Rond Erato: Maandag Verwendag

Intussen klinkt ‘Rond Erato’ jullie waarschijnlijk niet meer onbekend in de oren. Voor wie het nog niet kent: ‘Rond Erato’ is een programma voor volwassenen waarmee de bib wil inzetten op ontmoeting en beleving in 2018.

Erato is het grote kunstwerk waar je niet naast kan kijken wanneer je de bib binnen komt. Erato is de muze van het lied en de lyriek. Niet toevallig staat de muziekcollectie van de bib vlakbij.  Erato verblijft al sinds 1994 in de bib en werd gemaakt door kunstenaar Michel Janssens.

Rond Erato - Maandag verwendagMaandag wordt onze verwendag in de bib. We organiseren in  het najaar van 2018 nog twee lezingen over reizen en de wereld zien. Door de ogen van lokale globetrotters, maar ook door klasbakken van journalisten en fotografen. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan, passend in het thea van de avond.

Lees hier het programma voor Maandag Verwendag. Voor deze activiteiten schrijf je in via bib@ninove.be

Let op! Je inschrijving is pas definitief na betaling van 5 euro (1,50 euro UiTPAS aan kansentarief) in de bib. We bieden je telkens een hapje en een drankje aan. 

Ruilvoordeel voor UiTPAS-houders: in ruil voor 10 UiTpunten kan je gratis naar ‘Maandag Verwendag’ in de bib. De UiTpunten moeten worden omgeruild bij het plaatsen van de reservatie aan de bibbalie. Wees er snel bij, want dit ruilvoordeel is beperkt tot 10 UiTPAS-houders per lezing.

 

Het Midden-Oosten. Lezing door VRT NWS-journalist Jens Franssen

Jens Franssen

Maandag 10 september
20 uur
Jens Franssen is journalist bij VRT NWS. Hij specialiseerde zich in het Midden-Oosten en de Arabische Wereld. Hij bracht verslag uit vanuit onder meer Egypte, Libanon, Syrië, Pakistan, Afghanistan en Libië. Op 11 januari 2012 raakte hij betrokken bij een incident in Homs, Syrië. De groep journalisten waarin hij zich bevond werd hevig onder vuur genomen.

Na de Arabische Lente was er hoop dat de regio de weg zou vinden naar democratische regimes en stabiliteit. We moeten vaststellen dat de gehele regio vele conflicten kent. Het grootste conflict, de Syrische burgeroorlog, loopt sinds 2012 en komt dagelijks voor in het nieuws.
Jens Franssen, VRT NWS-journalist, volgt deze oorlog al vele jaren en is reeds bekroond voor zijn documentaires. Hij verbleef de afgelopen jaren meermaals in Syrië en Irak en komt ons tijdens deze lezing vertellen over wat de stand van zaken is en hoe het zo ver is kunnen komen. Hij zal ook de situatie in de regio kaderen, omdat dit onlosmakelijk verbonden is met de Syrische situatie.

Costa Rica door de ogen van Koen Steenhoudt

Koen Steenhoudt 

Maandag 3 december
20 uur
Koen Steenhoudt is actief bij Natuurpunt Boven-Dender. Hij doorkruiste Costa Rica tot twee keer toe en brengt een compilatie van de mooiste natuurfoto’s, doorspekt met reisverhalen, leuke anekdotes en praktische tips voor wie het land zelf wil bezoeken.

Costa Rica of ‘rijke kust’, verwijst naar de met goud beladen plaatselijke stamhoofden die de conquistadores bij hun landing op de Midden-Amerikaanse landengte aantroffen. Het is echter ook een vingerwijzing naar de natuurpracht van dit land. Van immer druipende nevelwouden langs de flanken van vulkanen tot kustregenwouden die aansluiten op sprookjesachtige baaien met witte stranden: dit land ademt natuur door al zijn poriën. Een resem perfect uitgebouwde nationale parken, een netwerk van degelijke lodges en een degelijke wegeninfrastructuur brengen de natuur op een comfortabele manier dichtbij. In Costa Rica is er geen leger aanwezig. Daarnaast is er redelijk onderwijs voor iedereen en zijn er basale sociale voorzieningen. Dit alles zorgt ervoor dat je terechtkomt in een vriendelijke omgeving waar je je best op je gemakt voelt. Dé plek om de tropen op eigen houtje te verkennen.

 


Contact informatie