Schoonste Dialectwoord van groot Ninove

logo dialectwoordSji-sjimadam? Sjarlowie? Ne sjoekelieër va sjokkelat? Wat wordt het Schoonste Dialectwoord van groot Ninove?

Dit voorjaar gaat Ninove op zoek naar het Schoonste Dialectwoord van groot Ninove.

Dialect is hip. Vraag het maar aan radiomaker Jan Hautekiet: 16.775 luisteraars brachten hun stem uit voor de verkiezing ‘Dialectparel van Vlaanderen’. De winnaar was ‘jeunen’. Of vraag het aan onze buren van Denderleeuw: bijna 600 inwoners kwamen naar de bib om uit een selectie van tien woorden hun favoriet te verkiezen. ‘Desjtern’ werd daar de winnaar. Of vraag het aan de dames & heer van 'Nienofs veer au lauif': hun webwinkel met toffe quotes in't Nienofs op nog toffere spulletjes, die ze verkochten in het kader van De Warmste Week, was op Sinterklaasdag al volledig uitverkocht.

Ook Erfgoedcel Denderland, waar Ninove lid van is, zet dit voorjaar het dialect in de kijker. “Dialect is zeer broos immaterieel erfgoed”, verduidelijkt Michaël Van Houtte van de erfgoedcel. “Enerzijds is het als levende taal constant aan verandering onderhevig. Anderzijds spreken minder en minder mensen dialect in een wereld waar Algemeen Nederlands de standaard is geworden. Wij willen met enkele projecten de waarde van de lokale dialecten in de verf zetten. Op die manier hopen we bij te dragen aan het bewaren en waarderen van dialect als immaterieel erfgoed.” En dus mag u dit voorjaar ook in Ninove enkele dialectprojecten verwachten.

Schoonste Dialectwoord van groot Ninove

Om te beginnen gaan we ‘Op zoek naar het Schoonste Dialectwoord van Groot Ninove’. ‘Groot’-Ninove is voor één keer wel belangrijk. Niet alleen regionaal zijn er grote dialectverschillen – Nienofs es gieën Olsjters. Ook de twaalf deelgemeenten van Ninove spreken niet uit één mond.

De wedstrijd

  • 7 januari: start van de wedstrijd op de Nieuwjaarsdrink met de lancering van een reeks ‘kittelwoorden’.
  • 8 januari – 21 februari (de ‘longlistfase’): geef je favoriete woorden (maximum 5) uit het dialect van jouw deelgemeente door. Na afloop selecteert een jury tien woorden voor de tweede fase.
  • 2 maart – 4 april (de ‘shortlistfase’): van vrijdag 2 maart tot maandag 4 april kan iedere inwoner van Ninove op twee plaatsen (bibliotheek en stadhuis) in een echt stemhokje stemmen voor een van de tien geselecteerde woorden. In het weekend van 24 en 25 maart voorzien we zelfs een mobiel stemhokje in elke deelgemeente.
  • Eind april maken we het Schoonste Dialectwoord van groot Ninove bekend.

Contact informatie