Snel&Wel naar een betere plaats op de arbeidsmarkt

10
feb
2021

De regionale fietskoerierdienst Snel&Wel opent dit jaar nog een afdeling in Ninove. Dat is goed nieuws voor jou, want het bedrijf bedeelt de flyers, brieven en pakketten niet zomaar, maar snel, wel (hoe kan het ook anders) én milieuvriendelijk. Maar nóg belangrijker: de koerierdienst werkt met mensen die moeilijk aan een job raken, zodat ze nieuwe kansen krijgen op de arbeidsmarkt.

Peter Dauwe van Steunpunt Welzijn vzw is de drijvende kracht achter de koerierdienst. Samen met Mia De Wolf van Werkpunt Ninove vzw vertelt hij over de komst van Snel&Wel naar onze stad.

Bij het woord ‘koerierdienst’ denken we snel aan bpost en DHL. Krijgen we binnenkort een busje van Snel&Wel voor de deur met onze online gekochte pakjes?

Peter: “Neen, we werken niet samen met grote internetbedrijven. Wij zijn er voor de lokale handelaars, verenigingen en overheden, die een folder, brief of pakje willen laten bedelen of leveren. Vorige week stopten onze mensen bijvoorbeeld een boekje van het Omloop Finish Team in alle bussen van groot Ninove. We werken ook heel erg op maat. We kunnen bedelen in één straat of in één deelgemeente. En het plan is ook om binnenkort pakjes van lokale handelaars te leveren bij inwoners. Zo kan je online kopen én laten leveren in Ninove, net zoals je nu doet bij Bol.com. We overleggen ook met ILvA of we misschien kunnen samenwerken om snoeisel op te halen bij inwoners die zelf moeilijk tot bij het recyclagepark geraken.”

Is dat jullie sterkte, die kleinschaligheid?

Peter: “Dat niet alleen. Zo zijn we ook 100% milieuvriendelijk: we werken enkel met fietsen. En misschien wel het belangrijkste: we zijn een bedrijf binnen de sociale economie.”

Mia: “De koeriers van Snel&Wel zijn stuk voor stuk mensen die een lange afstand hebben tot de arbeidsmarkt, voor wie het niet vanzelfsprekend is om van vandaag op morgen in een bedrijfsomgeving te werken. Zodra we openen in Ninove, zullen we zo vijf inwoners uit de werkloosheid kunnen halen. Ons uiteindelijke doel is om hen binnen de vijf jaar te laten doorgroeien naar een job in het gewone arbeidscircuit.”

 

Mia De Wolf van Werkpunt vzw

Mia De Wolf: “Dankzij hun werkervaring bij Snel&Wel,
vergroten de koeriers hun kansen op de arbeidsmarkt.”

 

Jullie werken kleinschalig, milieuvriendelijk, binnen de sociale economie … Zijn jullie dan ook niet een stuk duurder dan de concurrentie?

Peter: “We zijn misschien niet altijd de goedkoopste, maar zijn wel concurrentieel. En we leveren kwaliteit. Bij ons zitten de krantjes niet half uit de bus, maar erin. (lacht) Uiteraard kunnen we niet gratis werken, want we willen onze medewerkers een fair loon geven. Daar komt natuurlijk bij dat we met mensen werken die weinig of geen ervaring hebben, dus onze ‘rondes’ duren soms wat langer. Gelukkig krijgen we steun vanuit de overheid om dat verschil financieel op te vangen. In Ninove focussen we nu vooral op de opstart, want het aankopen van fietsen kost natuurlijk wat. We willen zeker vier tweewielers en één cargofiets, zodat we pakketten kunnen leveren.”

Dus hoewel jullie een vzw zijn die vooral inzet op tewerkstelling, moeten jullie aan het eind van het jaar toch een positieve balans kunnen voorleggen?

Mia: “Dat is een van de redenen waarom we vanuit Werkpunt Ninove wilden samenwerken met Snel&Wel. We zetten graag in op sociale werkgelegenheid in onze stad, maar een fietskoerierbedrijf uit de grond stampen, vraagt heel wat kennis en ervaring. En waarom zouden we het warm water heruitvinden? Snel&Wel is al jaren actief in Aalst, en sinds enkele jaren ook in de Vlaamse Ardennen.”

Peter: “Klopt, al zal onze dienstverlening in Ninove van bij de start een stuk ruimer zijn dan in de Vlaamse Ardennen. Daar richten we ons nu vooral nog op mailings. Hier gaan we ook meteen pakketjes bezorgen. Ninove is voor ons dus wel een nieuwe, spannende stap.”

Wanneer opent Snel&Wel Ninove de deuren?

Peter: “We zijn nog een en ander op punt aan het stellen, samen met onze partners, want we hebben ook twee bedrijven die bij de opstart zijn betrokken: Publiburo en Belgolivery. Zij gaan ons vooral kennis bijbrengen, en ons helpen met het opbouwen van een netwerk. Het kan dus nog enkele maanden duren voor we hier effectief starten, al zijn we nu ook al actief in Ninove, hé. De voorbije maanden deden we al heel wat bedelingen. Het vraagt wat meer logistieke voorbereiding van ons, zoals het transport van de fietsen met de trein, maar we doen het met alle plezier.” (lacht)

 

Mia en Peter aan het Sociaal Huis Ninove

Mia De Wolf en Peter Dauwe brengen Snel&Wel naar Ninove.

 

Wie is Snel&Wel?

Snel&Wel maakt deel uit van het Steunpunt Welzijn vzw. Deze Aalsterse organisatie werkt al meer dan twintig jaar rond sociale tewerkstelling, innovatie en activering.

“We waren heel aangenaam verrast toen we vanuit Ninove de vraag kregen om samen te werken. In twee decennia bouw je natuurlijk wel wat ervaring op, en het is fijn dat we die kunnen delen met de mensen rondom ons”, zegt een enthousiaste Peter Dauwe. Wil je meer weten over het Steunpunt Welzijn vzw? Bezoek hun website op www.welzijn.net.

Geef jij de koeriers een duwtje in de rug?

Ben je een handelaar en wil je wat verzenden (promotie, pakketjes ...)? Of sta je op het punt om met je vereniging iets te bedelen? Snel&Wel doet nu al bedelingen in Ninove, aarzel dus niet om een offerte aan te vragen. Meer info op www.snelenwel.be.


Contact

Activiteiten zoeken