Sporten in coronatijden

Coronamaatregelen voor de sportsector 

Om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, nemen de Vlaamse en federale overheden de nodige maatregelen, ook op sportief vlak.

Sport zo veel mogelijk in groepen van acht. Of in een groepje met de mensen met wie je samenwoont. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.

Blijf als club de evenementen doorgeven die buiten de reguliere werking vallen via sport@ninove.be

Vanaf 27 juni gelden volgende maatregelen:

 • Er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden. Er gelden geen limieten meer op het aantal sporters en er kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband.
 • Enkel voor de deelnemers aan sportkampen geldt nog een limiet, vanaf 25 juni is dit maximum 100 deelnemers, vanaf 30 juli is dit maximum 200 deelnemers.
 • De densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur zijn niet langer verplicht. Ze kunnen wel een nuttige beheersmaatregel zijn, indien de indoor infrastructuur over beperkte ventilatiemogelijkheden beschikt.
 • Overnachtingen zijn toegelaten bij sportkampen.
 • Cafésporten (biljart, snooker, darts, tafelvoetbal, …) in horeca-inrichtingen zijn opnieuw toegelaten (mits gebruik van mondmasker).
 • Kleedkamers en douches mogen opnieuw open. We adviseren hier wel nog om optimale ventilatie te voorzien of wanneer dit niet mogelijk is om de capaciteit te beperken. Hou bij de heropening rekening met de nodige procedures ter preventie van legionella.
 • Horeca-activiteiten bij sporttrainingen en -wedstrijden kunnen indien gewenst volgens het take-away principe worden georganiseerd.
 • Voorinschrijven bij sportactiviteiten wordt nog sterk aanbevolen, maar is niet langer verplicht. Zo worden daginschrijvingen bij wandel- en toertochten opnieuw mogelijk.
 • De limieten voor publiek bij sportwedstrijden worden verruimd:
  • Minderjarige deelnemers (en g-sporters en hulpbehoevenden) aan sportactiviteiten kunnen steeds vergezeld worden door één of meerdere leden van hun huishouden, ongeacht de aard van de activiteit. Voor deze toeschouwers hoeft geen CERM of CIRM opgemaakt te worden.
  • Zonder Covid Safe Ticket
   • Binnen tot 2.000 personen (of 100% van de CIRM-capaciteit indien dit lager is dan 2.000), zittend, met mondmasker en op een veilige afstand.
   • Buiten tot 2.500 personen, met mondmasker en op een veilige afstand. Het mondmasker mag tijdelijk af wanneer men op een vaste zitplaats zit (bv. voetbalstadion).
 • Kinderen tot 12 jaar zijn net zoals voor de toepassing van het Digital Covid Certificate, ook voor het Covid Safe Ticket vrijgesteld van testen.
 • Organisatoren zijn NIET verplicht de testmogelijkheid aan de ingang van het evenement aan te bieden.
 • CERM, en indien indoor ook CIRM, blijven verplicht, behalve wanneer men indoor onder de 100 en outdoor onder de 200 toeschouwers blijft.

Extra aandachtspunten

Hou naast de verplichte maatregelen hierboven ook steeds rekening met de draagkracht van vrijwilligers. Het is niet omdat er weer zaken mogen, dat het ook moet. We vragen al maanden veel flexibiliteit van vrijwilligers en professionals. Als het niet haalbaar is voor jouw vrijwilligers, organisatie… dan vragen we daar begrip voor van alle partijen.  

Meer informatie

Op de website van het federale crisiscentrum over het coronavirus vind je de laatste federale maatregelen.

Coronamanager

Elke sportvereniging moet een coronamanager aanduiden die de specifieke maatregelen voor zijn sport, de maatregelen voor Vlaanderen en de stad kent. Deze persoon is ook de contactpersoon voor de sportvereniging voor alle communicatie rond corona door de stad.

Als je als sportvereniging nog geen coronamanager aanstelde, doe dit dan zo snel mogelijk en breng de stad op de hoogte via sport@ninove.be.

Buitenaccomodaties sportdienst

Sporten in niet-georganiseerd verband mag in groepen ter grootte van de sociale bubbel. De sportdienst is gesloten van 24 juli tot en met 1 augustus.

Stadspark

Vrij gebruik, geen reservatie nodig.

Visvijver stadspark

Dagvergunning nodig! (de visvijver is enkel toegankelijk in het weekend) Aanvraag via sport@ninove.be of 054 50 53 50.

Skatepark

Het skatepark wordt vernieuwd, er staat een tijdelijke constructie.

Omnisportterrein

Sport in groepjes van acht. Hou 1,5 meter afstand van personen die niet tot de sportgroep behoren. 

Atletiekpiste

Reservatie verplicht, aanvraag minimum 48 uur op voorhand via sport@ninove.be 

Petanque

Volgende terreinen zijn opnieuw geopend en mogen vrij gebruikt worden:

- Lieferinge, dorpsplein

- Neigem, Kantonstraat

- Neigem, Brusselseheerweg

- Ninove, Abdijstraat

- Ninove, Roslaer

- Ninove, Groeneweg

- Okegem, Jan Ockeghemstraat

- Outer, Meeuwenlaan

- Outer, Hector Plancquartstraat

- Meerbeke, Gemeentehuisstraat

- Meerbeke, Elsbeekstraat

Grasveld achter kaatsterrein

Reservatie verplicht, aanvraag minimum 48 uur op voorhand via sport@ninove.be 

Kunstgrasveld Ninove

Reservatie verplicht, aanvraag minimum 48 uur op voorhand via sport@ninove.be 

Beachterreinen

Reservatie verplicht, aanvraag minimum 48 uur op voorhand via sport@ninove.be 

Zwemmen

Alle info lees je op de pagina's van zwembad De Kleine Dender.

(Sport)evenement organiseren

Meer informatie voor evenementen vind je hier.

Uiteraard blijven ook de diverse sectorprotocollen van kracht.

Vragen?

Nog vragen? Mail naar sportdienst@ninove.be of bel 054 50 53 58.


Contact informatie