Spelatelier

Omwille van de coronamaatregelen kan er geen traditionele Buitenspeeldag doorgaan. Toch hopen we dat zoveel mogelijk kinderen op 21 april - en hopelijk ook de volgende 256 dagen van 2021 - buiten gaan spelen! 

Buiten spelen is goed voor de gezondheid: door te klauteren, te hinkelen of touwtje te springen, bewegen kinderen met plezier. Ze kunnen zo hun energie kwijt en ze leren beter om ruimte, diepte, afstand en snelheid in te schatten.

Op deze pagina vind je leuke spelideetjes om buiten volop plezier te maken!

Heb jij het nodige materiaal niet?


Appelhappen! Of toch een koekje? 

Dit spel werkt heel eenvoudig: je legt een appel in een teil met water en de speler gaat op zijn knieën voor de teil zitten. Wie haalt het snelst de appel uit het water met zijn mond?

Is het te koud om met water te spelen, maar wil je toch een 'smakelijk' spelletje spelen? Hang dan een koek aan een touwtje in een boom en probeer die zonder handen op te eten.

Top 

Kleurendobbelspel 

Wat heb je nodig?

 • dobbelsteen
 • pen en papier

Hoe gaat het spel?

De natuur zit vol met kleuren. Bladeren zijn groen, de lucht is blauw en een boomstam is bruin. Of toch niet? Als je goed kijkt, zie je dat bladeren ook rood kunnen zijn en boomstammen wit. 

Voordat je dit spel kan spelen, moet je bepalen welk cijfer welke kleur krijgt op de dobbelsteen. Eén is bijvoorbeeld groen, twee is blauw, drie is rood... Schrijf dit op een vel papier zodat iedereen het goed kan zien.

Ga in een kring staan. Eén iemand gooit vervolgens de dobbelsteen. Zoek nu een voorwerp in de natuur met een kleur die hoort bij dat getal. Wie als laatste iets heeft gevonden, valt af. Zo ga je door tot er één winnaar is.

Top 

#buitenspeeldag2021

Met stoepkrijt kan je veel dingen tekenen waarmee je uren plezier kan hebben:

 • hinkelbaan om op te hinkelen
 • autoparcours van stoepkrijt
 • evenwichtsbalk voor trucjes
 • het 'veld' voor je balspel
 • Twister op de grond getekend
 • ...

Zet bovendien het belang van buitenspelen in de verf door een voetafdruk op de stoep te zetten met krijt (of verf). Stuur een foto naar jeugd@ninove.be of post zelf een foto op jouw socials met de hashtag #buitenspeeldag2021. 

Nog meer spelen met stoepkrijt? Doe dan mee aan de stoepkrijt-challenge! Alle info is te vinden op deze www.familiefit.be.

Top  

Hoor jij wat ik hoor? 

Wat heb je nodig?

 • Stopwatch (telefoon)

Hoe gaat het spel?

Om je heen hoor je altijd wel geluiden. Rijdende auto's bijvoorbeeld of een miauwende kat. Ga samen in de tuin zitten met de rug naar elkaar toe. Houd dan twee minuten je handen voor je ogen en wees heel stil. Vertel na twee minuten wat je allemaal gehoord hebt.

Top 

Klerenchallenge

Maak een zo lang mogelijke ketting met kleren. Knoop broeken en pulls aan elkaar en hang deze vervolgens in jouw tuin of aan jouw voorgevel!

Neem een foto en post de foto op Facebook of Instagram met de hashtag #buitenspeeldag2021.

 Top 

Pictionary

Dit spel is fijn om te spelen wanneer er meerdere kinderen zijn in een gezin.

Wat heb je nodig?

 • Envelop met daarin kaartjes van dieren en voorwerpen uit de natuur 
 • Zandloper (telefoon met stopwatch)
 • Potlood en papier

Hoe gaat het spel?

Maak kaartjes met daarop namen van dieren, bomen of andere elementen uit de natuur. Stop deze in een envelop. Pak nu om de beurt een kaartje uit de envelop en teken op een groot vel papier wat op het kaartje staat. De rest van de kinderen moet binnen de tijd van de zandloper (of stopwatch) raden wat je tekent. Vervolgens moeten zij dit aanduiden in de tuin/in de buurt.

 Top 

Heb jij het nodige materiaal niet?

Wil je graag buiten spelen, maar beschik je niet over het nodig buitenspeelmateriaal? Breng dan eens een bezoekje aan de speelotheek: 

 • gratis ontlenen van spelmateriaal (voor iedereen)
 • gratis ontlenen van Buitenspeeldag-knutselboxen (voor gezinnen met een laag inkomen)

De Speelodroom is elke woensdag open van 11 uur tot 17 uur, Bevrijdingslaan 9, Ninove. 

Klik hier voor meer info over de speelotheek!

Top 


Contact informatie