Rond Erato: Maandag Verwendag

Intussen klinkt ‘Rond Erato’ jullie waarschijnlijk niet meer onbekend in de oren. Voor wie het nog niet kent: ‘Rond Erato’ is een programma voor volwassenen waarmee de bib wil inzetten op ontmoeting en beleving.

Erato is het grote kunstwerk waar je niet naast kan kijken wanneer je de bib binnen komt. Erato is de muze van het lied en de lyriek. Niet toevallig staat de muziekcollectie van de bib vlakbij.  Erato verblijft al sinds 1994 in de bib en werd gemaakt door kunstenaar Michel Janssens.

Rond Erato - Maandag verwendagMaandag is onze verwendag in de bib. Ook in 2019 organiseren we boeiende lezingen over reizen en de wereld verkennen. We bieden je telkens een lekker hapje en drankje aan. 

Lees hieronder het programma voor Maandag Verwendag. Voor deze activiteiten schrijf je in via bib@ninove.be.

Inschrijven

Je inschrijving is pas definitief na betaling van 5 euro (1,50 euro UiTPAS met kansentarief) in de bib. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan op 'Maandag Verwendag'. 

Ruilvoordeel voor UiTPAS-houders

In ruil voor 10 UiTpunten kan je gratis naar ‘Maandag Verwendag’ in de bib. De UiTpunten moeten worden omgeruild bij het plaatsen van de reservatie aan de bibbalie. Dit ruilvoordeel is beperkt tot 10 UiTPAS-houders per lezing.

Programma

David Helbich vertelt over 'Belgian Solutions'

Maandag 18 maart
20 uur

David Helbich is geboren in Berlijn, maar woont sinds 2002 in België. Het bestseller boek 'Belgian Solutions' mag hij met trots op zijn palmares zetten.

'Belgian Solutions' is een conceptueel fotoproject met foto's van over heel België die een aparte situatie of 'oplossing' vastleggen. Daarnaast zorgt het boek ook voor een continu gesprek tussen gebruikers op social media. Sinds meer dan 10 jaar worden foto's gedeeld door David zelf, maar ook door andere personen die dergelijke situaties in beeld brengen.

Elke foto geeft in feite een 'Belgische oplossing' weer (al dan niet een wat vreemdere oplossing). Vandaar ook de titel van het boek.

David Helbich komt op deze Maandag Verwendag zijn fotoproject toelichten.

Noordpool & Zuidpool door de ogen van Joris Capenberghs & Fritz Buyl

Maandag 3 juni
20 uur

Niet één verteller op deze Maandag Verwendag, maar twee! Joris Capenberghs komt zijn ervaringen delen over de Noordpool terwijl Fritz Buyl zijn licht werpt op de Zuidpool. Twee vliegen in één klap!

Joris Capenberghs over de Noordpool

Joris Capenberghs is cultuurhistoricus en antropoloog. Hij schrijft, vertaalt, was Foto Joris Capenberghscurator van verschillende spraakmakende tentoonstellingen en is docent bij o.a. Amarant, Vormingplus en Davidsfonds Acade­mie. Hij vertaalde Bowns biografie van Knud Rasmussen uit het Engels. Stapsgewijs treden we met vertaler en antropoloog Joris Capenberghs in het voetspoor van Knud Rasmussen. In woord en beeld brengt hij de orale cultuur en het animistische mens- en wereldbeeld van de Noordpoolvolkeren tot leven. Tot slot staat Joris ook stil bij welke lessen we kunnen trekken uit hun levensstijl en welke dramatische gevolgen de huidige klimaatsveranderingen kunnen hebben voor hun voortbestaan, het Noordpoolgebied en de aarde. 

Fritz Buyl over de Zuidpool

Fritz Buyl, geboren en getogen in Vlaanderen, studeerde Chemie aan de KU Leuven, gevolgd door een postgraduaat in milieuwetenschappen. Reeds op dertienjarige leeftijd begon Fritz met zeilen en is dit uitgegroeid tot een grote passie. Een andere grote passie van Fritz is 'regatta meteo-tactics' waarin meteorologie een belangrijke tactische rol speelt. Door zijn grote passie verblijft Fritz Buyl zeer regelmatig op de Zuidpool. Daarom is hij ook de ideale persoon om zijn ervaringen met dit prachtige werelddeel met ons te delen. Ongetwijfeld kent Antarctica heel wat geheimen voor ons en laat deze lezing ons kennismaken met de Zuidpool op een manier die we niet gedacht hadden. 


Contact informatie