Rond Erato: Maandag Verwendag

De bib presenteert ‘Rond Erato’, een programma voor grote mensen waarmee ze wil inzetten op ontmoeting en beleving in 2018.

Erato is het grote kunstwerk waar je niet naast kan kijken wanneer je de bib binnen komt. Erato is de muze van het lied en de lyriek. Niet toevallig staat de muziekcollectie van de bib vlakbij. Erato verblijft al sinds 1994 in de bib en werd gemaakt door kunstenaar Michel Janssens.

‘Rond Erato’ verzamelen we elke laatste zaterdag van de maand voor een gratis activiteit waar we de collectie en onze bezoekers met mekaar willen verbinden. Onze collectie in al haar verscheidenheid: van boeken voor mensen met groene vingers tot de mooiste folkparels tussen onze muziek. En van gedichten tot graphic novels.

Rond Erato - Maandag verwendagMaandag wordt onze verwendag in de bib. We organiseren in 2018 vier lezingen over reizen en de wereld zien. Door de ogen van lokale globetrotters, maar ook door klasbakken van journalisten en fotografen. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan, passend in het thema van de avond.

Lees hier het programma voor Maandag Verwendag. Voor deze activiteiten schrijf je in via bib@ninove.be

Let op! Je inschrijving is pas definitief na betaling van 5 euro (1,50 euro UiTPAS aan kansentarief) in de bib. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan. 

Ruilvoordeel voor UiTPAS-houders: in ruil voor 10 UiTpunten kan je gratis naar ‘Maandag Verwendag’ in de bib. De UiTpunten moeten worden omgeruild bij het plaatsen van de reservatie aan de bibbalie. Wees er snel bij, want dit ruilvoordeel is beperkt tot 10 UiTPAS-houders per lezing.

 

Het verlangen naar Frankrijk. Lezing door fotograaf Michiel Hendryckx

Michiel Hendryckx

Maandag 5 maart
20 uur
Michiel Hendryckx is niet alleen een bekende fotograaf, maar ook schrijver en een mediafiguur. Hij was samen met Wim Opbrouck en Jean Blaute te zien in ‘De bende van Wim’ en zijn reisreportage ‘Het Bourgondisch complot’. Maar we kennen hem vooral als begenadigd fotograaf, tot voor kort voor De Standaard.

Begin 2017 was zijn tentoonstelling ‘Het verlangen naar Frankrijk’ te zien en te bewonderen in de Gentse Sint-Baafsabdij. Samen met deze tentoonstelling kwam ook het gelijknamige boek uit. Hij noemt dit boek ‘een schaamteloze liefdesverklaring aan Frankrijk’.
“Voor de ganse wereld is Frankrijk de hemel op aarde. Alleen de Fransen zelf zien het niet. Het malcontent zijn is nationale sport. Het is in Frankrijk altijd te koud, te heet, te nat of te droog. En vooral nooit genoeg. Als ik thuiskom in mijn Frans dorp, heb ik sinds jaren de balorige gewoonte om vanuit mijn slaapkamerraamluid ‘Vive la France!’ te roepen. Zo kennen mijn buren me ondertussen. Ze vinden mijn hartenkreet aardig. Alleen geloven ze niet dat het van harte is.”

Mongolië en Tadjikistan door de ogen van de Desert Lions

Desert Lions Ninove
Maandag 4 juni

20 uur
De Desert Lions zijn avontuurlijke Ninovieters met een groot hart. Ze reisden de voorbije jaren door Centraal-Azië, met als eindbestemmingen Mongolië en Tadjikistan. De uitdaging is telkens: hulpgoederen ter plaatse krijgen en zich met eigen middelen ter plaatse begeven.
In 2010 trokken ze naar Mongolië om er een project van S.O.S. Kinderdorpen te ondersteunen. In 2014 werkten ze samen met de organisaties Go Help en Save the Children om het verschil te maken voor de kinderen in Dushanbe, de hoofdstad van Tajikistan. Wat volgde waren trips naar Mongolië en Tajikistan om de aandacht te trekken voor schrijnende situaties in Centraal-Azië en projecten van de vorige jaren, een ambulance in Tajikistan en een bus als mobiele school en bibliotheek in Mongolië, te ondersteunen. Deze zomer willen ze een operationele brandweerwagen afleveren in Tajikistan.
Humanitaire missies vol spanning, teamspirit en sociale betrokkenheid, dat is waar de Desert Lions voor staan. Zij presenteren ons een foto-overzicht van deze missies, reisverslagen met net dat tikkeltje meer.

In het najaar plannen wij de volgende ‘Maandag Verwendag’ momenten:
Let op! Hiervoor kan je nog niet inschrijven. 

Het Midden-Oosten. Lezing door journalist Jens Franssen

Maandag 10 september
20 uur
Jens Franssen is radiojournalist bij de VRT. Hij specialiseerde zich in het Midden-Oosten en de Arabische Wereld. Hij bracht verslag uit vanuit onder meer Egypte, Libanon, Syrië, Pakistan, Afghanistan en Libië.

Costa Rica door de ogen van Koen Steenhoudt

Maandag 3 december
20 uur
Koen Steenhoudt is actief bij Natuurpunt Boven-Dender. Hij brengt een compilatie van de mooiste natuurfoto's van zijn reizen doorheen Costa Rica, doorspekt met reisverhalen, leuke anekdotes en praktische tips voor wie het land ooit zelf wil bezoeken.

 


Contact informatie