Snel en veilig langs trage wegen

21
jan
2019

56,30 kilometer lang zijn ze vandaag, de Ninoofse trage wegen, gespreid over zeven wandellussen. Binnen een aantal maanden zal dit aantal uitbreiden tot 12 trajecten, goed voor 100 kilometer stappen. Maar wist je ook dat die trage wegen je veiliger laten fietsen?

“Bij trage wegen denken we natuurlijk meteen aan de wandellussen. En daar start het inderdaad allemaal mee’’, zegt Vincent Van Heghe van de vzw Trage Wegen (foto, links). “Maar op de vergaderingen die we met de inwoners hebben bij het opmaken van het traject, komen ook suggesties naar boven die het verkeer veiliger kunnen maken. En als we kunnen, gaan we daar graag op in. Zo is er sinds kort een halfverharding op de Oude Eichembaan, tussen Ninove en Eichem. Door deze weg te verharden, kan je van Ninove veilig naar Appelterre-Eichem en Voorde fietsen, zonder de drukke Aardeweg of Brakelsesteenweg te nemen. Het trage wegenproject zorgt dus niet enkel voor mooie wandellussen, maar ook voor veiliger verkeer.”

Mooi parcours

“Ninove was zeker niet de eerste stad die gestart is met het uitstippelen van haar trage wegen’’, vertelt Jan Lescrauwaet, die het project begeleidt voor de Provincie Oost-Vlaanderen (foto, rechts). “Maar de stad is er wel volop voor gegaan en dat zie je vandaag. Met de financiële steun van de Provincie en de hulp van de inwoners en de vzw Trage Wegen hebben jullie op enkele jaren tijd een heel mooi parcours samengesteld.” En de al geopende wandellussen zijn nu ook digitaal beschikbaar via RouteYou. “RouteYou is zowel op je pc als op je smartphone beschikbaar. Als je de app op je telefoon installeert, word je trouwens via je gps-signaal langs het parcours gegidst”, geeft Vincent mee. “We zitten dus al ver met de trage wegen, hier in Ninove. En we werken hard verder om de laatste lussen snel te kunnen openen.”

“Makkelijker en vooral veiliger naar Ninove”

Paul Carré vertelt over de trage wegen“De opening van de wandellus in Voorde was een succes. Met 120 waren we bij de opening, eind augustus”, zegt Paul Carré, die bij het project betrokken is voor die deelgemeente. “Dat we dankzij de trage wegen nu ook makkelijker en vooral veiliger naar Ninove kunnen fietsen vanuit Appelterre en Voorde, is toch mooi meegenomen, zeker voor kinderen die in Ninove naar school gaan."

 

Waar vind je de Oude Eichembaan?

  • Kom je van Appelterre-Eichem of Voorde? Dan rijd je van de Eichemstraat naar het kerkje van Eichem. Daar neem je links de Lindenbergstraat tot bij het baantje dat naar de Terrasstraat loopt. Daar ga je rechtdoor, de Oude Eichembaan op.
  • Kom je van Ninove? Aan de Elisabethlaan, ter hoogte van garage Bauwens, rijd je de Oude Eichembaan in.

 


Contact

Activiteiten zoeken