Heb jij een initiatief om je naasten te helpen?

19
mrt
2020

Ninove strijdt samen tegen corona. En hoe! Verschillende buurtcomités, (jeugd)verenigingen en Facebookgroepen plaatsten al een oproep om elkaar te helpen. De stad voegt daar nu graag een centrale verzamelplek aan toe. Zo worden alle initiatieven gebundeld voor alle Ninovieters.

Eén van die comités vind je in de Pamelstraat – Nederwijk. Dit weekend besloten enkele leden om de handen uit de mouwen te steken. Ze ontwierpen meteen een flyer, die maandag al werd gekopieerd en gepost.

Contact

“Met de flyer willen we twee doelen bereiken”, zegt Joachim. “Langs de ene kant zoeken we vrijwilligers om boodschappen te doen voor oudere of zieke buren, of mensen die minder mobiel zijn. En aan de andere kant willen we de mensen die niet meer buiten kunnen, in contact brengen met die vrijwilligers.”

Blij

“Op enkele dagen tijd hebben we een team van acht vrijwilligers bij elkaar gekregen”, vult Bianca aan. “Daar zijn we heel blij mee, want niet iedereen is de hele dag thuis, sommige mensen gaan nog overdag werken. En we kregen nu al zes oproepen binnen. Het zijn vooral oudere mensen die niet meer buiten kunnen, die ons bellen. Maar we hadden bijvoorbeeld ook een vijftiger, die geen koorts heeft, maar wel een zware verkoudheid, en zeven dagen niet buiten mag. We zijn voor hem medicatie gaan halen bij de apotheek.”

Telefooncentrale

Een flyer opstellen is één ding. Een kleine telefooncentrale opzetten, zeg maar, een andere. “Op de flyer staat mijn telefoonnummer, dus ik bundel alle oproepen en verdeel dan onder de vrijwilligers. Zij spreken dan verder af met de aanvrager. We vragen wel aan de mensen om cash geld bij het doktersvoorschrift of het boodschappenbriefje te leggen, om problemen met geld te vermijden.”

Dagje laten staan

Specifieke maatregelen om besmetting tegen te gaan, geeft het buurtcomité niet mee, ze rekenen op het gezond verstand. “Ik ga sowieso m’n handen ontsmetten als ik uit de winkel kom. En ik zal aan de mensen aanraden om de boodschappen die ze niet dringend nodig hebben, nog een dagje te laten staan. Je weet tenslotte niet wie er in de winkel allemaal aan is gekomen. Of voor hetzelfde geld ben ík besmet. Maar zo bouw je toch nog een extra marge in”, vertelt vrijwilliger Wouter. “We moeten inderdaad voorzichtig zijn, maar iedereen is zich daar wel van bewust”, gaat Bianca verder. “De vijftiger, waar ik daarnet over sprak, had z’n voorschrift met het geld aan de trap beneden gelegd. En ik heb hetzelfde gedaan toen ik terugkwam. Zo helpen we elkaar, zonder corona te verspreiden.”

Heb jij een initiatief? Post het in onze Facebookgroep!

De stad lanceerde een Facebookgroep die alle solidariteitsinitiatieven wil bundelen.

 

Buurtcomité Pamelstraat-Nederwijk

Van links naar rechts: Bianca, Febe (op het bankje), Gina, Wouter, Mil en Joachim


Activiteiten zoeken