Samen vechten tegen verslaving

19
nov
2020

Vlakbij buurthuis Berdam aan de Brusselsesteenweg vind je sinds begin september De Kiem vzw. Je kan er terecht als je problemen ervaart met drugs, alcohol of medicatie. Is de verslavingsproblematiek in Ninove dan zo groot dat de stad moet investeren in een begeleidingscentrum? We vragen het aan Goedroen Lammens en Jo Thienpont.

Goedroen, jij werkt al jaren bij de stad als drugbegeleider van het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg. Is de problematiek de voorbije jaren dermate gestegen dat je ondersteuning nodig hebt?

Goedroen: “Neen. (lacht) Al ben ik wel heel blij dat De Kiem een ambulant centrum opent in Ninove. Het komt echt als een geschenk. Vroeger kwamen alle vragen bij mij terecht, maar dat was niet meer houdbaar.”

Jo: “We zijn hier eigenlijk niet op vraag van de stad, wíj hebben de vraag aan de stad gesteld. We kregen van de Vlaamse overheid namelijk een subsidie om een extra ambulant centrum te openen, en in Ninove was er nog geen dergelijke werking. Toen we contact opnamen met de stad, was die meteen heel enthousiast
over onze komst.”

Maar waarin verschilt De Kiem met jouw werk als drugbegeleider, Goedroen?

Goedroen: “Ik help de stad onder meer bij het uittekenen van een drugbeleid, ik coach scholen in het geven van alcohol- en drugpreventie, en ik begeleid jongeren die in aanraking komen met drugs of kampen met een andere verslaving, zoals alcohol, gamen of gokken. Maar volwassenen met een langdurige verslaving kon ik de laatste twee jaar niet meer verder helpen, door een gewijzigde visie in onze werking. We spitsen ons nu eerder toe op vroeginterventie en kortdurende begeleidingen. Vandaar. Ik luister natuurlijk wel naar het verhaal van mensen met een langdurige verslaving, maar verwijs hen dan warm door naar een centrum, zoals De Kiem. Tot voor kort moest ik de mensen naar Aalst of Geraardsbergen sturen, maar voor sommigen was die afstand niet overbrugbaar. En soms lag dat aan kleine dingen, zoals een treinticket dat ze niet konden betalen.”

Het Ninoofse centrum is nu enkele weken open. Hoeveel mensen begeleiden jullie intussen?

Jo: “Na een maand hadden we 54 aanmeldingen. De verslavingen zijn divers: heroïne, cocaïne, amfetamines, cannabis … net als in onze andere centra. We begeleiden hen met vier halftijdse medewerkers én we hebben 6 uur per week een dokter die langskomt. Die helpt vooral bij het starten van een substitutiebehandeling. Dat betekent dat de arts bijvoorbeeld methadon voorschrijft aan heroïnegebruikers, om hen te helpen ontwennen.”

Hoeveel procent van jullie cliënten blijft clean na het volgen van een therapeutisch programma?

Jo: “Het klinkt misschien raar, maar wij streven niet altijd en onmiddellijk naar abstinentie, wat betekent dat je de rest van je leven clean bent. Soms hoor je mensen zeggen dat je bij De Kiem zomaar drugs mag blijven gebruiken, maar dat klopt natuurlijk ook niet. (lacht) Neen, een drugsverslaving is eigenlijk een chronische aandoening, en zoals bij andere chronische aandoeningen heb je goeie en minder goeie periodes. Als het goed gaat, is het makkelijker om clean te blijven, en geen middelen te nemen. Maar het is niet zo dat je leven geen kwaliteit meer kan hebben, als je eens hervalt.”

Hoe vermijd je dan dat je niet opnieuw verslaafd raakt?

Jo: “Als je bij ons in therapie komt, kijken we verder dan je druggebruik. We leren je hoe je opnieuw controle krijgt over je leven, hoe je levenskwaliteit beter kan. Heel wat mensen met een verslaving hebben geen structuur meer, zitten in de knoei met hun opleiding of job, en weten eigenlijk niet meer wie ze zijn. Wij proberen dat samen met hen uit te zoeken. En zo krijgen ze een fundament waarop ze verder kunnen bouwen, en dat hen hopelijk kan beschermen tegen verslaving. Om die fundamenten stevig te maken, werken we nauw samen met heel wat andere diensten en organisaties, zoals het OCMW of VDAB. Want als je goed ondersteund wordt, herval je minder snel.”

Contact opnemen met De Kiem vzw?

Heb je een verslaving, of zit je met vragen? Neem contact op met De Kiem vzw op 054 33 31 65.

Ben je jonger dan 26 en ondervind je problemen door drug- of alcoholgebruik, of ervaar je problemen met gamen of gokken? Of heb je als ouder vragen? Dan kan je terecht bij Goedroen van het team drugspreventie en -begeleiding van het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, op 0499 57 84 91.


Contact

Activiteiten zoeken