Startend ondernemer? Zelf aan de slag!

De dienst lokale economie Ninove verwelkomt startende ondernemers met open armen. We staan klaar om je te steunen met informatie, advies en een vlotte toekenning van de vereiste vergunningen. Zo sta je snel en stevig op eigen benen, en kan je al je energie richten op het succes van je onderneming.

Algemene informatie en dienstverlening

Je hebt eindelijk de beslissing genomen: je start je eigen zaak of onderneming! Maar waar te beginnen? Welke formaliteiten moet je allemaal vervullen? En waar moet je zeker rekening mee houden? Het lijkt onbegonnen werk, maar er is goed nieuws: je staat er niet alleen voor. Er zijn verschillende organisaties en infobrochures die je bijstaan met raad en daad, en je een vlotte start garanderen. Ook bij ons kan je altijd terecht voor vragen of advies.

De zeven onmisbare stappen bij de start van je onderneming

 • Kies je ondernemingsvorm.
 • Open een zichtrekening.
 • Richt (indien geen eenmanszaak) je vennootschap op.
 • Vraag je ondernemingsnummer aan.
 • Activeer je btw-nummer.
 • Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.
 • Sluit je aan bij een ziekenfonds.

Het ondernemingsloket

Een ondernemingsloket is een aanspreekpunt voor ondernemingen. Het voert een aantal taken uit waarvoor de ondernemer vroeger contact moest opnemen met verschillende instanties. Het gaat in sommige gevallen om verplichte administratieve verrichtingen.

Elk ondernemingsloket heeft meerdere erkende kantoren over het ganse land. U heeft verschillende zoekmogelijkheden:
- lijst van alle kantoren van een bepaald loket,
- lijst van alle kantoren van de verschillende loketten in een bepaalde gemeente.
Wij verwijzen u hiervoor naar de webstek van de FOD Economie.

Handige infobrochures

Leidraad voor het opstellen van een ondernemingsplan.
Elke onderneming die met een nieuwe activiteit start moet over een ondernemingsplan/businessplan beschikken. Deze brochure is een leidraad voor het opstellen van een ondernemersplan, zowel voor starters als voor bestaande ondernemingen. www.vlaio.be/content/leidraad-voor-het-opstellen-van-een-ondernemingsplan

Mijn eigen zaak. Starten met kennis van zaken.
Stap voor stap wordt uitgelegd hoe u het moet aanpakken om een zaak op te starten. Alle administratieve formaliteiten die u dient te doorlopen worden ook opgesomd.
www.vlaio.be/content/mijn-eigen-zaak-starten-met-kennis-van-zaken

Mijn eigen zaak. Bijlagen provincie Oost-Vlaanderen.
Bijlagen bij de brochure "Mijn eigen zaak", met nuttige contactgegevens voor het opstarten van een onderneming in de provincie Oost-Vlaanderen.
www.vlaio.be/content/mijn-eigen-zaak-bijlagen-provincie-oost-vlaanderen

Startkompas. Onderzoek en bereken de haalbaarheid van uw zaak.
Je hebt beslist een bedrijf op te starten, of je denkt eraan. Dit Startkompas is een werkinstrument waarmee je de haalbaarheid (financieel en organisatorisch) van je project kan inschatten. Bovendien kan het Startkompas dienen als basis voor een ondernemingsplan.
www.vlaio.be/content/startkompas-onderzoek-en-bereken-de-haalbaarheid-van-uw-zaak

Basiskennis bedrijfsbeheer.
Deze syllabus is bedoeld om iedereen die een zelfstandige activiteit wil uitoefenen, te helpen bij de voorbereiding op het examen basiskennis bedrijfsbeheer. Je vindt hierin ook een aantal oefeningen die ujetoelaten de behandelde stof toe te passen. Het examen wordt georganiseerd door Agentschap Innoveren & Ondernemen.
www.vlaio.be/content/basiskennis-bedrijfsbeheer

Organisaties

Agentschap Innoveren & Ondernemen is hét aanspreekpunt van de Vlaamse overheid voor alle ondernemers in Vlaanderen. Ze stimuleren en ondersteunen innovatie en ondernemerschap en dragen bij aan een gunstig ondernemersklimaat.
www.vlaio.be

De Unie van Zelfstandige Ondernemers, beter bekend als UNIZO, is een Belgische vereniging van ondernemers, kleine en middelgrote ondernemingen en vrije beroepen.
www.unizo.be

De UNIZO Startsimulator, een gratis tool van UNIZO Startersservice, bundelt alle info over de opstart van een eigen zaak op een online kennisplatform. De Startsimulator helpt je bovendien bij de uitwerking van jouw persoonlijk ondernemingsplan en financieel plan.
www.unizo.be/starters/projecten/startsimulator-neem-een-vliegende-start-met-jouw-eigen-zaak

Stroomt er ondernemersbloed door je aderen?
Hoe goed ben je al op de hoogte van alles wat er komt kijken bij het starten van een eigen zaak? Test je kennis met deze kennistest: twintig korte vragen over zeer uiteenlopende facetten van het starten van een eigen zaak. Zo krijg je alvast een eerste idee van wat er allemaal komt kijken bij het runnen van je eigen zaak. Je krijgt feedback per antwoord en op het einde een totaalscore!
www.unizo.be/starters/ondernemerstest

Ook Voka Oost-Vlaanderen, Oost-Vlaams netwerk van ondernemingen, draagt zijn steentje bij met gratis advies en infosessies.
www.voka.be/oost-vlaanderen

De Vlaamse Dienst voor ArbeidsBemiddeling (VDAB) biedt je tal van gratis mogelijkheden:

 • vind de geschikte werknemer
 • publiceer en beheer je vacatures
 • stel je bedrijf voor
 • match je vacatures met de kandidaten in de cv-databank
 • meld en beheer je leerplekken
 • vraag een premie aan voor een vijftigplusser of een werknemer met een arbeidsbeperking

https://werkgevers.vdab.be/werkgevers


Contact informatie

Contactpersonen