? Wil je organisaties helpen die handen tekort komen? Je bent bereid om een van deze taken op te nemen:

 • mondmaskers maken
 • boodschappen doen voor kwestbare mensen
 • de hond uitlaten
 • ...

Deel een boodschap op de facebookgroep Verspreid Solidariteit Ninove en laat jouw gegevens achter via vrijwilligersloket@sociaalhuisninove.be zodat we jou kunnen bereiken wanneer we een hulpvraag krijgen. 

Breng mondmaskers binnen bij de brandweer

mondmasker


Maak je zelf mondmaskers of heb je nog ‘gewone’ mondmaskers liggen (chirurgisch, FFP2/3)? 
Breng ze naar de brandweer Ninove, aan de Désiré de Bodtkaai 3 (Hulpverleningszone Zuid-Oost, post Ninove). Je kan de maskers binnenbrengen van maandag tot vrijdag. Wij halen ze daar op.

Wil je de maskers eerst nog wassen op 60° en nadien drogen in de droogkast? Zo kunnen we de verspreiding van het virus optimaal tegengaan. Bedankt!

Heb je een zorgopleiding genoten?

Ben jij bereid om je in te zetten als vrijwilliger om onze zorgverlening in tijden van het coronavirus te versterken? We kunnen jouw hulp en kennis zeker gebruiken!
 
Zowel artsen, verplegers als paramedisch personeel (ambulanciers…) komen in aanmerking en dit voor zowel actieve en gepensioneerde personen als laatstejaarsstudenten.
 
Uiteraard zorgen we voor de nodige beschermingsmiddelen zodat je veilig je werk kan doen. Het is essentieel dat je zelf uiteraard in goede gezondheid bent.
 
Meld je aan bij de dienst noodplanning via noodplanning@ninove.be. Geef je naam, telefoonnummer en e-mailadres door waarop we je kunnen bereiken.
 

Koop een cadeaubon en steun hiermee lokale ondernemers

Voor de horeca zijn dit onzekere tijden. Winkels, cafés, restaurants, culturele organisaties, kleine zelfstandigen... sluiten de deuren en zullen ongetwijfeld financieel hard lijden tijdens deze crisis.

Om deze mensen een onder de riem te steken lanceert de website www.letssupport.be een online waardebonplatform. Lokale ondernemers kunnen er kosteloos cadeaubonnen aanmaken. Klanten die een lokale ondernemer willen steunen, kunnen een waardebon kopen via het platform.

Het integrale bedrag van elke waardebon gaat vervolgens naar de gekozen zaak. De bon kan gebruikt worden als de zaak weer open gaat, maar wie extra steun wil bieden, verzilvert de bon niet en beschouwt het als een schenking aan de lokale ondernemer.

Stuur een postkaart naar je geliefde(n)

In je kot moeten blijven betekent voor veel mensen dat ze afstand moeten nemen van hun geliefden.

bpost geeft de burgers daarom 10 gratis postkaartjes zodat iedereen een mooie boodschap kan versturen naar de personen die ze graag zien, maar waarbij ze momenteel niet kunnen langsgaan.

Het enige wat je hoeft te doen is de Mobile Postcard-app downloaden. Met gebruik van de promotiecode 'LOVEYOU' kan je 10 mensen die je momenteel even mist een hart onder de riem steken, vertellen hoe het met je gaat of gewoon even laten weten dat je hen graag ziet.

postkaartje

Buurtcomités

Enkele leden van Buurtcomité Pamelstraat – Nederwijk besloten om de handen uit de mouwen te steken. Ze ontwierpen een flyer met als doel langs de ene kant vrijwilligers te zoeken om boodschappen te doen voor oudere of zieke buren, of mensen die minder mobiel zijn. En aan de andere kant om de mensen die niet meer buiten kunnen, in contact te brengen met die vrijwilligers. 

Meer info over dit intiatief vind je hier.

Zet een beertje achter je raam

Beertje achter raam

 

Op sociale media roepen mensen massaal op om een teddybeer te plaatsen aan je raam of op het vensterbank. Het initiatief is bedoeld om kinderen op berenspeurjacht te sturen. Word crisisvrijwilliger bij het Rode Kruis

Als crisisvrijwilliger bied je ondersteuning bij logistieke taken zoals bedden opmaken of maaltijden rondbrengen in bv. woonzorgcentra. Zo help je deze instellingen die kampen met personeelstekorten en blijven Medische taken voorbehouden voor mensen met een medisch of paramedisch diploma. Met jouw logistieke hulp help je deze medische profielen vrij te houden voor anderen levensreddende taken.

Registreren doe je hier.